Iatropedia

Καρκίνος: Το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου – Προκαλεί το 30% των θανάτων

Businesswoman looking at smartphone, smoking cigarette on lunch break in sushi bar

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται τα στατιστικά επίπτωσης και θνητότητας του καρκίνου στις ΗΠΑ, παρέχοντας ακριβή εικόνα της εξέλιξης της επιδημιολογίας.

Το 40% των περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, δηλαδή σε συνήθειες της καθημερινότητας, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, όπως δείχνουν τα ετήσια στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου στις ΗΠΑ.

Όπως όμως τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) γνωρίζουμε ότι σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται σε παράγοντες κινδύνου που είναι τροποποιήσιμοι. Επομένως, αυτά τα περιστατικά καρκίνου και οι αντίστοιχοι θάνατοι που προκύπτουν θα μπορούσαν δυνητικά να αποφευχθούν.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ενεργοποιούν τον καρκίνο

Τέτοιοι παράγοντες είναι ως γνωστόν το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, διατροφικοί και λοιμώδεις παράγοντες και ειδικά για δερματικές κακοήθειες η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Η περιοδική καταγραφή του ποσοστού των περιστατικών καρκίνου που σχετίζονται με τέτοιους παράγοντες μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων παρεμβάσεων που έχουν ήδη εφαρμοσθεί (π.χ. καμπάνιες για τη διακοπή καπνίσματος), αλλά και στην ανάγκη εφαρμογής νέων πολιτικών δημόσιας υγείας.

Ήδη το 2018 είχε δημοσιευθεί μελέτη που υπολόγιζε ότι το 42% των περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ το 2014 αλλά και το 45% των θανάτων από καρκίνο σχετίζονταν με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Προσφάτως, δημοσιεύθηκαν τα ανανεωμένα δεδομένα που έλαβαν υπ’ όψιν τους τα επιδημιολογικά δεδομένα που ίσχυαν 5 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση (2019) για 30 τύπους καρκίνου και για ενήλικες άνω των 30 ετών.

Δείτε επίσης: Νέα επικίνδυνη τάση που «σαρώνει» στο TikTok αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Μειώνεται η θνησιμότητα από τον καρκίνο τα τελευταία 5 χρόνια

Στην έρευνα αυτή, όπως την έχει ήδη καταγράψει και το iatropedia.gr, χρησιμοποιήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου που προκαλούν οι κυριότεροι τροποποιήσιμοι παράγοντες με βάση την έκθεση του πληθυσμού σε αυτούς όπως έχει αποτυπωθεί σε μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στις ΗΠΑ. Επομένως, η μελέτη αυτή λαμβάνει υπ’ όψιν τις αλλαγές που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία όπως είναι η μείωση του ποσοστού των καπνιστών.

Με βάση τη νέα αυτή μελέτη 40% των νέων διαγνώσεων καρκίνου σχετίζονται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, ενώ σε αυτούς αποδίδονται και το 44% των θανάτων από τη νόσο. Τα ποσοστά αυτά είναι κατά τι μικρότερα από την προ πενταετίας ανάλυση καταδεικνύοντας ότι υπάρχει βελτίωση στην εφαρμογή περισσότερο υγιούς τρόπου ζωής στον πληθυσμό που επίσης αποτυπώνεται και στα ετήσια στατιστικά του καρκίνου, όπου μειώνεται η θνητότητα από τη νόσο.

Δείτε επίσης: Καρκίνος του πνεύμονα: «Το υπό μελέτη εμβόλιο έχει θεραπευτική θράση», λέει ο διδάκτωρ Γ.Πρασσάς

Το κάπνισμα παραμένει ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με το 20% των διαγνώσεων και το 30% των θανάτων από καρκίνο με κυριότερη βέβαια διάγνωση τον καρκίνο του πνεύμονα. Ακολουθείται από την παχυσαρκία που σχετίζεται με το 7.5% των περιστατικών, την κατανάλωση αλκοόλ (5.4% των περιστατικών), τους διατροφικούς παράγοντες και κυρίως την μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (4.2% των περιστατικών) και την έλλειψη σωματικής άσκησης (3% των περιπτώσεων καρκίνου).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της επίπτωσης αλλά και της θνητότητας από καρκίνο, αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. Προσθέτουν ότι η ενίσχυση πολιτικών που οδηγούν σε μείωση του καπνίσματος, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω στην αποφυγή εμφάνισης καρκίνου σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού στο μέλλον.

Φωτογραφία iStock