Καρκίνος – Διάγνωση: Επιστήμονες ανέπτυξαν τεστ διάρκειας μόλις 10 λεπτών!
Το τεστ 10 λεπτών με το οποίο μπορεί να διαγνωστεί ο καρκίνος αναπτύχθηκε όταν ερευνητές του πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία διαπίστωσαν, ότι ο καρκίνος σχηματίζει μια μοναδική δομή DΝΑ, όταν τοποθετείται στο νερό.
Το τεστ εντοπίζει την παρουσία αυτής της δομής, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου στους ανθρώπους πολύ νωρίτερα από τις τρέχουσες μεθόδους, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
«Το ότι ανακαλύψαμε πως τα καρκινικά μόρια DNA σχημάτισαν εντελώς διαφορετικές 3D νανοδομές από το φυσιολογικό DΝΑ κυκλοφορίας ήταν μια κάτι που οδήγησε σε μια εντελώς νέα προσέγγιση για τον εντοπισμό του καρκίνου με μη επεμβατική μέθοδο σε οποιοδήποτε τύπο ιστού συμπεριλαμβανομένου του αίματος», δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Matt Trau.
«Αυτό οδήγησε στη δημιουργία μη δαπανηρών και φορητών συσκευών ανίχνευσης που θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικό εργαλείο, πιθανώς ακόμα και μέσω ενός κινητού τηλεφώνου», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες παγκοσμίως αναζητούν τρόπους προσδιορισμού του καρκίνου όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι γνωστό ότι αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας της θεραπευτικής αγωγής και της χειρουργικής επέμβασης.
Νωρίτερα φέτος ερευνητές του πανεπιστημίου John Hopkins στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είχαν αναπτύξει ένα τεστ αίματος, που ονομάζεται CancerSEEK, και το οποίο εντοπίζει οκτώ κοινές μορφές καρκίνου. Εκείνο το τεστ αναγνωρίζει την παρουσία καρκινικών πρωτεϊνών και γονιδιακών μεταλλάξεων σε δείγματα αίματος.
Καρκίνος – Διάγνωση: Πως λειτουργεί το νέο τεστ 10 λεπτών
Το τεστ των 10 λεπτών που αναπτύχθηκε στην Αυστραλία δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους και απαιτούνται μεγάλες κλινικές δοκιμές προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε υποψήφιους ασθενείς. Μέχρι στιγμής τα σημάδια είναι θετικά.
Τα τεστ σε περισσότερα από 200 δείγματα ιστών και αίματος ανίχνευσαν καρκινικά κύτταρα με ακρίβεια 90%, ανέφεραν οι ερευνητές.
Μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και λεμφώματος, αλλά εμφανίζονται σίγουροι, ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αναπαραχθούν με άλλους τύπους της νόσου.
«Οι ερευνητές αναζητούν χρόνια τώρα κάποιο κοινό χαρακτηριστικό των καρκίνων για να αναπτύξουν ένα ενιαίο διαγνωστικό εργαλείο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους καρκίνου», έγραψε ο καθηγητής Trau και οι ερευνητές-συνεργάτες του, Abu Sina και Laura Carrascosa, σε άρθρο τους για το ακαδημαϊκό περιοδικό The Conversation.
Ο καρκίνος μεταβάλλει το DΝΑ υγειών κυττάρων, ιδιαίτερα στην κατανομή μορίων, που ονομάζονται μεθυλομάδες, και το τεστ ανιχνεύει αυτή ακριβώς την αλλοιωμένη δομή, όταν τοποθετείται σε ένα διάλυμα όπως το νερό.
«Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης, είδαμε ότι καρκινικά θραύσματα DNA μετατράπηκαν σε τρισδιάστατες δομές μέσα στο νερό. Αυτά ήταν διαφορετικά από αυτά που είδαμε με DNA φυσιολογικού ιστού στο νερό», αναγράφεται στο άρθρο.
Το τεστ χρησιμοποιεί σωματίδια χρυσού, τα οποία δεσμεύονται πάνω στο DNA που έχει προσβληθεί από καρκίνο και «μπορούν να επηρεάσουν την μοριακή του συμπεριφορά με τρόπο που προκαλεί ορατές αλλαγές χρώματος», πρόσθεσε.
Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να οργανωθούν κλινικές μελέτες για το πόσο εγκαίρως μπορεί να ανιχνευθεί ο καρκίνος και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τεστ των 10 λεπτών για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Αναζητούν επίσης την πιθανή δυνατότητα χρήσης διαφορετικών σωματικών υγρών για την ανίχνευση διαφορετικών τύπων καρκίνου από τα πρώτα μέχρι τα μεταγενέστερα στάδια της νόσου.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://edition.cnn.com