Καρκίνος του προστάτη: Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή του

  • Ρούλα Τσουλέα
διατροφή
Ποιες διατροφικές παρεμβάσεις ενδέχεται να καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου μετά την εμφάνισή της.

Οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη ενδέχεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου τους εάν κάνουν μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και η μείωση των ωμέγα-6 μπορεί να τους βοηθήσει.

«Πολλοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη ενδιαφέρονται για αλλαγές στον τρόπο ζωής για να διαχειριστούν καλύτερη τη νόσο τους και να εμποδίσουν την εξέλιξή της», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. William Aronson, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA). «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κάτι τόσο απλό, όσο μερικές αλλαγές στη διατροφή, μπορεί να τους βοηθήσουν».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology. Οι επιστήμονες του UCLA ενέταξαν σε αυτήν 100 άνδρες με καρκίνο του προστάτη σταδίου 1 ή 2. Όλοι τους είχαν χαμηλού βαθμού κακοήθειας νόσο, με αποτέλεσμα να επιλέξουν να κάνουν ενεργό παρακολούθηση και όχι θεραπεία.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη δεν χρειάζονται άμεση θεραπεία, επειδή δεν έχουν επιθετικό καρκίνο. Έτσι τους προτείνεται η ενεργός παρακολούθηση, η οποία συνίσταται σε συχνή μέτρηση του PSA (συχνά κάθε 6 μήνες) και σε δακτυλική εξέταση. Εάν ο καρκίνος αρχίσει να εξελίσσεται, τότε γίνεται θεραπεία.

Οι διατροφικές παρεμβάσεις

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές τους τυχαία σε δύο ομάδες. Σε εκείνους της πρώτης ομάδας συνέστησαν να παίρνουν καθημερινά διατροφικό συμπλήρωμα ιχθυελαίων, για να αυξήσουν την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τα λιπίδια αυτά είναι γνωστό ότι ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν μπορούν να αναχαιτίσουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Ταυτοχρόνως συνέστησαν στους εθελοντές τους να μειώσουν την κατανάλωση των λιγότερο ωφέλιμων ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, περιορίζοντας τρόφιμα όπως:

  • Πατατάκια
  • Μπισκότα
  • Μαγιονέζα
  • Τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας συνέχισαν να τρέφονται όπως συνήθιζαν (αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου).

Για να εξακριβώσουν αν και πόσο αποτελεσματικές ήταν οι διατροφικές παρεμβάσεις, οι ερευνητές υπέβαλλαν τακτικά όλους τους συμμετέχοντες σε εξετάσεις για να υπολογίζουν τον επονομαζόμενο δείκτη Ki-67.

Ο δείκτης αυτός βασίζεται στη μέτρηση ορισμένων ουσιών, που δείχνουν πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας παρουσίασαν μείωση κατά 15% στον δείκτη Ki-67 έναν χρόνο μετά τις αλλαγές στη διατροφή τους. Αντιθέτως, στην δεύτερη ομάδα ο δείκτης είχε αύξηση κατά 24%.

Η σημαντική αυτή διαφορά υποδηλώνει ότι είχε μειωθεί πολύ ο ρυθμός πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων στην πρώτη ομάδα. Επομένως είχε επιβραδυνθεί η εξέλιξη του καρκίνου. «Η επιβράδυνση αυτή ενδεχομένως θα καθυστερήσει ή και θα αποτρέψει την ανάγκη για θεραπεία στο μέλλον», εξήγησε ο Dr. Aronson.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την παρακολούθηση των εθελοντών τους για να εξακριβώσουν πώς θα επηρεάσει τελικά η βελτίωση της διατροφής την έκβαση του καρκίνου τους.

Φωτογραφία: iStock