Ένα χάπι -που το παίρνεις μια φορά την ημέρα- μείωσε στο μισό τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, όταν το πήραν μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου, σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικών δοκιμών.
Κατασκευασμένο από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, το χάπι ονομάζεται Tagrisso και η δραστική του ουσία osimertinib (οσιμερτινίμπη).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το χάπι μείωσε τον πενταετή κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα κατά 51%.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine. Οι ερευνητές παρουσίασαν αυτά τα δεδομένα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο (2-6 Ιουνίου).
Η μελέτη ήταν το αποτέλεσμα μιας δοκιμής σε 682 ασθενείς. Ανάμεσά τους ήταν συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), έναν από τους δύο κύριους τύπους πρωτοπαθούς καρκίνου του πνεύμονα. Περίπου το 80-85% όλων των καρκίνων του πνεύμονα είναι NSCLC.
Όλοι οι ασθενείς είχαν επίσης μια μετάλλαξη στο γονίδιο του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων. Οι μεταλλάξεις του EGFR μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του καρκίνου να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου στους ασθενείς μετά τη θεραπεία.
Η οσιμερτινίμπη ουσιαστικά δρα αναστέλλοντας τις επιδράσεις των κοινών μεταλλάξεων του EGFR, σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Τέτοιες μεταλλάξεις υπάρχουν στο 25% περίπου των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως.
“Πριν από τριάντα χρόνια δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτούς τους ασθενείς” δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Roy Herbst, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Yale στο συνέδριο της ASCO. «Τώρα έχουμε αυτό το ισχυρό φάρμακο. Το 50% είναι μεγάλη υπόθεση σε οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά σίγουρα σε μια ασθένεια όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος συνήθως είναι πολύ ανθεκτικός στις θεραπείες».
Οι ασθενείς στη δοκιμή έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε οσιμερτινίμπη. Πέντε χρόνια μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων τους, το 88% των ασθενών που έλαβαν οσιμερτινίμπη ήταν ακόμη ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% των ασθενών με εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με την μελέτη.
“Ένα πενταετές ποσοστό συνολικής επιβίωσης 88% είναι απίστευτα θετικά νέα”, δήλωσε η Angela Terry, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού EGFR Positive UK που δεν συμμετείχε στην μελέτη. “Η πρόσβαση σε ένα φάρμακο του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι αποδεδειγμένη και του οποίου οι παρενέργειες είναι ανεκτές σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να έχουν αυτοπεποίθηση και να μπορούν να απολαμβάνουν καλή ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.
Δυστυχώς, δεν ελέγχονται όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα για το γονίδιο EGFR, είπε ο δρ. Herbst. “Αυτό ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη ταυτοποίησης αυτών των ασθενών με διαθέσιμους βιοδείκτες τη στιγμή της διάγνωσης και πριν ξεκινήσει η θεραπεία”, πρόσθεσε.
Το Tagrisso εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2017, όταν το χάπι πήρε άδεια ως θεραπεία για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο NSCLC, των οποίων οι όγκοι έφεραν ορισμένες μεταλλάξεις EGFR. Το 2020, το χάπι εγκρίθηκε στις ΗΠΑ ως η πρώτη “επικουρική θεραπεία” του καρκίνου στην πορεία μετά την αφαίρεση του όγκου.
Πηγές: https://www.theguardian.com, https://www.livescience.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλυσαν το μυστήριο του καρκίνου του πνεύμονα στους μη-καπνιστές
Καρκίνος του πνεύμονα: Τα πιο πιθανά συμπτώματα ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου
Διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων θεράπευσε ασθενείς με τελικού σταδίου καρκίνο του πνεύμονα!
φωτό: iStock