Καρκίνος: Ποιες συνήθειες του τρόπου ζωής ευθύνονται για το 40% των κρουσμάτων

  • Ρούλα Τσουλέα
συνήθειες
Η αντιμετώπισή τους μπορεί να αποτρέψει τα περισσότερα από αυτά, σύμφωνα με νέα μεγάλη ανάλυση.

Οκτώ συνήθειες του τρόπου ζωής ευθύνονται για τέσσερα στα δέκα κρούσματα καρκίνου στις ηλικίες 30 ετών και για σχεδόν τους μισούς πρόωρους θανάτους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Μόνο στις ΗΠΑ, οι συνήθειες αυτές προκαλούν ετησίως περισσότερα από 700.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 262.000 θανάτους. Ωστόσο η αντιμετώπισή τους θα μπορούσε να αποτρέψει τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά.

«Μιλάμε για πράγματα που ο κόσμος μπορεί να αλλάξει στην καθημερινή ζωή του για να προστατευθεί από τον καρκίνο», δήλωσε ο Dr. Arif Kamal, υπεύθυνος θεμάτων ασθενών στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Η νέα μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις που είχαν το 2019 οι συνήθειες αυτές σε 30 μορφές καρκίνου. Οι ερευνητές εξέτασαν τι ποσοστό από αυτούς στις ηλικίες άνω των 30 ετών μπορεί να αποδοθεί:

  1. Στο ενεργητικό κάπνισμα
  2. Στο παθητικό κάπνισμα
  3. Στα περιττά κιλά
  4. Στην κατανάλωση αλκοόλ
  5. Σε διατροφικούς παράγοντες
  6. Στην καθιστική ζωή
  7. Στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV)
  8. Στην έκθεση σε ορισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια)

Οι διατροφικοί παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών και ασβεστίου

Η έκθεση στην UV αφορά τόσο την ηλιοθεραπεία όσο και τα σολάριουμ. Τα, δε, παθογόνα που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον ιό HPV (προκαλεί πολλούς «καρκίνους του σεξ»  όπως ο καρκίνος τραχήλου μήτρας) και το ελικοβακτήριο του πυλωρού (προκαλεί καρκίνο του στομάχου).

Οι χειρότερες συνήθειες

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians, την οποία εκδίδει η ACS. Όπως έγραψαν οι ερευνητές, οι οκτώ προαναφερθείσες συνήθειες ευθύνονταν για το 40% των κρουσμάτων και για το 44% των θανάτων από τους καρκίνους που εξετάστηκαν.

Σε απόλυτους αριθμούς προκάλεσαν 713.340 από τα 1,78 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά. Ευθύνονταν επίσης για 262.120 από τους 595.000 θανάτους από καρκίνο.

Το κάπνισμα ήταν η συνήθεια που προκάλεσε τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους. Ευθυνόταν για το 19,3% και 28,5% αντιστοίχως. Ακολουθούσαν τα περιττά κιλά, που προκάλεσαν 7,6% των κρουσμάτων και 7,3% των θανάτων.

Από τις συνήθειες που εξετάστηκαν η τρίτη πιο επιβαρυντική ήταν η κατανάλωση αλκοόλ. Ευθυνόταν για το 5,4% των κρουσμάτων και το 4,1% των θανάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να θέτουν περιορισμούς στο κάπνισμα από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά ακόμα καταγράφουν τεράστιους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του.

Ποιες μορφές καρκίνου προκαλούν

Υπήρχαν 10 μορφές καρκίνου για τις οποίες οι κακές συνήθειες που εξετάστηκαν είναι καταστροφικές, αφού προκαλούν πάνω από το 80% των κρουσμάτων. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται:

  • Το μελάνωμα στο δέρμα. Προκαλείται σε ποσοστό πάνω από 90% από την έκθεση στην UV
  • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Προκαλείται σε ποσοστό σχεδόν 100% από τη μόλυνση από ογκογόνο στέλεχος του ιού HPV (μεταδίδεται με το σεξ χωρίς προφυλάξεις)

Άλλες μορφές καρκίνου που προκαλούνται κυρίως (ποσοστό από 83% έως 94%) από τις συνήθειες του τρόπου ζωής είναι:

  • Ο καρκίνος του πρωκτού
  • Ο καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στόματος
  • Ο καρκίνος του πνεύμονα και της τραχείας

Οι καρκίνοι αυτοί σχετίζονται κυρίως με το κάπνισμα, το αλκοόλ και (οι μη-αναπνευστικοί) με τη μόλυνση με τον ιό HPV.

Πολλές άλλες μορφές επίσης προκαλούνται σε σημαντικό βαθμό από τις συνήθειες που εξετάστηκαν. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (πολλά κρούσματα οφείλονται στην κακή διατροφή και την καθιστική ζωή)
  • Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστεως (παχυσαρκία)
  • Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως (κάπνισμα)
  • Ο καρκίνος του μαστού (αλκοόλ, παχυσαρκία, καθιστική ζωή)
  • Ο καρκίνος του ενδομητρίου (παχυσαρκία)

Φωτογραφία: iStock