Καρκίνος του πνεύμονα: Υγρή βιοψία μπορεί να τον εντοπίσει στο αίμα πριν διαγνωστεί

  • Ρούλα Τσουλέα
πνεύμονα
Απλή ανάλυση αίματος δείχνει ποιοι χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα, ανιχνεύοντας θραύσματα παθολογικού DNA στο αίμα τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η μέθοδος που ανέπτυξαν είναι μία υγρή βιοψία. Με τη βοήθειά της μπορούν να αναγνωρίσουν με μεγάλη ακρίβεια ποιοι ασθενείς χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η μέθοδός τους μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του προσυμπτωματικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης.

«Έχουμε μία απλή εξέταση αίματος που μπορεί να γίνει στο ιατρείο και δείχνει εάν ένας ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Victor Velculescu, καθηγητής Ογκολογίας & Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ανιχνεύεται ετησίως σε τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κοστίζει επίσης τη ζωή 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Discovery. Όπως γράφουν οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίσουν ανθρώπους με θραύσματα DNA στο αίμα τους τα οποία σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η μελέτη τους διεξήχθη σε 23 αμερικανικές πολιτείες. Συμμετείχαν συνολικώς 958 εθελοντές, οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια του προσυμπτωματικού (προληπτικού) ελέγχου. Με άλλα λόγια:

  • Είχαν ηλικία άνω των 50-80 ετών και
  • Είχαν ιστορικό μανιώδους καπνίσματος (1 πακέτο την ημέρα επί 20 χρόνια ή 2 πακέτα την ημέρα επί 10 χρόνια) και
  • Ήταν νυν καπνιστές ή πρώην που όμως είχαν διακόψει το κάπνισμα εντός των τελευταίων 15 χρόνων

Οι άνθρωποι που πληρούν τα κριτήρια αυτά είναι υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Δυστυχώς, όμως, ούτε καν το 10% δεν κάνουν κάθε χρόνο χαμηλής δόσης αξονική πνευμόνων, όπως συνιστάται.

Ο Dr. Velculescu αποδίδει το γεγονός αυτό στην διάρκεια της εξέτασης ή σε τυχόν φόβο για τις έστω και χαμηλές δόσεις της ακτινοβολίας.

Τα θραύσματα του DNA

Γι’ αυτό τον λόγο έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια την έρευνά του στην αναζήτηση πιο εύκολου τρόπου για να εντοπίζονται όσοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο τρόπος αυτός βασίζεται στα θραύσματα του παθολογικού DNA που απελευθερώνονται στο αίμα όταν πεθαίνει ένα καρκινικό κύτταρο. Τα θραύσματα αυτά είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα που απομένουν στο αίμα όταν πεθαίνουν φυσιολογικά κύτταρα.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο να αναγνωρίζει τα θραύσματα από φυσιολογικά και από καρκινικά κύτταρα 576 εθελοντών. Ύστερα επαλήθευσαν την αποτελεσματικότητα του σε 382 άλλους εθελοντές.

Η υγρή βιοψία τους ήταν τόσο αποτελεσματική στην ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα, ώστε έχανε μόλις 2 στους 1.000 ασθενείς.

«Η εξέτασή μας είναι φθηνή και μπορεί να γίνει μαζικά», είπε ο Dr. Velculescu. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει πιο προσβάσιμο τον προσυμπτωματικό (προληπτικό) έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα και να βοηθήσει περισσότερο κόσμο να εξεταστεί».

Η υγρή βιοψία ήδη διατίθεται για εργαστηριακή χρήση και το μόνο που λείπει είναι η έγκριση από την FDA για να αρχίσει να χρησιμοποιείτε προληπτικά.

Φωτογραφία: iStock