Έτσι, ο καρκίνος στο στόμα περιλαμβάνει συμπτώματα στα εξής σημεία:
- Χείλη, δόντια και ούλα
- Τα μπροστινά δύο τρίτα της γλώσσας
- Εσωτερική επένδυση στα χείλια και τα μάγουλα (στοματική βλεννογόνος)
- Περιοχή κάτω από τη γλώσσα
- Ουρανίσκος
- Η μικρή περιοχή πίσω από τους φρονιμίτες
Καρκίνος στο στόμα: Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας
Τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Πληγή στο χείλος, ή στο στόμα που δεν επουλώνεται
- Ένα λευκό, ή κόκκινο μπάλωμα στα ούλα, τη γλώσσα, ή τον βλεννογόνο του στόματος
- Ένα εξόγκωμα στο χείλος, ή στο στόμα
- Ασυνήθιστη αιμορραγία, πόνος, ή μούδιασμα στην περιοχή του στόματος
- Πρήξιμο της γνάθου, ή του λαιμού
- Πόνος στο αυτί
- Πόνος, ή δυσκολία στην κατάποση, ή το μάσημα
Κάθε άτομο με καρκίνο στο στόμα μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα και ορισμένα συμπτώματα καρκίνου του στόματος μπορεί να μοιάζουν με εκείνα άλλων διαταραχών, ή ιατρικών προβλημάτων.
Πάντα να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό για διάγνωση και ποτέ να μην αποφασίζετε μόνοι σας αν πρόκειται για κάτι σοβαρό ή όχι!
Καρκίνος στο στόμα: Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας
Οι κύριες αιτίες του καρκίνου του στόματος είναι:
- Χρήση καπνού (κάπνισμα τσιγάρων, πούρων, πίπες, αλλά και μασώμενες μορφές καπνού)
- Κατανάλωση αλκοόλ
Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:
- Λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
- Υπερβολική έκθεση στον ήλιο στα χείλη
Η συχνότητα των καρκίνων του στόματος σε άτομα χωρίς αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου αυξάνεται.
Πώς αξιολογείται και διαγιγνώσκεται ο καρκίνος στο στόμα
Εκτός από το πλήρες ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση, οι διαγνωστικές διαδικασίες για τον καρκίνο του στόματος μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
Βιοψία
Μια διαδικασία κατά την οποία τα δείγματα ιστών αφαιρούνται από το σώμα. Ένας παθολόγος εξετάζει το δείγμα κάτω από ένα μικροσκόπιο για να προσδιορίσει εάν υπάρχει καρκίνος ή άλλα μη φυσιολογικά κύτταρα. Για καρκίνους του στόματος, βιοψίες συλλέγονται συχνά από την περιοχή του στόματος με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Μερικές φορές συλλέγονται δείγματα από τους λεμφαδένες στον λαιμό χρησιμοποιώντας μια βελόνα.
Ενδοσκόπηση
Μια μικρή οπτική ίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση του λαιμού για σημάδια καρκίνου πέρα από την περιοχή του στόματος.
Αξονική ή μαγνητική τομογραφία
Αυτές είναι μη επεμβατικές διαδικασίες που λαμβάνουν εικόνες του σώματός σας, για να ανιχνεύσουν ανωμαλίες, που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μια συνηθισμένη ακτινογραφία.
Υπερηχογράφημα
Μια μη επεμβατική διαδικασία, που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας, για να δημιουργήσει μια εικόνα των εσωτερικών οργάνων. Για τον καρκίνο του στόματος, το υπερηχογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση, ή τη συλλογή βιοψιών από τους λεμφαδένες στον λαιμό.
Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων
Μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί ειδικές ραδιενεργές βαφές, που μπορεί να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου στο σώμα.
Μόλις γίνει η διάγνωση, ο καρκίνος στο στόμα “σταδιοποιείται” (για να προσδιοριστεί η έκταση του καρκίνου) προτού καθοριστεί ένα πλάνο θεραπείας. Ο γιατρός καθορίζει ποιες εξετάσεις χρειάζονται για τη συγκεκριμένη κατάστασή σας.
Καρκίνος στο στόμα: Ποια είναι η θεραπεία για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας
Οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του στόματος περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Μπορεί να χρειαστείτε μόνο έναν τύπο θεραπείας, ή μπορεί να χρειαστείτε συνδυασμό θεραπειών. Οι συστάσεις γίνονται συνήθως μετά από διαβούλευση μεταξύ της διεπιστημονικής ομάδας ογκολόγων και ενός λογοπαθολόγου.
Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του στόματος περιλαμβάνει διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές, που εξαρτώνται από την θέση, το μέγεθος και την έκταση του καρκίνου. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου από το στόμα σας, καθώς και για την αποκατάσταση (ανακατασκευή) του στόματός σας μετά την αφαίρεση του καρκίνου. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση λεμφαδένων από τον λαιμό σας, εάν υπάρχει ανησυχία ότι ο καρκίνος μπορεί να έχει εξαπλωθεί εκεί.
Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες υψηλής ενέργειας που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου. Η ακτινοθεραπεία είναι πολύ εντοπισμένη και απευθύνεται μόνο στην περιοχή όπου υπάρχει ο καρκίνος. Αυτή η θεραπεία συνήθως χορηγείται εξωτερικά με μηχάνημα, αλλά μπορεί να χορηγηθεί εσωτερικά με ραδιενεργά υλικά.
Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα που πηγαίνουν σε ολόκληρο το σώμα, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μόνη της, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση, ή ακτινοθεραπεία.
Ανοσοθεραπεία
Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα, που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο του στόματος, που δεν ανταποκρίνονται στις τυπικές θεραπείες.
Στοχευμένες θεραπείες
Για ορισμένους ασθενείς, φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα είναι μια επιλογή. Ένα παράδειγμα είναι η σετουξιμάμπη (cetuximab), που στοχεύει τους υποδοχείς του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα.
Ο γιατρός θα καθορίσει τη θεραπεία σας με βάση τα εξής:
- Ηλικία, συνολική υγεία και ιατρικό ιστορικό
- Σημείο, μέγεθος και έκταση του καρκίνου
- Ανοχή του οργανισμού σας σε συγκεκριμένα φάρμακα και διαδικασίες
- Προσδοκίες για την πορεία της νόσου
Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρκίνος των σιελογόνων αδένων: Από τι προκαλείται, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Καρκίνος του παχέος εντέρου ή Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Σύγκριση σε συμπτώματα και σημάδια
Καρκίνος: Τα 10 πιο θανατηφόρα είδη και γιατί δεν υπάρχει θεραπεία