Ερευνητές από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 490.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω από το 1974 έως το 2013 και διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που γεννήθηκαν το 1950, τα άτομα που γεννήθηκαν το 1990 έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του ορθού.
“Είναι εξαιρετικά σπάνιο η συχνότητα εμφάνισης μιας ασθένειας να αυξάνεται τόσο πολύ μεταξύ ηλικιών”, λέει η δρ. Andrea Cercek, γαστρεντερικός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering.
Μια μελέτη του 2019 επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι αυξανόμενη: Ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου κάτω των 50 ετών αυξήθηκε από 10% το 2004 σε 12,2% το 2015. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Cancer Society Cancer, όταν διαγιγνώσκονται νεότεροι ασθενείς, ο καρκίνος τους είναι πιο πιθανό να έχει προχωρήσει στο τρίτο και το τέταρτο στάδιο.
Καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού: Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις στους νέους
Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι πού οφείλεται αυτή η άνοδος, αλλά έχουν κάποιες θεωρίες. Πρώτον, ο τρόπος ζωής συμβάλλει σημαντικά στην αυξανόμενη επιδημία παχυσαρκίας. Οι ίδιοι παράγοντες αυτού του τρόπου ζωής σχετίζονται επίσης με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
“Είναι πιθανό ότι ορισμένες από τις συμπεριφορές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία, όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και η χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου”, λέει η δρ. Rebecca Siegel, επικεφαλής επιδημιολόγος σε σχετική μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute. Ορισμένοι ερευνητές διερευνούν επίσης τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου και του καρκίνου, αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει οποιαδήποτε άμεση σχέση, λέει η δρ. Cercek.
Με βάση εν μέρει αυτά τα ευρήματα, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου μείωσε την ηλικία πρώτης εξέτασης για καρκίνο του παχέος εντέρου στα 45 χρόνια για άτομα με μέσο κίνδυνο (που σημαίνει ότι δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου). Άλλες ομάδες συνεχίζουν να συμβουλεύουν την έναρξη κολονοσκοπιών σε ηλικία 50 ετών.
Καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού: Τα συμπτώματα που θέλουν προσοχή
Εν τω μεταξύ, τόσο η δρ. Siegel όσο και η δρ. Cercek λένε ότι είναι έξυπνο να παρακολουθείτε τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πολλά από τα σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι εύκολο να αγνοηθούν ή να υποτιμηθούν ως κάτι δευτερεύον. Ειδικά οι νέοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να τα απορρίπτουν ως κάτι αμελητέο, λέει η δρ. Cercek. “Νομίζουν ότι δεν είναι σοβαρό θέμα και είναι πολύ απασχολημένοι με τη δουλειά και τη ζωή τους και είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν σε μεταγενέστερο στάδιο”.
Εδώ είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου που οι δρ. Cercek και δρ. Siegel λένε ότι δεν πρέπει να αγνοήσετε:
- Αίμα στα κόπρανα (που μπορεί να είναι έντονο κόκκινα ή σκούρα)
- Αιμορραγία από το ορθό
- Κοιλιακές κράμπες (που δεν μπορούν να εξηγηθούν από στομαχική νόσο ή κάτι που φάγατε)
- Αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου σας (πότε και πόσο συχνά, σχήμα και ποσότητα κοπράνων)
- Επίμονη δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου για περισσότερο από μία εβδομάδα, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με έναν γιατρό!
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες και μειώνοντας τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα. Το γάλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου, λέει η δρ. Siegel. Η σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους θα σας βοηθήσει επίσης να προστατευθείτε από τον καρκίνο του ορθού και του παχέος εντέρου.
Πηγή: https://www.health.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολύποδες και καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς γίνεται να εντοπιστούν νωρίς
Μεταστατικός καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι ρόλο παίζει ο καφές που πίνεις