Iatropedia

Καρκίνος του μαστού: Ποιον σημαντικό παράγοντα κινδύνου δεν γνωρίζουν 7 στις 10 γυναίκες

cancer diet

Ανησυχητικά ευρήματα έρευνας σε 2.000 γυναίκες. Γνωρίζουν κυρίως την μαστογραφία ως πρόληψη.

Ο καρκίνος του μαστού είναι με διαφορά η συχνότερη κακοήθης νόσος στις γυναίκες. Ωστόσο οι περισσότερες έχουν άγνοια για έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεώς του, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη σε 2.018 γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και πάνω, από τις ΗΠΑ. Οι γυναίκες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικό, διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για τους παράγοντες που μπορεί να τις προστατεύσουν από τη νόσο.

Οι απαντήσεις τους αποκάλυψαν ότι μόλις το 28% γνώριζαν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού. Και αυτό, παρότι είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να τροποποιήσουν για να προφυλαχθούν.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) δύο παράμετροι της διατροφής συσχετίζονται ισχυρότερα με τον καρκίνο του μαστού:

Ο κίνδυνος από το αλκοόλ αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με τα ποτά που καταναλώνει καθημερινά μια γυναίκα. Όσες περιορίζονται σε 1 οινοπνευματώδες ποτό ή λιγότερο την ημέρα, έχουν μικρή αύξηση του κινδύνου (7-10%) σε σύγκριση με όσες δεν πίνουν.

Ωστόσο όσες πίνουν 2 ή 3 ποτά την ημέρα, διατρέχουν σχεδόν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ACS τονίζει πως είναι προτιμότερο οι γυναίκες να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ. Ή έστω να περιορίζονται σε 1 ποτό το πολύ την ημέρα.

Η νέα έρευνα, όμως, έδειξε πως μόνο το 14% των γυναικών γνώριζαν ότι για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού καλό είναι να αποφεύγουν το αλκοόλ.

Πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο τα περιττά κιλά

Τα περιττά κιλά είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Και αυτό διότι ο λιπώδης ιστός είναι μεταβολικά ενεργός και έτσι ο οργανισμός παράγει οιστρογόνα ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση. Τα αυξημένα επίπεδά τους αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού.

Επιπλέον, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη επίσης σχετίζεται με αυτόν τον καρκίνο.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα περιττά κιλά μετά την εμμηνόπαυση συσχετίζονται ισχυρά με τον καρκίνο του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς (είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου). Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα περιττά κιλά πριν την εμμηνόπαυση, αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί μια πιο επιθετική μορφή της νόσου. Η μορφή αυτή είναι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού.

Η ACS συνιστά να διατηρούμε υγιές σωματικό βάρος σε όλη τη διάρκεια της ζωής ακολουθώντας υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τακτική άσκηση. Στη νέα έρευνα, όμως, μόλις το 4% των γυναικών γνώριζαν ότι το πλεονάζον σωματικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Πλήρης άγνοια για 2 στις 10

Η νέα έρευνα έδειξε ακόμα πως σχεδόν δύο στις δέκα γυναίκες (το 19%) δεν γνώριζαν κανέναν τρόπο για να μειώσουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Το 56% εξ άλλου είπαν πως τις προστατεύει η μαστογραφία και η αυτοεξέταση μαστού, που αποτελούν κυρίως μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης.

«Τα προγράμματα ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού συνήθως εστιάζουν στη μαστογραφία. Μολονότι είναι πολύ σημαντική, μόνη της δεν αρκεί. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γυναίκες για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν, ώστε να προστατευθούν από τον πιο συχνό καρκίνο που τις απειλεί», δήλωσε ο  Dr. Neal Barnard, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), που διεξήγαγε τη νέα έρευνα.

Φωτογραφία: iStock