Iatropedia

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο τεστ αναπνοής ανιχνεύει ογκίδια – Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς

Ένα απλό τεστ αναπνοής μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού The Annals of Thoracic Surgery.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις χημικοί δείκτες, γνωστοί ως καρβονυλικές ενώσεις (αέρια που απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι εκπνέουν) ανιχνεύονται σε αισθητά μειωμένη συγκέντρωση σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων.

Αυτό υποστηρίζει ο δρ Victor Van Berkel, χειρουργός θώρακος στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Louisville στο Κεντάκι των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν ένας εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί αυτές οι χημικές ενώσεις ανιχνεύονται σε μειωμένες συγκεντρώσεις στο τεστ αναπνοής που έκαναν οι συμμετέχοντες. Θα μπορούσε να είναι επειδή οι όγκοι που αφαιρέθηκαν ήταν εκείνοι που παρήγαγαν εξαρχής τις ενώσεις, ή επειδή η φλεγμονώδης διεργασία στο σώμα, που σχετίζεται με την καταπολέμηση των όγκων, είναι εκείνη που τις παρήγαγε. Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που οι όγκοι αφαιρούνται, οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις μειώνονται.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι επιστήμονες μπορεί μελλοντικά να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους δείκτες ως μέθοδο παρακολούθησης των χειρουργημένων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, προκειμένου να ελέγχουν άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία το αν υπάρχει κάποια επανεμφάνιση όγκων στους ασθενείς.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο από ό,τι από καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου μαζί. Εάν ο καρκίνος επιστρέψει σε έναν ασθενή ο οποίος έχει ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των όγκων, τότε ένα τέτοιο τεστ είναι χρήσιμο επειδή μπορεί άμεσα να δείξει αν η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής στο να αφαιρέσει όλους του όγκους.

http://www.livescience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του πνεύμονα: Δείτε όλα τα βήματα της θεραπείας

Καρκίνος του πνεύμονα: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια;

Καρκίνος του πνεύμονα: Δείτε πως »χτυπά» μέσα από εικόνες