Iatropedia

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Θεραπεία τριπλασιάζει την επιβίωση σε ασθενείς με επιθετική νόσο

Τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του παχέος εντέρου, σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ.

Τα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να τριπλασιάζονται με μία ανοσοθεραπεία που «εξαφανίζει» τους όγκους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ανοσοθεραπεία λέγεται pembrolizumab (πεμπρολιζουμάμπη) και είναι ήδη εγκεκριμένη στην Ευρώπη για τις μεταστατικές ή ανεγχείρητες μορφές αυτού του καρκίνου. Στη νέα μελέτη, όμως, διαπιστώθηκε πως βοηθάει σημαντικά και τους ασθενείς με πρωιμότερη νόσο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 32 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου II ή III, από πέντε κρατικά νοσοκομεία της Βρετανίας. Επικεφαλής ήταν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL).

Όλοι οι ασθενείς έπασχαν από έναν υποτύπο του καρκίνου, που έχει συγκεκριμένο γενετικό χαρακτηριστικό. Πρόκειται για τον λεγόμενο καρκίνο με υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H) ή ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αταίριαστων ζευγών βάσεων (dMMR). 

Το 10-15% των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου έχουν αυτόν τον τύπο, αναφέρει ο οργανισμός Cancer Research UK.

Τα νέα ευρήματα

Οι επιστήμονες έκαναν τρεις δόσεις ανοσοθεραπείας στους ασθενείς σε διάστημα 9 εβδομάδων πριν χειρουργηθούν για τον καρκίνο τους.

Η χορήγηση γίνεται στο χέρι με έγχυση που διαρκεί 30 λεπτά. Το φάρμακο δρα διεγείροντας το ανοσοποιητικό του ασθενούς για να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Μετά την ανοσοθεραπεία, οι ασθενείς χειρουργήθηκαν για να αφαιρεθεί το τμήμα του παχέος εντέρου όπου υπήρχε ο καρκίνος. Οι βιοψίες που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι στο 59% από αυτούς δεν υπήρχε καμία ένδειξη καρκίνου μετά τη θεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη.

Οι ασθενείς αυτοί παρέμεναν χωρίς καρκίνο 5 έως 19 μήνες αργότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως δεν χρειάζονταν καν την εγχείρηση. Επιπλέον, δεν χρειάσθηκε να κάνουν μετεγχειρητική χημειοθεραπεία, όπως είναι η καθιερωμένη τακτική.

Στο υπόλοιπο 41% οι εναπομείναντες όγκοι αφαιρέθηκαν με την χειρουργική επέμβαση. Και αυτοί οι ασθενείς είναι ακόμα χωρίς ενδείξεις καρκίνου.

Όταν όμως χορηγείται η καθιερωμένη θεραπεία, το ποσοστό χωρίς ενδείξεις καρκίνου είναι κάτω από 5%. Η καθιερωμένη θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνίσταται σε εγχείρηση και χημειοθεραπεία για 3-6 μήνες.

Η πρακτική σημασία

«Η ανοσοθεραπεία μπορεί να εξαφανίσει τους όγκους πριν την εγχείρηση. Όταν όμως συμβαίνει αυτό, φυσιολογικά τριπλασιάζονται οι πιθανότητες επιβιώσεως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Kai-Keen Shiu, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο UCL.

Και συνέχισε: «Πρέπει να εξακριβώσουμε για πόσο καιρό θα παραμείνουν χωρίς καρκίνο οι ασθενείς μας. Οι αρχικές ενδείξεις, όμως, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές».

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την μελέτη φάσης ΙΙ NEOPRISM-CRC. Παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2024), που διεξάγεται στο Σικάγο. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock