Καρκίνος του πνεύμονα: Ολέθριο το κάπνισμα μετά τη διάγνωση, δείχνει νέα έρευνα
Ολέθριο λάθος είναι να συνεχίζουν οι καπνιστές το κάπνισμα μετά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η διακοπή του μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιβίωση των ασθενών.
Η μελέτη, που άρχισε το 1992, έδειξε ότι τα ποσοστά των νυν καπνιστών που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του είναι σχεδόν τριπλάσια απ’ ό,τι εκείνα των πρώην καπνιστών.
Επιπλέον, όσο νωρίτερα στην πορεία της ζωής του διακόπτει ένας καπνιστής το κάπνισμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να νικήσει τον καρκίνο του πνεύμονα αν τον εκδηλώσει.
Η νέα μελέτη είναι μία από τις λιγοστές που εξετάζει την έκβαση της νόσου σε νυν και πρώην καπνιστές, λένε οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 5.594 πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι διαγνώστηκαν από το 1992 και μετά. Η μέση ηλικία τους κατά την ένταξή τους στη μελέτη ήταν τα 65 χρόνια. Οι σχεδόν 3.000 ήσαν άνδρες.
Την εποχή της διάγνωσης, οι 795 από τους ασθενείς ανέφεραν ότι ουδέποτε είχαν καπνίσει. Από τους υπόλοιπους, οι 3.308 ήσαν πρώην καπνιστές. Τέλος, οι 1.492 ήσαν νυν καπνιστές.
Οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή της νόσου (αντιπροσωπεύει το σχεδόν 85% των κρουσμάτων).
Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν κάθε 12-18 μήνες ειδικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν το κάπνισμα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής τους. Απαντούσαν επίσης σε ερωτήματα για την πορεία της υγείας τους.
Τα ευρήματα
Έως το 2022, οι 3.842 από τους ασθενείς είχαν χάσει τη ζωή τους. Το ποσοστό των θανάτων αναλόγως με το κάπνισμα ήταν:
- 79,3% στους νυν καπνιστές
- 66,8% στους πρώην καπνιστές
- 59,6% σε όσους ουδέποτε είχαν καπνίσει
Η διαφορά ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή όσον αφορά τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ υπολόγισαν ότι, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν κάπνισαν ποτέ, οι πρώην καπνιστές είχαν κατά 26% υψηλότερη θνησιμότητα. Οι νυν καπνιστές όμως είχαν κατά 68% υψηλότερη θνησιμότητα.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο περισσότερα χρόνια πριν τη διάγνωση είχαν κόψει οι συμμετέχοντες το κάπνισμα, τόσο μειωνόταν η θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα.
Επιπλέον, οι διαφορές στη θνησιμότητα ιδίως στους νυν καπνιστές ήταν αισθητές ακόμα και στους καρκίνους που είχαν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο.
«Το ιστορικό των ασθενών μας όσον αφορά το κάπνισμα είχε μεγάλη διακύμανση. Μερικοί είχαν κόψει το κάπνισμα 1-2 χρόνια πριν τη διάγνωση, άλλοι δεκαετίες νωρίτερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David C. Christiani, καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ. «Το μεγάλο αυτό εύρος αποδεικνύει ότι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος επιμένουν ακόμα και μετά τη διάγνωση της νόσου».
Φωτογραφία: iStock