Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ραγδαία αύξηση στους νέους κάτω των 30 ετών στην Ευρώπη! Ποια είναι τα συμπτώματα
Δύο έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με το θέμα και δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά γαστρεντερολογίας «Gut» και «The Lancet Gastroenterology & Hepatology Journal», κατέδειξαν ότι τα ποσοστά των ατόμων κάτω των 50 ετών που προσβλήθηκαν από την ασθένεια κατά τα τελευταία 25 χρόνια, εμφανίζουν αυξητική τάση τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος στον κόσμο, με 1,8 εκατομμύρια νέα διαγνωστικά περιστατικά και 881.000 θανάτους το 2018.
«Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερη στα άτομα κάτω των 50 ετών συγκριτικά με εκείνους άνω των 50. Ωστόσο τα ανησυχητικά ευρήματα που αφορούν την αύξηση των ποσοστών προσβολής των νεότερων γενεών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δράσης», δήλωσε η δρ. Μαρζί Αράγκι από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο στη Λιόν.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα ποσοστά ανά ηλικακή ομάδα
Στη χρονική περίοδο μεταξύ 1990 και 2016, στην Ευρώπη διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου 187.918 άτομα, εμφανίζοντας μια ελαφρά αύξηση τα τελευταία χρόνια.
- Στην Ευρώπη οι καρκίνοι του εντέρου για τα άτομα 20-29 ετών αυξήθηκαν από το 1990 έως το 2016 από 0,8 σε 2,3 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους και η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε από το 2004 έως το 2016 με ετήσια άνοδο 7,9%.
- Στις ηλικίες 30-39 ετών παρατηρήθηκε μέση ετήσια αύξηση 4,9% την περίοδο 2005-2016. Τέλος, στις ηλικίες 40-49 ετών στην αρχή (1990-2004) παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού εμφάνισης της νόσου κατα 0,8%, αλλά αυτό αυξήθηκε ξανά κατά 1,6% ετησίως μεταξύ 2004-2016.
- Σημαντική αύξηση του καρκίνου του εντέρου παρατηρήθηκε σε άτομα έως 50 ετών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια σε Δανία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά. Ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, η εμφάνιση καρκίνου του ορθού αυξήθηκε ετησίως κατά 18,1% στη Δανία και 10,6% στη Νορβηγία την τελευταία δεκαετία.
Επιπλέον, σε συνδυασμό με αυτή την αύξηση στους νεότερους, παρατηρείται μια αντίστοιχη μείωση των ποσοστών στα άτομα άνω των 50 ετών. Για τα δύο αντικρουόμενα ευρήματα έχουν προταθεί ως εξηγήσεις ότι αφενός οι νέοι ενήλικες επιβαρύνονται όλο και περισσότερο λόγω «κακών συνηθειών» (κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία, έλλειψη φυσικής άσκησης), αφετέρου τα άτομα άνω των 50 παίρνουν πιο συχνά μέτρα πρόληψης, καθώς κάνουν τακτικά εξετάσεις για πολύποδες.
Οι θάνατοι πάντως από τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν αυξήθηκαν αντίστοιχα με τα ποσοστά προσβολής στις ηλικίες 20-29 ετών, ενώ παρουσίασαν μια ελαφρά μείωση στις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-49 ετών κατά 1,1% και 2,4% αντίστοιχα.
Ενώ μέχρι σήμερα οι προληπτικές εξετάσεις για τη συγκεκριμένη νόσο δεν είχε νόημα να γίνονται πριν τα 50, δεδομένης της αναλογίας κόστους και ασθενών, η ραγδαία αύξηση στους νεότερους προβληματίζει τους ερευνητές. Δίνεται έτσι αφορμή για μια συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της ηλικίας, στην οποία πρέπει να αρχίζουν οι εξετάσεις για τον καρκίνο του εντέρου. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση να αρχίζουν στα 45.
Η Τζούλια Μαρτίνα Καβέστρο από το Πανεπιστήμιο Υγιούς Ζωής του Αγίου Ραφαήλ στο Μιλάνο τονίζει ότι είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να μην παραλείπεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος. Παράλληλα, η ίδια υπενθυμίζει τη σημασία του οικογενειακού ιστορικού και υποστηρίζει ότι τα άτομα με ιστορικό πρέπει να ξεκινάνε σε μικρότερη ηλικία τους προληπτικούς ελέγχους.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Συμπτώματα
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όταν οι σχηματίζονται όγκοι στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου. Είναι ένας καρκίνος με αρκετά μεγάλη συχνότητα εμφάνισης τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες.
Τις πιο πολλές φορές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αρχίζει με μικρές, μη-καρκινικές (καλοήθεις) μάζες κυττάρων, που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες. Με τον καιρό ορισμένοι από αυτούς τους πολύποδες εξελίσσονται σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.
Οι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, τα οποία, ωστόσο, είναι συχνά πολύ ήπια και δεν γίνονται εγκαίρως αντιληπτά. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συστήνουν τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω του ελέγχου των πολυπόδων πριν εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Καρκίνος του παχέος εντέρου – Πρώιμα συμπτώματα
- Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας
- Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα σας
- Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
- Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει εντελώς όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
- Αδυναμία ή κόπωση
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του καρκίνου και τη θέση του στο παχύ σας έντερο.
Πολύποδες και καρκίνος του παχέος εντέρου – Τι πρέπει να ξέρετε
Οι πολύποδες είναι ένα επιπλέον κομμάτι ιστού που αναπτύσσεται μέσα στο σώμα σας. αναπτύσσονται στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Οι περισσότεροι δεν είναι επικίνδυνοι. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την δική σας ασφάλεια, οι γιατρός θα αφαιρέσει τους πολύποδες και θα τους εξετάσει. Μπορούν να αφαιρεθούν και κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης.
Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει αυτό το πρόβλημα. Περισσότερες πιθανότητες έχουν όσοι:
- Είναι άνω των 50 ετών
- Είχαν πολύποδες πριν
- Ένα μέλος της οικογένειας είχε ή έχει το πρόβλημα
- Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
- Οι περισσότεροι πολύποδες του παχέος εντέρου δεν προκαλούν συμπτώματα. Εάν έχετε συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αίμα στα κόπρανα.
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.
Η εύρεση και η αφαίρεση τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού.
Ανάλογες αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου. Έτσι:
- Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
- Χάστε το περιττό βάρος
- Tρώτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως γάλα τυρί, γιαούρτι, μπρόκολο, αυγά, συκώτι , σολομό.
- Αποφύγετε λιπαρές τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, το χοιρινό κρέας και το επεξεργασμένο, όπως μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως το αίμα στα κόπρανα σας ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.
Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος εμφανίζεται στο παχύ έντερο μετά την ηλικία των 50 ετών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε πιο συχνά εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου, αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
Πηγές: http://www.mayoclinic.org και http://www.stamou-surgery.gr