Iatropedia

Καρκίνος του μαστού: Πώς βοηθάει τις γυναίκες μια δυνατή συντροφική σχέση [μελέτη]

Senior couple at home. Handsome older man and attractive older woman are spending time together. Sitting on a sofa with laptop computer and credit card in hands. Online shopping ordering or reserving

Οι γυναίκες που έχουν σταθερή σχέση με τον σύντροφό τους τείνουν να εμφανίζουν μικρότερα επίπεδα κατάθλιψης και κόπωσης μετά τη θεραπεία τους

Μια δυνατή σχέση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που ξεπερνούν τον καρκίνο του μαστού να ανακάμψουν δυναμικά από τη δοκιμασία που πέρασαν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου του μαστού συνεπάγονται τεράστιο άγχος για τις γυναίκες και τους συντρόφους τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες, όμως, που έχουν σταθερή σχέση με τον σύντροφό τους τείνουν να εμφανίζουν μικρότερα επίπεδα κατάθλιψης και κόπωσης μετά τη θεραπεία τους, καθώς και καλύτερη σωματική λειτουργία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Είναι, για παράδειγμα, πιο ικανές να κουβαλήσουν ψώνια, να περπατήσουν γύρω από το τετράγωνο και να εκτελέσουν άλλες τυπικές καθημερινές εργασίες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στον αντίποδα, οι πιο αδύναμες σχέσεις συσχετίστηκαν με φτωχά συναισθηματικά και σωματικά αποτελέσματα για τις επιζήσασες από καρκίνο του μαστού.

Ο τρόπος με τον οποίο η επιζήσασα από καρκίνο του μαστού και ο σύντροφός της επικοινωνούσαν και χειρίζονταν αγχωτικά γεγονότα, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, συνδέθηκε με τη συναισθηματική και σωματική υγεία της γυναίκας. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός συμφωνίας των δύο, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα, ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eric Vachon, ερευνητής στο Ινστιτούτο Regenstrief και στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Ωστόσο, μέρος της δύναμης μιας σχέσης βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση που υπάρχει μεταξύ των συντρόφων, διαπίστωσε επίσης η μελέτη.

Στα ζευγάρια όπου ο ένας δήλωσε πιο ικανοποιημένος από τη σχέση σε σχέση με τον άλλο έτειναν να έχουν χειρότερα αποτελέσματα.

«Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιζήσασες από καρκίνο του μαστού που δήλωσαν ικανοποιημένες από τη σχέση τους δεν είχαν απαραιτήτως μεγαλύτερο βαθμό συμφωνίας με τον σύντροφό τους ή καλύτερη ζωή από εκείνες που έβλεπαν τη σχέση τους λιγότερο θετικά», ανέφερε ο Vachon. «Είναι η επικοινωνία και η σχέση μεταξύ των δύο που είναι καθοριστικές», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Healthcare.

«Η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι σε ένα ζευγάρι να επικεντρωθούν και οι δύο σύντροφοι στην ενδυνάμωση της σχέσης», είπε ο Vachon. «Οι δυσκολίες στα ζευγάρια μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και συναισθηματική υγεία», συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψυχολογική ασφάλεια και εργασία: Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Συναγερμός στην Ευρώπη για επικίνδυνο ιό που απειλεί εγκύους και μωρά

Λουκία Κασαμάκη: 11χρονη με ολική τύφλωση δίνει μαθήματα ζωής