Iatropedia

Καρκίνος του πνεύμονα: Άρχισε μελέτη σε επτά χώρες με το πρώτο mRNA εμβόλιο για τη νόσο

cancer

Το εμβόλιο δοκιμάζεται για την αντιμετώπιση της πιο συχνής μορφής του και την πρόληψη των υποτροπών.

Ένα εμβόλιο που καταπολεμά τον καρκίνο του πνεύμονα άρχισε να δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε πάσχοντες από τη πιο συχνή μορφή της νόσου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η θεραπεία θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες. Ελπίζουν επίσης ότι θα αποτρέπει τις υποτροπές του.

Το εμβόλιο είναι γνωστό με την κωδική ονομασία BNT116. Παράγεται από την εταιρεία BioNTech και βασίζεται στην τεχνολογία mRNA με την οποία παράγονται τα εμβόλια για την COVID-19.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, το εμβόλιο χρησιμοποιεί το mRNA για να βοηθήσει το  ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει ορισμένους καρκινικούς δείκτες που παράγει ο μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. αντιπροσωπεύει το σχεδόν 85% των κρουσμάτων της νόσουΟ μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα .

Η ελπίδα είναι πως το ανοσοποιητικό σύστημα θα αρχίσει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα που φέρουν αυτούς τους δείκτες, εξουδετερώνοντας τον καρκίνο. Επειδή, δε, τα υγιή κύτταρα δεν φέρουν τέτοιους δείκτες, θα παραμένουν ανέπαφα.

Πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών

Η νέα μελέτη είναι η αρχική φάση (Φάση 1) των κλινικών δοκιμών με το εμβόλιο. Θα διεξαχθεί σε 34 ερευνητικά κέντρα επτά χωρών. Πρόκειται για:

Στη Βρετανία συμμετέχουν έξι κέντρα σε Αγγλία και Ουαλία. Ο πρώτος Βρετανός ασθενής έλαβε χθες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου. Συνολικώς θα ενταχθούν στη μελέτη 130 ασθενείς, οι 20 εκ των οποίων στη Βρετανία. Οι ασθενείς πάσχουν από μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που είναι:

Μεγάλη εξέλιξη

«Η νέα τεχνολογία εξελίσσεται με εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό. Μπορούμε να επιλέγουμε συγκεκριμένα αντιγόνα στα καρκινικά κύτταρα και ύστερα να τα στοχεύουμε», δήλωσε ο Dr. Siow Ming Lee, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL), επικεφαλής του βρετανικού κλάδου της μελέτης.

Όπως εξήγησε, η ανοσοθεραπεία έχει αποτελέσει τεράστια πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Εν τούτοις, δεν θεραπεύει επιτυχώς όλους τους ασθενείς. Η ανοσοθεραπεία με βάση την τεχνολογία mRNA ελπίζεται ότι θα επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

Επιπλέον, το νέο εμβόλιο εκτιμάται ότι θα γίνει καλά ανεκτό από τον οργανισμό των ασθενών. «Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια mRNA είναι καλά ανεκτά από τους ασθενείς που τα κάνουν για την COVID-19», είπε ο καθηγητής. «Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει με τους ασθενείς με καρκίνο».

Ωστόσο αυτό θα εξακριβωθεί με τη νέα μελέτη, κύριος στόχος της οποίας είναι να ελεγχθεί η ασφάλεια του εμβολίου, πρόσθεσε.

«Η τεχνολογία αυτή αποτελεί τη νέα μεγάλη εξέλιξη στην θεραπεία του καρκίνου. Περάσαμε από τη χημειοθεραπεία στην ανοσοθεραπεία ως κύρια θεραπεία για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο. Έχουμε επίσης εξατομικευμένες θεραπείες με τη χρήση στοχευμένων φαρμάκων. Τώρα χρειαζόμαστε μία ακόμα ανοσολογική προσέγγιση που ελπίζουμε θα είναι επιτυχημένη», τόνισε ο Dr. Lee.

Φωτογραφία: iStock