Το 80% της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ηλίου διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει έως την επιφάνεια της γης και το δέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, λένε οι ειδικοί. Και προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιες μέρες, που εμείς νομίζουμε ότι είμαστε προστατευμένοι από τον ήλιο, κινδυνεύουμε πολύ από αυτόν.
«Όποιος πρόκειται να βγει σε υπαίθριο χώρο, ειδικά το μεσημέρι, πρέπει να αλείφει με αντηλιακό τα ακάλυπτα τμήματα του δέρματός του ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες», τονίζει ο δρ Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. «Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί πολύ εύκολα να προληφθεί, ακόμα κι αν μιλάμε για την πιο επιθετική μορφή, το μελάνωμα, και είναι πραγματικά κρίμα να χάνονται ζωές ή να παραμορφώνονται άνθρωποι από κάτι που δεν είναι αναπόφευκτο».
Οι καρκίνοι του δέρματος είναι οι πιο συχνές κακοήθεις νόσοι στους ανθρώπους. Αν και οι περισσότεροι ξέρουμε την πιο επιθετική μορφή του, το μελάνωμα, αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 5-7% όλων των δερματικών καρκίνων. Δεδομένου λοιπόν ότι 50.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι έχουν μελάνωμα, άλλα σχεδόν 10 εκατομμύρια αναπτύσσουν τις υπόλοιπες μορφές, κυρίως βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα τα οποία θεραπεύονται σχετικά εύκολα αν γίνουν εγκαίρως αντιληπτά.
Ο ρόλος της εποχής
Στη διάρκεια του χειμώνα, το βόρειο ημισφαίριο της Γης απομακρύνεται από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία και οι μέρες να μικραίνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα κατ’ ανάγκην απορροφά περισσότερη UV απ’ ό,τι το καλοκαίρι.
Αντιθέτως, στις νότιες χώρες του όπως η Ελλάδα η διαφορά στην UV μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα είναι μικρή και ο ήλιος παραμένει επικίνδυνος για την υγεία του δέρματος.
Μάλιστα αν κάποιος βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, κινδυνεύει ακόμα περισσότερο. Αυτό το συνειδητοποιούν καλύτερα απ’ όλους όσοι πηγαίνουν τον χειμώνα για σκι στα βουνά και επιστρέφουν ηλιοκαμμένοι στις πόλεις!
Στο μεγάλο υψόμετρο είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος, διότι το στρώμα της ατμόσφαιρας είναι πιο λεπτό και έτσι απορροφά ακόμα μικρότερο ποσοστό της UV.
Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι το χιόνι αντανακλά το σχεδόν 80% των ακτίνων του ηλίου. Έτσι, μία μέρα στα χιόνια τον χειμώνα μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα τις ίδιες βλάβες που θα προκαλούσε μια μέρα στην παραλία το καλοκαίρι!
Φροντίστε, λοιπόν, να τηρείται απαρέγκλιτα και τον χειμώνα όλες τις συμβουλές της ηλιοπροστασίας, οι οποίες εκτός από την καθημερινή χρήση αντηλιακού, συμπεριλαμβάνουν επανάληψη της επάλειψης κάθε 2 ώρες, αποφυγή του ηλίου το μεσημέρι και χρήση προστατευτικού καπέλου και γυαλιών ηλίου.
Στα χιόνια θα χρειασθείτε επιπλέον μία μάσκα του σκι, καθώς και ειδικά, μεγάλα γυαλιά που θα απορροφούν το 99% της UV. Φροντίστε, τέλος, να κάνετε τακτικά διάλειμμα για να ανανεώνετε το αντηλιακό στο δέρμα σας.
Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καρκίνος του δέρματος: Τι πρέπει να ξέρουμε
Δέρμα: Ποιες ελιές χρειάζονται έλεγχο και πότε