Αλλά οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις απ’ ό,τι απ’ όλους τους καρκίνους μαζί!
Αυτό ισχύει για γυναίκες όλων των φυλών και εθνοτήτων. Ωστόσο, μόνο το 50% περίπου των γυναικών συνειδητοποιούν ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από καρδιακές παθήσεις παρά από οτιδήποτε άλλο.
Και το πιο ενδιαφέρον; Οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του μαστού μοιράζονται πολλούς από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου!
Επιπλέον, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες κινδύνου για τις οποίες μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό: η άσκηση και η διατροφή.
Καρδιοπάθειες και καρκίνος του μαστού: Πόση άσκηση χρειάζεται
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο λιγότερο σωματικά δραστήρια είναι μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του μαστού. Φυσικά, η άλλη πλευρά είναι ότι όσο πιο δραστήρια είναι σωματικά, τόσο χαμηλότεροι είναι γενικότερα οι κίνδυνοι για την υγεία της.
Πόση σωματική δραστηριότητα συνιστάται; Οι πιο πρόσφατες οδηγίες σωματικής δραστηριότητας για τους Αμερικανούς και οι οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με τη δραστηριότητα απαιτούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό είναι μόνο 21 λεπτά την ημέρα. Περισσότερα είναι καλύτερα, φυσικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες στατιστικές, λιγότερο από το 18% των γυναικών τηρούν αυτό το ελάχιστο των 21 λεπτών άσκησης την ημέρα.
Όλες οι δραστηριότητες μετράνε: περπάτημα, κηπουρική, ανεβο-κατεβαίνοντας τις σκάλες, χορός, καθαρισμός σπιτιού. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι στο γυμναστήριο. Η αποφυγή των μεγάλων χρονικών περιόδων καθίσματος είναι το κλειδί. Έτσι, κάτσε λιγότερο, κινήσου περισσότερο!
Καρδιοπάθειες και καρκίνος του μαστού: Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή
Έρευνες δείχνουν επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινές πρωτεΐνες (όπως θαλασσινά, τόφου ή φασόλια) και χαμηλή σε επεξεργασμένα δημητριακά, πρόσθετα σάκχαρα και κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου του μαστού.
Οι κατευθυντήριες γραμμές διατροφής της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου για την πρόληψη του καρκίνου και οι κατευθυντήριες γραμμές διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων είναι ουσιαστικά οι ίδιες:
ΝΑΙ
- Τρώτε κυρίως φυτά, δηλαδή φρούτα και λαχανικά.
- Στοχεύστε σε φυτικές πρωτεΐνες όπως φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
- Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κινόα και καλαμπόκι αντί για επεξεργασμένα δημητριακά.
- Αν πρόκειται να φάτε κρέας, φάτε ψάρι ή πουλερικά.
ΟΧΙ
- Αποφύγετε επεξεργασμένα δημητριακά (τρόφιμα με λευκό αλεύρι, λευκό ρύζι).
- Αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα ζαχαρούχα ποτά.
- Προσπαθήστε να μην τρώτε κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα ή άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα με χημικά (όπως fast food ή έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα).
Τι άλλο είναι σημαντικό να γνωρίζετε
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους.
Το 64% των γυναικών που πεθαίνουν από καρδιακή νόσο δεν έχουν ποτέ κανένα σύμπτωμα εκ των προτέρων. Πέρα από την ανθυγιεινή διατροφή και τη σωματική αδράνεια, άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- κάπνισμα
- παχυσαρκία
- διαβήτη
- υψηλή χοληστερόλη
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- ηλικία (ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση)
- οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων
Είναι σώφρον να ελέγξετε και τους “αριθμούς” σας (σάκχαρα στο αίμα, χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση) για να μάθετε εάν κάποιο από αυτά είναι πρόβλημα. Για τις γυναίκες που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, ίσως χρειαστεί και αξονική τομογραφία στεφανιαίας αρτηρίας.
Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουν οι γυναίκες ότι μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα καρδιακής νόσου από τους άνδρες. Πολλές γυναίκες που έπαθαν έμφραγμα νόμιζαν ότι είχαν παλινδρόμηση οξέος. Ένιωσαν ένα αίσθημα καύσου στο στήθος τους, συνοδευόμενο από ναυτία, ακόμη και ρέψιμο. Η ένδειξη σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι η αίσθηση προκλήθηκε από τη δραστηριότητα και όχι από το φαγητό.
Οι μαστογραφίες είναι πολύ σημαντικές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Σε ποια ηλικία να τα ξεκινήσετε και πόσο συχνά να τα κάνετε είναι κάπως αμφιλεγόμενο. Θα πρέπει να εξατομικεύεται στην κάθε ασθενή, οπότε το σωστό είναι να είστε πάντα σε συνεννόηση με τον/την γιατρό σας.
Συμπέρασμα
Η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά είναι βασικοί παράγοντες για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του μαστού. Επίσης, τα αποτελέσματα της θεραπείας των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου είναι καλύτερα σε ασθενείς που υιοθετούν συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, ιδιαίτερα την τακτική άσκηση. Βασικά, μια μεσογειακή διατροφή με βάση τα φυτά και η άφθονη σωματική δραστηριότητα είναι καλά μέτρα για την πρόληψη, ακόμη και την θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου του μαστού.
Πηγή: https://www.health.harvard.edu
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρκίνος του μαστού: 15 ιατρικοί μύθοι και παρανοήσεις που πρέπει να ξεδιαλύνετε
Καρκίνος του μαστού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ο Δείκτης Μάζας Σώματος στην παιδική ηλικία
10 τροφές που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2
Πότε ο καρδιακός ρυθμός θεωρείται ακανόνιστος, ή ανώμαλος: Τι θα νιώσετε και τι πρέπει να κάνετε