Οι πιθανότητες υποτροπής και επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού καθορίζονται από τα γενετικά χαρακτηριστικά του όγκου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας, σημαντικής έρευνας, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Η έρευνα βασίσθηκε στην ανάλυση των όγκων σχεδόν 2.000 γυναικών με καρκίνο του μαστού, τις οποίες παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί δύο δεκαετίες.
Σε προγενέστερο στάδιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Καίημπριτζ και Στάνφορντ είχαν ταξινομήσει τους όγκους τους σε 11 υποκατηγορίες.
Η ταξινόμηση είχε γίνει με βάση γενετικές αναλύσεις, οι οποίες είχαν αποκαλύψει την ύπαρξη συγκεκριμένων μεταλλάξεων για κάθε μία από τις μορφές αυτές.
Τώρα, όμως, που πέρασαν 20 χρόνια παρακολούθησης, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εξακριβώσουν και ποιοι τύποι έχουν περισσότερες πιθανότητες υποτροπής.
Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα, η μοριακή ταξινόμηση του καρκίνου του μαστού γίνεται με βάση το αν διαθέτει ή όχι ορισμένα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθορίζουν και τη θεραπεία. Έτσι, οι καρκινικοί όγκοι του μαστού ταξινομούνται σε:
- Καρκίνους με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς. Αποτελούν τα περίπου δύο τρίτα των κρουσμάτων της νόσου.
- Καρκίνους θετικούς στην HER2 (είναι μία πρωτεΐνη). Αποτελούν το ένα στα έξι κρούσματα.
- Καρκίνους τριπλά αρνητικούς. Έχουν αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, αρνητικούς υποδοχείς προγεστερόνης και αρνητικούς υποδοχείς της πρωτεΐνης HER2. Αποτελούν το περίπου ένα στα έξι κρούσματα.
Η ερευνητική ομάδα που πραγματοποιεί τη νέα έρευνα, ανέλυσε τις γενετικές μεταλλάξεις των όγκων για να δημιουργήσει νέο τρόπο ταξινόμησης.
«Αποκρυπτογραφήσαμε την μοριακή “καλωδίωση” των όγκων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Carlos Caldas, καθηγητής Ιατρικής του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ. «Πρέπει πια να σταματήσουμε να μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού σαν να είναι μία ασθένεια. Είναι ένα συνονθύλευμα 11 ασθενειών, η αποκωδικοποίηση των οποίων αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς την εξατομικευμένη Ιατρική».
Τα ευρήματα
Η νέα έρευνα έδειξε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Υπάρχουν τέσσερις μορφές με όψιμη (καθυστερημένη) υποτροπή. Οι μορφές αυτές αντιστοιχούν στο 26% των όγκων με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων (ER+) και αρνητικούς υποδοχείς HER2. Οι συγκεκριμένοι όγκοι έχουν πιθανότητα υποτροπής 47-62% έως και 20 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.
- Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού έχει δύο υποκατηγορίες. Στη μία από αυτές ο καρκίνος του μαστού σπανίως υποτροπιάζει έπειτα από 5 χρόνια από την αρχική θεραπεία. Στη δεύτερη, όμως, οι ασθενείς παραμένουν σε κίνδυνο.
«Στην πρώτη υποκατηγορία του τριπλά αρνητικού καρκίνου, οι γυναίκες πιθανότατα ιώνται μετά την πενταετία», εξήγησε ο Dr. Caldas. «Στη δεύτερη, όμως, διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο όψιμης υποτροπής».
Τα ευρήματα αυτά δεν είναι ακόμα έτοιμα για ευρεία εφαρμογή, τόνισε ο καθηγητής. Ωστόσο, η όλη έρευνα θα μπορεί σε λίγα χρόνια να χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίζεται καλύτερα η νόσος και να ενημερώνονται οι γυναίκες για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, ώστε να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα.
Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα μεγαλύτερες έρευνες, με έως και 12.000 ασθενείς, ώστε να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.
Προσπαθούν επίσης να απλοποιήσουν τις γενετικές αναλύσεις που απαιτούνται, ώστε να μπορέσουν να βγαίνουν γρήγορα τα αποτελέσματά τους.