Iatropedia

Καρδιοχειρουργική επέμβαση: Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από μετεγχειρητικές επιπλοκές

Hospital Ward: Friendly Doctor Talks to Smiling Young Woman Resting in Bed, Fully Recovering after Sickness. Physician Uses Tablet Computer, Does Checkup, Gives Treatment Advice, Health Recommendation

Οι πιο συχνές επιπλοκές μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση σε άνδρες και γυναίκες ήταν η νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια και η πνευμονία.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν από μετεγχειρητικές επιπλοκές έπειτα από καρδιαγγειακή χειρουργική επέμβαση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μετεγχειρητικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Surgery», μελέτησαν περισσότερες από 850.000 περιπτώσεις ανθρώπων στις ΗΠΑ που υποβλήθηκαν την περίοδο 2015-2020 σε καρδιοχειρουργική επέμβαση υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού bypass, της αποκατάστασης ανευρύσματος αορτής και της αποκατάστασης μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας. Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν παρόμοιο ποσοστό επιπλοκών έπειτα από την επέμβαση, περίπου 15%.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες πέθαναν από αυτές τις επιπλοκές σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό: Στο 10,7% των περιπτώσεων, έναντι 8,6% για τους άνδρες ασθενείς.

Γιατί είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες

Η εξήγηση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία όταν χειρουργούνται και έχουν περισσότερες συννοσηρότητες από ό,τι οι άνδρες. Οι γυναίκες έχουν, επίσης, μικρότερη ανατομία και μικρότερο μέγεθος αγγείων, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τη χειρουργική επέμβαση τεχνικά πιο δύσκολη. Εξάλλου, για χρόνια οι γυναίκες υποεκπροσωπούνταν στην ιατρική έρευνα.

Οι πιο συχνές επιπλοκές και σε άνδρες και σε γυναίκες ήταν η νεφρική ανεπάρκεια, η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Η ποιότητα του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, δεν επηρέασε την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά στην αποτυχία διάσωσης.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ασθενείς είχαν χαμηλότερο ποσοστό δεύτερης επέμβασης, λίγες ημέρες μετά την πρώτη, και αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι οι επιπλοκές τους δεν αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα.

Φωτογραφία iStock