Iatropedia

Καρκίνος στο μάτι: 43χρονος έχασε το μάτι του αν και αρχικά είχε απλά δάκρυα κι ερεθισμό – Τι λένε οι γιατροί να προσέχουμε

Ο Daniel Jackson, 43 ετών από το Margate στο Κεντ της Αγγλίας, έχασε το δεξί του μάτι αφού διαγνώστηκε με καρκίνο σε αυτό.

Ο 43χρονος παρουσίασε για πρώτη φορά συμπτώματα απλού ερεθισμού όταν ήταν 34 ετών. Όντας όμως νέος, δυνατός άντρας, απέφυγε να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό του. Τότε δεν πίστευε ότι επρόκειτο για σοβαρό ιατρικό θέμα.

Συγκεκριμένα ο Jackson παραπονέθηκε για δακρύρροια κι ερεθισμό στα μάτια του πριν από εννέα χρόνια. Τότε του χορηγήθηκαν αντιβιοτικά και οφθαλμικές σταγόνες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αλλά οι σαρώσεις πολύ αργότερα έδειξαν ότι υπήρχε ένας αυξανόμενος όγκος στις ηθμοειδείς κυψέλες της ρινικής κοιλότητας, οι οποίες βρίσκονται πίσω από τα μάτια.

Το μοναδικό σύμπτωμα που είχε ήταν ότι το μάτι του ήταν υγρό, κάτι που οφειλόταν στην ανάπτυξη του όγκου. Του είπαν ότι θα μπορούσε να επιβιώσει από τον καρκίνο, αλλά το δεξί του μάτι θα πρέπει να αφαιρεθεί μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό του. Ο 43χρονος είπε ότι ήταν πρόθυμος να κάνει ό, τι χρειαζόταν κι έτσι υποβλήθηκε σε διαδικασία αφαίρεσης του δεξιού του ματιού.

Όμως η εγχείρηση σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία του προκάλεσε πολλά. Η ακτινοθεραπεία είχε αρνητική επίδραση στους μαλακούς ιστούς του δέρματός του και σιγά-σιγά οι ραμμένες περιοχές ξανάνοιξαν και του άφησαν μια τρύπα στο πρόσωπό του. Ο ίδιος το περιέγραψε ως “ένα πρόσωπο που συνήθως βλέπουμε σε ταινίες τρόμου”.

Ο 43χρονος Daniel Jackson όπως είναι σήμερα, μετά από τις επεμβάσεις.

Υποβλήθηκε σε εκτεταμένη αναδόμηση προσώπου, που έκλεισε την τρύπα, αν και πλέον έχει σοβαρές ουλές μετά απ’ όλα αυτά. Ο Jakcson χρησιμοποιεί τώρα την εμπειρία του για να ευαισθητοποιήσει τα άτομα με παραμόρφωση του προσώπου. Έχει συνεργαστεί με φιλανθρωπικές οργανώσεις για να τονίσει την κακή εκπροσώπηση των ατόμων με ουλές στο πρόσωπο. Για να αυξήσει την αποδοχή τους στην κοινωνία, δημιούργησε μια ομάδα υποστήριξης με τη φιλανθρωπική οργάνωση Let’s Face It και συνεργάζεται με το Ίδρυμα Scar Free για βοήθεια στην έρευνα για τη θεραπεία ουλών.

Καρκίνος στο μάτι: Τι είναι και σε ποια σημεία μπορεί να ξεκινήσει

Ο καρκίνος των ματιών μπορεί να αναφέρεται σε κάθε καρκίνο που ξεκινά στο μάτι. Ο καρκίνος ξεκινά όταν τα κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Το μάτι έχει τρία κύρια μέρη:

  1. ο βολβός του ματιού, που είναι ως επί το πλείστον γεμάτος με ένα υλικό που μοιάζει με ζελέ, ονομάζεται υαλώδες υγρό και έχει τρία κύρια στρώματα (τον σκληρό χιτώνα, τον ραγοειδή χιτώνα και τον αμφιβληστροειδή)
  2. οι ιστοί που περιβάλλουν τον βολβό του ματιού
  3. τα βλέφαρα και οι δακρυγόνοι αδένες

Διαφορετικοί τύποι καρκίνου ξεκινούν σε καθεμία από αυτές τις περιοχές.

Καρκίνοι στο μάτι (ενδοφθάλμιοι καρκίνοι)

Οι καρκίνοι που επηρεάζουν το ίδιο το μάτι ονομάζονται ενδοφθάλμιοι (εντός του ματιού) καρκίνοι.

Οι καρκίνοι που ξεκινούν από το μάτι ονομάζονται πρωτοπαθείς ενδοφθάλμιοι καρκίνοι. Δευτεροπαθείς ενδοφθάλμιοι καρκίνοι είναι εκείνοι που ξεκινούν από κάπου αλλού και εξαπλώνονται στο μάτι.

Στους ενήλικες, οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς ενδοφθάλμιοι καρκίνοι είναι:

Καρκίνος στο μάτι: Σημάδια και συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο των ματιών δεν έχουν συμπτώματα εκτός εάν ο καρκίνος αναπτυχθεί σε ορισμένα μέρη του ματιού, ή γίνει πιο προχωρημένος.

Άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν πολλά από αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό, ώστε να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί, εάν χρειαστεί.

Ο πόνος είναι σπάνιος εκτός εάν ο όγκος έχει αναπτυχθεί εκτενώς έξω από το μάτι.

Πηγές: https://www.dailymail.co.uk, https://www.sciencetimes.com, https://www.cancer.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικογενής Αδενωματώδης Πολυποδίαση: Δημιουργεί εκατοντάδες πολύποδες και οδηγεί σε καρκίνο – Αυτά είναι τα συμπτώματα

Όταν πίνετε έτσι τον καφέ αυξάνετε σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο

Καρκίνος στο λεπτό έντερο: Προσοχή στα συμπτώματα – Πολλοί τα αγνοούν για μήνες ως “κάτι ασήμαντο”

Καρκίνος οισοφάγου: Προσοχή στα “αθώα” συμπτώματα – Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά στους νέους!