Καρκίνος του μαστού: Νέο εμβόλιο δημιουργεί ελπίδες για θεραπεία πολύ επιθετικής μορφής

  • Iatropedia newsroom
Καρκίνος του μαστού: Νέο εμβόλιο δημιουργεί ελπίδες για θεραπεία πολύ επιθετικής μορφής
Πειραματικό εμβόλιο θα μπορούσε να δώσει ελπίδα στις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με μια επιθετική και δύσκολα θεραπεύσιμη μορφή καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το εμβόλιο φαίνεται να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού – ενός τύπου που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία επειδή δεν οδηγείται από καμία από τις τρεις ορμόνες που συνήθως τροφοδοτούν τον καρκίνο του μαστού.

Τα καλά νέα; Δεκαέξι από τις 18 ασθενείς παρέμειναν χωρίς καρκίνο τρία χρόνια μετά τη λήψη του εμβολίου, το οποίο δίδαξε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να σκοτώνει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Νοεμβρίου στο περιοδικό Genome Medicine.

Συγκριτικά, μόνο οι μισές από τους ασθενείς που υποβάλλονται μόνο σε χειρουργική επέμβαση παραμένουν χωρίς καρκίνο τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία.

Στην αρχική κλινική δοκιμή συμμετείχαν 18 ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού που δεν είχε εξαπλωθεί αλλού στο σώμα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Μαστού, περίπου το 10% έως 15% των καρκίνων του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τριπλά αρνητικοί.

Μέχρι σήμερα, για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού δεν υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με παραδοσιακές προσεγγίσεις όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, ανέφεραν οι ερευνητές.

Όλες οι ασθενείς που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, ακολουθούμενη από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων του μαστού τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τον ιστό του όγκου μετά τη χειρουργική επέμβαση για να βρει μοναδικές γενετικές μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα των ασθενών. Στη συνέχεια δημιούργησαν ένα εξατομικευμένο για τον καρκίνο κάθε ασθενούς εμβόλιο, με βάση αυτές τις μεταλλάξεις.

Κάθε ασθενής έλαβε τρεις δόσεις του εμβολίου, το οποίο δίδαξε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναγνωρίζει τις βασικές μεταλλάξεις στους συγκεκριμένους όγκους του μαστού τους και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 14 από τις 18 ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού ανέπτυξαν ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ποιες είναι οι νέες θεραπείες για τη νόσο

Απώλεια βάρους: Πόση ώρα να κάνουμε αερόβιο και ποια είναι η καλύτερη άσκηση

Εγκεφαλικό σε παιδιά: Τι δείχνει νέα διεθνής μελέτη, στην οποία συμμετείχε και Έλληνας γιατρός – Η περίπτωση 15χρονης