Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστατευτική επίδραση του θηλασμού ήταν εντονότερη για όγκους συγκεκριμένων γενετικών υποτύπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζονται συχνότερα στις περιπτώσεις όλων των καρκίνων του μαστού.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 1.636 γυναικών με καρκίνο του μαστού. Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Marilyn L. Kwan υποστηρίζει ότι “αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον ρόλο του ιστορικού θηλασμού μιας γυναίκας στην υποτροπή του καρκίνου του στήθους”.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός προσφέρει συγκεκριμένα και σημαντικά οφέλη σε γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο υποτύπου-Α, ενώ δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές συσχετίσεις για τις περιπτώσεις γυναικών με άλλους υποτύπους. Οι καρκίνοι του υποτύπου-Α περιλαμβάνουν όγκους στους υποδοχείς οιστρογόνων (ER+), οι οποίοι είναι οι πιο συνήθεις μεταξύ όλων των καρκίνων του μαστού. Αυτοί οι όγκοι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν μετάσταση, είναι θεραπεύσιμοι με ορμονική θεραπεία, όπως η ταμοξιφένη και οι αναστολείς αρωματάσης και έχουν γενικά καλύτερα τελικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Εκτός από τη μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες που θήλαζαν διαπιστώθηκε ότι είχαν επίσης 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο.
Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για το γιατί ο θηλασμός μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση από τη στιγμή που μια γυναίκα έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.
Η δρ Kwan επισημαίνει ότι “οι γυναίκες που θηλάζουν είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού υποτύπου-Α, ο οποίος είναι λιγότερο επιθετικός, ενώ ο θηλασμός δημιουργεί επιπροσθέτως και ένα μοριακό περιβάλλον που κάνει τον όγκο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις θεραπείες οιστρογόνων”.
Δεν είναι απολύτως σαφές για ποιον λόγο οι γυναίκες που θηλάζουν αναπτύσσουν λιγότερο επιθετικούς όγκους. Οι ειδικοί από το Τμήμα Έρευνας του Ινστιτούτου Kaiser εκτιμούν ότι ο θηλασμός μπορεί να αυξήσει την ωρίμανση του κυτταρικών πόρων στο μαστό, καθιστώντας τους λιγότερο ευαίσθητους σε καρκινογόνες ουσίες. Επίσης, ρυθμίζει την έκκριση διαφόρων καρκινογόνων ουσιών και οδηγεί σε μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης των όγκων.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο θηλασμός είναι σημαντικός για την υγεία των βρεφών, αλλά η νέα αυτή έρευνα αποδεικνύει ότι έχει επίσης πολύτιμα οφέλη και για τις μητέρες. Μάλιστα, η προστατευτική δράση του θηλασμού ήταν ακόμα πιο έντονη για τις γυναίκες που είχαν ιστορικό θηλασμού για 6 μήνες ή περισσότερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο θηλασμός προφυλάσσει τα βρέφη, από πνευμονία και διάρροια
Θηλασμός: ο καλύτερος τρόπος για να αδυνατίσετε