Iatropedia

Καρκίνος του δέρματος: Όσα επιβάλλεται να ξέρεις για τον ήλιο και το μελάνωμα

Οι γονιδιακές αλλαγές που σχετίζονται με το μελάνωμα αποκτώνται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και δεν μεταβιβάζονται στους απογόνους του (δηλαδή δεν είναι κληρονομικά). Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι επίκτητες μεταλλάξεις φαίνεται να συμβαίνουν τυχαία μέσα σε ένα κύτταρο, χωρίς να υπάρχει σαφής αιτία. Σε άλλες περιπτώσεις, πιθανότατα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα έκθεσης σε εξωτερική αιτία.

Για παράδειγμα, οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου είναι σαφώς μια κύρια αιτία μελανώματος. Οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα του δέρματος. Μερικές φορές αυτή η ζημιά επηρεάζει ορισμένα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο ανάπτυξης και διαίρεσης των κυττάρων. Εάν αυτά τα γονίδια δεν λειτουργούν πλέον σωστά, τα προσβεβλημένα κύτταρα μπορεί να γίνουν καρκινικά κύτταρα (καρκίνος του δέρματος).

Οι περισσότερες ακτίνες UV προέρχονται από το φως του ήλιου, αλλά μερικές μπορεί να προέρχονται από τεχνητές πηγές, όπως τα μηχανήματα για τεχνητό μαύρισμα (solarium). Κάποια βλάβη στο DNA από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να συμβεί λίγα χρόνια πριν εμφανιστεί ο καρκίνος του δέρματος, αλλά μεγάλο μέρος της μπορεί να προέρχεται από εκθέσεις που συνέβησαν πολλά χρόνια νωρίτερα.

Καρκίνος του δέρματος: Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρουμε

Το μελάνωμα

Πηγές: https://www.skincancer.org, https://www.wcrf.org, https://www.cancer.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του δέρματος: Πώς μπορεί να εκδηλωθεί μελάνωμα ακόμα και σε όσους ΔΕΝ κάθονται στον ήλιο

Μελάνωμα: Δημιούργησαν αυτοκόλλητο επίθεμα για τοπική θεραπεία

Η “αθώα” ελιά 37χρονου αποδείχτηκε μελάνωμα – Του έκοψαν 40 εκ. δέρματος για να σωθεί – Εικόνες σοκ!