Iatropedia

Καρκίνος των όρχεων: Νέο τεστ τον εντοπίζει σε άνδρες «υψηλού κινδύνου»

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα γενετικό τεστ που μπορεί να εντοπίσει τους άνδρες, οι οποίοι έχουν πάνω από δέκα φορές αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των όρχεων.

Καρκίνος των όρχεων – Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) στο Λονδίνο, με επικεφαλής τη γενετική επιδημιολόγο δρα Κλερ Τέρνμπουλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», ανέλυσαν το DNA 30.000 ανδρών (από τους οποίους οι 7.300 είχαν καρκίνο των όρχεων) και βρήκαν 19 γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους γενετικούς παράγοντες κινδύνου που είχαν αποκαλυφθεί από προηγούμενες μελέτες (συνολικά 44), δημιούργησαν ένα τεστ που βρίσκει το 1% των ανδρών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από όλους για καρκίνο των όρχεων.

Οι άνδρες αυτοί έχουν πιθανότητα 7% κατά μέσο όρο να εμφανίσουν τέτοιους είδους καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, κίνδυνος που είναι κατά 14 φορές μεγαλύτερο από τον κίνδυνο 0,5% που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στο γενικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα υπάρξει ένα κλινικό γενετικό τεστ που θα εντοπίζει την κατ’ εξοχήν ομάδα κινδύνου για καρκίνο των όρχεων, έτσι ώστε οι άνδρες αυτοί να λαμβάνουν έγκαιρα προληπτικά μέτρα.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στους νέους άνδρες. Η χημειοθεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική, αλλά μερικοί άνδρες δεν ανταποκρίνονται θετικά. ‘Αλλοι πάλι, καθώς ο καρκίνος τους διαγιγνώσκεται στην στην τρίτη ή στην τέταρτη δεκαετία τους, μπορεί να υποχρεωθούν να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους με τις μακρόχρονες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέχρι σήμερα έχουν εξηγήσει μόνο το ένα τρίτο της κληρονομικότητας για καρκίνο των όρχεων, συνεπώς αναμένουν να βρουν και άλλους γενετικούς παράγοντες κινδύνου στο μέλλον.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος των όρχεων: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Καρκίνος των όρχεων: Κλειδί η έγκαιρη ανίχνευση – Πώς γίνεται η κρίσιμη αυτοεξέταση