Μπορεί τα υπερηχογραφήματα να αποδείχτηκε ότι δίνουν περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, αλλά μπορούν να ανιχνεύσουν πιο δύσκολους να εντοπιστούν καρκίνους και είναι πιο ευρέως διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι ερευνητές στην μελέτη υποστηρίζουν ότι το υπερηχογράφημα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού.
«Το θέμα είναι το εξής: ποιοι είναι οι καρκίνοι που χρειαζόμαστε περισσότερο να τους βρίσκουμε εγκαίρως;» Είπε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Wendie Berg, καθηγητής ακτινολογίας στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Και συνέχισε: «Είναι οι επεμβατικοί καρκίνοι που συνήθως δεν προσβάλλουν τους λεμφαδένες. Οι περισσότεροι από τους καρκίνους που εντοπίσαμε με την μέθοδο των υπερήχων ήταν ακριβώς αυτής της μορφής, αντίθετα με εκείνους που βρήκαμε με την μέθοδο της μαστογραφίας».
Στην έρευνα οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 2.809 γυναικών στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αργεντινή. Από αυτές οι 2.662 έκαναν ελέγχους τρεις φορές τον χρόνο, εκ των οποίων οι 4.351 ήταν με υπερήχους και οι 3.122 ήταν με μαστογραφίες.
Από τις γυναίκες στη μελέτη, οι 111 είχαν μορφές καρκίνου του μαστού, εκ των οποίων το 80,2% ήταν επεμβατικές με ένα μέσο μέγεθος όγκου 12 χιλιοστών. Οι ερευνητές βρήκαν περίπου στο ίδιο ποσοστό οι μαστογραφίες και οι υπέρηχοι ανίχνευαν καρκίνους, αλλά οι υπέρηχοι ανίχνευαν καλύτερα εκείνους που ήταν περισσότερο πιθανό να είναι επεμβατικής μορφής και όχι στους λεμφαδένες. Μεταξύ αυτών, ωστόσο, τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα ήταν πιο συχνά με τους υπέρηχους.