Καρκίνος μήτρας: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

  • Iatropedia
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Τόσο η συχνότητα εμφάνισης όσο και η θνητότητα εξαρτώνται από τη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου (τεστ Παπανικολάου ή αλλιώς τεστ Παπ) και εμβολιασμού για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV, Human Papilloma Virus). Λόγω αυτών των δύο παρεμβάσεων υπήρξε μια μείωση 75% περίπου στην εμφάνιση και τη θνητότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τα τελευταία 50 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται σταδιακά συνήθως σε διάστημα ετών, ενώ πολύ σπάνια μπορεί να γίνει σε λιγότερο από ένα έτος. Τα κύτταρα εμφανίζουν αρχικά προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν από το τεστ Παπανικολάου. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις δεν είναι απαραίτητο οτι θα εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών θα αναπτύξει τελικά καρκίνο.

Συνήθως οι γυναίκες με προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο σε αρχικά στάδια δεν έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο καρκίνος αρχίζει να διηθεί τους γύρω ιστούς και περιλαμβάνουν:

Ασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο. Για παράδειγμα αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή ή και ανάμεσα στις περιόδους. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί αίμα σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση.

Βλεννώδη υγρά από τον κόλπο με ή χωρίς αίμα.·

Πόνος κατά τη συνουσία.

Εάν εμφανίζετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα δε σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του τραχήλου. Πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανότερο να προκαλούνται από άλλες αιτίες, όπως από τραχηλίτιδα. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να βρεθεί η αιτία και να θεραπευτεί.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

 

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή »Λιοντάρι Χωρίς Δόντια»;