Καρκίνος του μαστού: Τι κίνδυνο κρύβει το κάπνισμα για τις ασθενείς που δεν το κόβουν

  • Ρούλα Τσουλέα
κάπνισμα
Τι ρόλο παίζει στις ασθενείς οι οποίες υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο στο στήθος τους.

Εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το κάπνισμα για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που δεν το κόβουν. Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να παρουσιάσουν μία άλλη μορφή καρκίνου στο μέλλον.

Η μορφή αυτή είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, οι πιθανότητες αναπτύξεως του οποίου μπορεί να αυξηθούν έως και 12 φορές στις καπνίστριες που κάνουν ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού!

Η ακτινοθεραπεία είναι μία συχνή θεραπεία στον καρκίνο του μαστού. Υπολογίζεται ότι υποβάλλονται σε αυτήν οι δύο στις τρεις γυναίκες που πάσχουν από αρχικού σταδίου νόσο.

Οι ακτινοβολίες μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου από αυτήν. Ωστόσο έχουν και δυνητικές παρενέργειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί χρόνια αργότερα καρκίνος του πνεύμονα.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αυτός με και χωρίς το κάπνισμα.

Η μελέτη

Η μελέτη βασίσθηκε στη συνδυασμένη ανάλυση των ευρημάτων 14 προγενέστερων κλινικών μελετών, που είχαν δημοσιευθεί μεταξύ 2015 και 2023. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Oncology.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, η ακτινοθεραπεία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού όταν στοχεύει:

  • Σε ολόκληρο τον μαστό μετά από χειρουργική επέμβαση διατήρησής του
  • Στο θωρακικό τοίχωμα μετά από μαστεκτομή, σε περίπτωση καρκίνου του μαστού με θετικούς λεμφαδένες

Όταν ακτινοβολούνται και οι παρακείμενοι λεμφαδένες, υπάρχουν πρόσθετα οφέλη στην επιβίωση, προσθέτουν.

Μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι η ακτινοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα ή καρκίνο του οισοφάγου. Οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν πόσο ακριβώς αυξάνονται αυτοί ο κίνδυνοι και πόσο επηρεάζονται από το κάπνισμα.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, όταν η ακτινοθεραπεία γίνεται σε 50χρονες γυναίκες, οι πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια μέσα στα επόμενα 30 χρόνια κυμαίνονται από 0,2% έως 0,7%, αναλόγως με τη δόση της ακτινοβολίας που είχαν λάβει οι ασθενείς.

Αντίστοιχα, οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα στην επόμενη 30ετία είναι κάτω από 1 στις 100 στις ασθενείς που δεν καπνίζουν. Σε όσες συνεχίζουν το κάπνισμα, όμως, είναι 10 έως 12 φορές περισσότερες. Ειδικότερα είναι:

  • 0,2% έως 0,4% στις μη καπνίστριες
  • 2,3% έως 6,2% στις ασθενείς που συνεχίζουν το κάπνισμα

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι πολύ σπανιότερος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος από αυτόν λόγω ακτινοθεραπείας είναι πολύ χαμηλότερος ακόμα και από τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

«Η ακτινοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Είναι σημαντικό όμως να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τους πιθανούς κινδύνους από αυτήν», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Carolyn Taylor, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως εξήγησε, η ανάπτυξη δεύτερου καρκίνου είναι μία σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια. «Όταν χορηγείται η ακτινοβολία, αναπόφευκτα εκτίθενται σε κάποιες δόσεις και οι παρακείμενοι ιστοί όπως οι πνεύμονες», είπε. «Η συνέπεια είναι να υφίστανται βλάβες ορισμένα κύτταρά τους που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο καρκίνο πολλά χρόνια αργότερα».

Τα νέα ευρήματα είναι καθησυχαστικά για τις μη-καπνίστριες με καρκίνο του μαστού, πρόσθεσε. Πρέπει όμως να προβληματίσουν όσες καπνίζουν και να τις ωθήσουν να διακόψουν την επικίνδυνη αυτή συνήθεια.

Φωτογραφία: iStock