Καρκίνος: Συνηθισμένη χημειοθεραπεία μειώνει σημαντικά την ακοή των ασθενών
Μία χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου, μπορεί να προκαλεί σημαντική μείωση της ακοής στους ασθενείς που νικούν τη νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα επιζήσαντες του καρκίνου παρουσιάζουν σοβαρή βαρηκοΐα με την πάροδο του χρόνου.
Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις ακοολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην αληθινή ζωή. Οι προγενέστερες μελέτες για το θέμα είχαν πραγματοποιηθεί στις αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες των κλινικών μελετών.
Η εν λόγω χημειοθεραπεία είναι η σισπλατίνη. Στη χώρα μας είναι εγκεκριμένη για την αντιμετώπιση:
- Των μεταστατικών όγκων των ωοθηκών και των όρχεων
- Ορισμένων καρκίνων της κεφαλής & τραχήλου
- Του καρκίνου του πνεύμονα (μικροκυτταρικός και μη μικροκυτταρικός)
Έχει όμως και πολλές άλλες χρήσεις, όπως σε ασθενείς με καρκίνο:
- Του μαστού
- Του τραχήλου της μήτρας
- Του ενδομητρίου
- Του οισοφάγου
- Του στομάχου
- Του πέους
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στο οστεοσάρκωμα, στο πολλαπλούν μυέλωμα, στο λέμφωμα κ.ά.
Γιατί επηρεάζει την ακοή
Η χημειοθεραπεία αυτή χορηγείται ενδοφλεβίως και επηρεάζει όλο τον οργανισμό. Τα αυτιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτήν, διότι έχουν μειωμένη ικανότητα απέκκρισης της σισπλατίνης. Έτσι, το φάρμακα παγιδεύεται σε αυτά και προκαλείται φλεγμονή, που καταστρέφει τα αισθητήρια κύτταρα τα οποία είναι απαραίτητη για την ακοή.
Η συνέπεια είναι μόνιμη μείωση της ακοής, η οποία επιδεινώνεται προοδευτικά με κάθε νέο κύκλο χημειοθεραπείας.
Μολονότι όμως η επίπτωση αυτή είναι γνωστή, δεν συνηθίζεται να ελέγχεται η ακοή των ασθενών πριν, στη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα θέλησαν να εξακριβώσουν πόσο συχνή και πόσο σοβαρή είναι η βαρηκοΐα εξαιτίας της. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη διεξήχθη σε άνδρες οι οποίοι είχαν διαγνωστεί κατά το παρελθόν με καρκίνο των όρχεων. Οι άνδρες αυτοί είχαν κάνει χημειοθεραπεία με σισπλατίνη. Στη μελέτη εντάχθηκαν την περίοδο 2012-2018.
Η μέση ηλικίας τους κατά την έναρξη της μελέτης ήταν τα 48 έτη (κυμαινόταν από 25 έως 67 ετών). Το μέσο διάστημα που είχε περάσει από τη χημειοθεραπεία ήταν 14 χρόνια (κυμαινόταν από 4 έως 31 έτη).
Ο καρκίνος των όρχεων εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες και μεσήλικες. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι τα 33 έτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 78% των ασθενών της μελέτης παρουσίαζαν σημαντικές δυσκολίες με την ακοή τους στην καθημερινή τους ζωή. Οι δυσκολίες αυτές επιδεινώνονταν με την πάροδο του χρόνου και είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο περισσότερη χημειοθεραπεία είχαν κάνει οι ασθενείς, τόσο εντονότερη ήταν η βαρηκοΐα τους. Οι ασθενείς που αθροιστικά είχαν λάβει κάτω από 300 mg/m2 είχαν σημαντικά λιγότερη εξέλιξη της βαρηκοΐας έναντι όσων είχαν λάβει μεγαλύτερες δόσεις.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα αισθητήρια προβλήματα των ασθενών μας στην αληθινή ζωή. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε καλύτερες θεραπευτικές στρατηγικές και μέτρα πρόληψης, ώστε να βελτιώσουμε μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής των ασθενών», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Robert Frisina, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο USF.
Και άλλες θεραπείες
Η σισπλατίνη δεν είναι η μοναδική χημειοθεραπεία που πλήττει την ακοή. Και άλλα φάρμακα της κατηγορίας των πλατινών, όπως η καρβοπλατίνη, έχουν ανάλογη συνέπεια, αναφέρει η ACS.
Την ακοή μπορεί επίσης να μειώσει η ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και ορισμένα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς.
Φωτογραφία: iStock