Iatropedia

Καρκίνος του μαστού: Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος αυξάνει τις πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης

close up of asian doctor using ultrasound scanner performing examination of breast for her patient - cancer awareness feminine health medical concept

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες και η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού που ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και με συνολικό όφελος επιβίωσης σε ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών, σύμφωνα με μια ανάλυση παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

Oι ερευνητές συμπεριέλαβαν 8.145 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών και υποβλήθηκαν σε μαστογραφικό έλεγχο μεταξύ 2004 και 2019.

Από αυτόν τον πληθυσμό, 1.470 (18%) ήταν ηλικίας 50 ετών και κάτω κατά την διάγνωση, 4.312 (53%) ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω, 7.287 (89%) ανήκαν στη λευκή φυλή, 6.224 (76%) ήταν μετεμμηνοπαυσιακές και 2.305 (28%) είχαν συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού.

Τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο ήταν:

Δείτε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Ποιον σημαντικό παράγοντα κινδύνου δεν γνωρίζουν 7 στις 10 γυναίκες

Οι ερευνητές αναλύοντας τα δεδομένα από τα 16 έτη που συγκεντρώθηκαν από τις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προληπτική μαστογραφία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ετήσιος έλεγχος σχετίζεται με χαμηλότερη πιθανότητα για διάγνωση καρκίνου μαστού σε προχωρημένο στάδιο, καθώς και υψηλότερη συνολική επιβίωση, σε σύγκριση με τις ασθενείς που το διάστημα ανάμεσα στις πρόσφατες μαστογραφίες ήταν περισσότερο από 15 μήνες.

Αυτό το όφελος που προσφέρει ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος παρέμεινε σε όλες τις υποκατηγορίες ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την έναρξη της.

*Tη νέα αυτή έρευνα αναλύουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).

Φωτογραφία iStock