Ο καρκίνος στην καρδιά είναι εξαιρετικά σπάνιος. Συνήθως ο καρκίνος ξεκινά κάπου αλλού στο σώμα και εξαπλώνεται στην καρδιά. Το ίδιο και οι όγκοι της καρδιάς που δεν είναι καρκίνοι.
Οι περισσότεροι πρωτοπαθείς καρκίνοι της καρδιάς (75%) είναι ένα είδος καρκίνου που ονομάζεται σάρκωμα. Ονομάζεται και πρωτοπαθές καρδιακό σάρκωμα. Τα σαρκώματα είναι καρκίνοι που ξεκινούν από τους μαλακούς ιστούς του σώματος, όπως οι μύες, οι τένοντες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Οι υπόλοιποι καρκίνοι της καρδιάς είναι κυρίως λεμφώματα και μεσοθηλιώματα.
Καρκίνος στην καρδιά: Ποια είδη υπάρχουν
Οι όγκοι της καρδιάς μπορεί να είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί), ή κακοήθεις (καρκινικοί). Σχεδόν το 80% των περιπτώσεων όγκου της καρδιάς είναι καλοήθεις.
Οι τύποι κακοήθων όγκων της καρδιάς περιλαμβάνουν:
- Σάρκωμα: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος καρκινικού όγκου της καρδιάς. Προσβάλλει κυρίως άτομα μέσης ηλικίας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αυτών, όπως:
- Καρδιακό αγγειοσάρκωμα: Αυτοί οι όγκοι, που αποτελούνται από μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία, αποτελούν σχεδόν το 40% όλων των σαρκωμάτων στην καρδιά. Συνήθως ξεκινούν στον άνω δεξιό θάλαμο (δεξιός κόλπος) της καρδιάς. Αυτά τα σαρκώματα αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης (μετάστασης) σε άλλες περιοχές της καρδιάς και αλλού στο σώμα. Είναι πιο κοινά στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
- Καρδιακό ραβδομυοσάρκωμα: Αυτός ο σπάνιος τύπος όγκου της καρδιάς μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Συνήθως ξεκινά από τον δεξιό κόλπο. Αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στον αριστερό κόλπο και στις κάτω κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες). Ο όγκος μπορεί να προεξέχει στους θαλάμους της καρδιάς σας και να εμποδίζει τη ροή του αίματος.
Άλλοι τύποι καρδιακών σαρκωμάτων περιλαμβάνουν:
- Πλειομορφικό σάρκωμα (γνωστό και ως κακοήθες ινώδες ιστιοκύττωμα)
- Αδιαφοροποίητο σάρκωμα
- Λειομυοσάρκωμα
- Ινοσάρκωμα
- Λιποσάρκωμα
- Οστεοσάρκωμα
Όλα αυτά αναπτύσσονται συνήθως στον αριστερό κόλπο και μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια.
Περικαρδιακό μεσοθηλίωμα: Αυτός ο σπάνιος τύπος επηρεάζει τους άνδρες πιο συχνά από τις γυναίκες. Μπορεί να περιορίσει την κίνηση της καρδιάς και να προκαλέσει το λεγόμενο cardiac tamponade. Αυτό είναι όταν το αίμα λιμνάζει στον σάκο που περιβάλλει την καρδιά. Μπορεί να εξαπλωθεί στη σπονδυλική στήλη, στους κοντινούς μαλακούς ιστούς και στον εγκέφαλο. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός τύπος καρκίνου.
Πρωτοπαθές λέμφωμα: Αυτός ο εξαιρετικά σπάνιος τύπος καρκίνου της καρδιάς συνήθως επηρεάζει άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τείνει να αναπτύσσεται γρήγορα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως:
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- Συσσώρευση αίματος στον καρδιακό σάκο
- Σύνδρομο ανώτερης κοίλης φλέβας: Όταν επιβραδύνεται η ροή του αίματος στην μεγάλη φλέβα στο πάνω μέρος του σώματος
Καρκίνος στην καρδιά: Τύποι καλοήθων όγκων καρδιάς
Μύξωμα
Αυτός ο μη καρκινικός τύπος αποτελεί σχεδόν τους μισούς όγκους της καρδιάς. Είναι 2-4 φορές πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες από τους άνδρες. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά περίπου το 10% των όγκων είναι κληρονομικοί. Τα περισσότερα μυξώματα αναπτύσσονται στον αριστερό κόλπο ως ενιαία μάζα. Η μόνη θεραπεία για τα μυξώματα είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Αυτό ονομάζεται χειρουργική εκτομή.
Ίνωμα
Αυτός ο τύπος συνήθως επηρεάζει βρέφη και παιδιά. Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται συνήθως στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Μπορούν να συμβούν ως αποτέλεσμα φλεγμονής. Τα ινώματα μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς (αρρυθμίες) και μερικές φορές αιφνίδιο θάνατο.
Θηλώδες ινοελάστωμα
Αυτοί οι όγκοι επηρεάζουν συχνότερα τις καρδιακές βαλβίδες. Προσβάλλουν κυρίως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, με τα 60 έτη να είναι η μέση ηλικία διάγνωσης. Ένα θηλώδες ινοελάστωμα μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή, η οποία συμβαίνει όταν κομμάτια του όγκου σπάνε και ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, ή καρδιακή προσβολή.
Ραβδομύωμα
Αυτός ο τύπος καλοήθους όγκου επηρεάζει συχνότερα βρέφη και παιδιά. Περίπου το 80% των ασθενών έχουν κονδυλώδη σκλήρυνση. Αυτή είναι μια σπάνια γενετική πάθηση κατά την οποία καλοήθεις όγκοι αναπτύσσονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Αυτά τείνουν να αναπτύσσονται στο τοίχωμα του αριστερού κάτω θαλάμου της καρδιάς (αριστερή κοιλία). Συνήθως οι ασθενείς έχουν περισσότερα από ένα.
Λίπωμα
Αυτός ο τύπος όγκου αποτελείται από λιπώδη κύτταρα. Μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών. Τα περισσότερα δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μερικά οδηγούν σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, ή παρεμποδίζουν τη ροή του αίματος.
Αιμαγγείωμα
Αυτά αποτελούνται από μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, επομένως εντοπίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων, που γίνονται για άλλους λόγους.
Καρκίνος στην καρδιά: Παράγοντες κινδύνου
Λίγα είναι γνωστά για τις αιτίες του καρκίνου της καρδιάς. Δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου που να συνδέονται με αυτόν.
Ο καρκίνος στην καρδιά εντοπίζεται συχνότερα σε νέους. Είναι πιο κοινός στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Καρκίνος στην καρδιά: Συμπτώματα
Οι όγκοι της καρδιάς μπορούν να:
- επηρεάσουν τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ
- αλλάξουν τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς στο υπόλοιπο σώμα
- οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια
- καταστρέψουν το σύστημα που ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό, προκαλώντας αρρυθμίες
- προκαλέσουν θρόμβους αίματος
Ωστόσο, οι όγκοι της καρδιάς δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα όταν είναι μικροί. Καθώς ένας όγκος μεγαλώνει, τα συμπτώματα εμφανίζονται ανάλογα με:
- το σημείο στο οποίο εντοπίζεται στην καρδιά
- το μέγεθός του
- το αν έχει εξαπλωθεί και πού
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι μυϊκή αδυναμία στην καρδιά, που προκαλεί συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνος στο στήθος
- Θρόμβοι αίματος
- Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
- Βήχας με αίμα
- Αίσθημα κούρασης και αδυναμίας
- Απώλεια βάρους
Αλλά αυτά είναι επίσης συμπτώματα πολλών καρδιακών παθήσεων, που είναι πολύ πιο κοινές από τον καρκίνο της καρδιάς, όπως:
- Εγκεφαλικό
- Έμφραγμα
- Στεφανιαία νόσος
- Προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό
Πολλοί καρκίνοι της καρδιάς αναπτύσσονται και εξαπλώνονται γρήγορα. Συνήθως εξαπλώνονται στους πνεύμονες, στους λεμφαδένες και στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, μαζί με αυτά που αναφέρονται παραπάνω.
Καρκίνος στην καρδιά: Εξετάσεις και τεστ
Οι γιατροί συνήθως βλέπουν όγκους της καρδιάς σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς και υπερηχογράφημα. Αυτά μπορούν να δείξουν το μέγεθος του όγκου και πού βρίσκεται στην καρδιά.
Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς βοηθά τους γιατρούς να εντοπίσουν όγκους που δεν είναι καρκίνοι και μπορεί να μην χρειάζεται να αφαιρεθούν. Επιτρέπει επίσης στον γιατρό σας να αναζητήσει σημάδια ότι ο όγκος μπορεί να είναι καρκίνος, όπως εάν:
- Είναι στη δεξιά πλευρά της καρδιάς
- Επηρεάζει περισσότερες από μία από τις κοιλότητες της καρδιάς
- Επηρεάζει τα μεγάλα αγγεία κοντά στην καρδιά
- Έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 5 εκατοστά
- Έχει ασαφή άκρα
Εάν έχετε όγκο που μοιάζει με αυτόν, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει περισσότερες εξετάσεις. Για παράδειγμα, εάν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, μπορεί να χρειαστείτε βιοψία. Τότε είναι που ο γιατρός σας αφαιρεί ένα μικροσκοπικό κομμάτι του όγκου και το εξετάζει για καρκίνο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε ακριβώς τι είδους όγκο έχετε και πώς να τον αντιμετωπίσετε.
Καρκίνος στην καρδιά: Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με καρκίνο της καρδιάς για να κάνουν κλινικές δοκιμές (μελέτες σε άτομα) και να βρεθεί η καλύτερη θεραπεία. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, τυπικές θεραπείες. Αντίθετα, η θεραπεία είναι προσαρμοσμένη για κάθε άτομο που έχει καρκίνο της καρδιάς.
Η κύρια θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό, εάν ο όγκος είναι μεγάλος, ή στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Οι μεγαλύτεροι όγκοι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν εν μέρει για να την ανακούφιση των συμπτωμάτων, που επηρεάζουν την λειτουργία της καρδιάς. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή να ζήσει περισσότερο. Ο γιατρός μπορεί να δοκιμάσει στοχευμένες θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως για σαρκώματα, τα οποία εντοπίζονται σε μέρη εκτός της καρδιάς.
Οι γιατροί έχουν δοκιμάσει μεταμοσχεύσεις καρδιάς, καθώς και μεταμοσχεύσεις τόσο της καρδιάς όσο και των πνευμόνων, σε λίγα άτομα με καρκίνο της καρδιάς. Οι μεταμοσχεύσεις βοήθησαν μερικούς ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά δεν λειτούργησαν καλά συνολικά. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι χρήσιμες για τον καρκίνο της καρδιάς, που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Καρκίνος στην καρδιά: Ποσοστά επιβίωσης
Οι κακοήθεις όγκοι της καρδιάς σπάνια εντοπίζονται νωρίς, ή όταν είναι μικροί. Συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να γίνουν μεγάλοι και να εξαπλωθούν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, συνήθως έχουν προκαλέσει πολλές καρδιακές βλάβες. Εάν οι γιατροί δεν μπορούν να αφαιρέσουν τον όγκο με χειρουργική επέμβαση, μόνο περίπου 1 στα 10 άτομα με καρκίνο της καρδιάς είναι ακόμα ζωντανά 9-12 μήνες μετά τη διάγνωση.
Πηγή: https://www.webmd.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρκίνος του πνεύμονα: Μην βασίζεστε στα συμπτώματα για έγκαιρη διάγνωση. Τι να κάνετε
Σάρκωμα: Τι συμπτώματα και θεραπεία έχει ο καρκίνος στα οστά και στους μαλακούς ιστούς
5 ενδείξεις ότι καρδιά, ή νεφροί έχουν πρόβλημα: Κοινός παρονομαστής η πίεση αίματος