Ένα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο που θα καταπολεμά τον καρκίνο βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων σε ασθενείς με προχωρημένους συμπαγείς όγκους.
Στους ασθενείς χορηγήθηκε ένα πειραματικό εμβόλιο που παράγεται με τεχνολογία mRNA. Είναι η ίδια τεχνολογία με την οποία παράγοντα τα εμβόλια για την COVID. Το συγκεκριμένο ερευνητικό (πειραματικό) προϊόν αναπτύσσει η εταιρεία Moderna, η οποία το χορήγησε δοκιμαστικά στους πρώτους 19 ασθενείς.
Οι ασθενείς αυτοί έπασχαν από προχωρημένο καρκίνο συμπαγών οργάνων, λ.χ. μελάνωμα στο δέρμα, καρκίνο του πνεύμονα κ.λπ. Οι επιστήμονες τους χορήγησαν μία έως εννέα δόσεις από το ερευνητικό εμβόλιο mRNA-4359.
Όπως διαπίστωσαν, οι όγκοι των οκτώ εξ αυτών δεν αναπτύχθηκαν περαιτέρω. Ούτε ανέπτυξαν νέους όγκους. Επιπλέον, η θεραπεία έγινε καλά ανεκτή από τους ασθενείς, χωρίς να εκδηλωθούν σοβαρές παρενέργειες. Οι πιο συχνές ήταν κόπωση, πόνος στο σημείο της έγχυσης και πυρετός.
Όπως όλα τα αντικαρκινικά εμβόλια που αναπτύσσονται με την ίδια τεχνολογία, έτσι και το mRNA-4359 είναι σχεδιασμένο για να βοηθεί τον ανθρώπινο οργανισμό να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο διεγείρεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού εναντίον τους.
Τα αποτελέσματα της νέας, αρχικού σταδίου (Φάση Ι) μελέτης υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου.
«Σημαντικό πρώτο βήμα»
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιασθούν αναλυτικά το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2024). Το συνέδριο αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στη Βαρκελώνη. Θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2024.
«Η μελέτη αυτή αξιολόγησε την πρώτη ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο με βάση την τεχνολογία mRNA. Αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα που ελπίζουμε θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Debashis Sarker, λέκτορας Ερευνητικής Ογκολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL).
Όπως εξήγησε, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η θεραπεία είναι καλά ανεκτή. Μπορεί επίσης να διεγείρει το ανοσοποιητικό με τρόπο που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του καρκίνου.
«Επειδή, όμως, στη μελέτη έχει ενταχθεί έως στιγμής μικρός αριθμός ασθενών, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο», διευκρίνισε.
Διάφορα εμβόλια
Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το ερευνητικό εμβόλιο mRNA-4359 είναι ένας άνδρας ηλικίας 81 ετών. Πάσχει από μελάνωμα στο δέρμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες θεραπείες.
Ο ασθενής αυτός εμβολιάσθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Νοσοκομείο Hammersmith στο Λονδίνο.
Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους, εντάσσοντας στη μελέτη τους ασθενείς με μελάνωμα και μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Οι ασθενείς αυτοί θα λάβουν το εμβόλιο μαζί με την ανοσοθεραπεία πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab).
Το mRNA-4359 είναι ένα από τα εμβόλια mRNA που δοκιμάζονται κατά του καρκίνου. Σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών (Φάση ΙΙΙ) βρίσκεται ένα άλλο που λέγεται mRNA-4157 (V940) και προορίζεται μόνο για το μελάνωμα.
Διαβάστε ακόμα Καρκίνος του πνεύμονα: Άρχισε μελέτη σε επτά χώρες με το πρώτο mRNA εμβόλιο για τη νόσο
Τον Αύγουστο, εξ άλλου, άρχισε μελέτη Φάσης ΙΙ με ένα εμβόλιο που λέγεται BNT116. Θα χορηγηθεί σε 130 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε 34 ερευνητικά κέντρα, σε επτά χώρες. Τα έξι από τα κέντρα βρίσκονται σε Αγγλία και Ουαλία.