Καρκίνος του προστάτη: Καθυστερημένη διάγνωση στο 40% των περιπτώσεων – Ποια είναι τα συμπτώματα
Η έκθεση έδειξε ότι στο 40% των περιπτώσεων, ο καρκίνος του προστάτη είχε διαγνωσθεί στα Επείγοντα κάποιου νοσοκομείου και όχι μέσω κάποιας προκαθορισμένης, ή τακτικής εξέτασης.
Καρκίνος του προστάτη: Μια… ωρολογιακή βόμβα δημόσιας υγείας
Τον Φεβρουάριο αποκαλύφθηκε, ότι ο αριθμός των ανδρών που πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη είχε ξεπεράσει τους θανάτους των γυναικών από τον καρκίνο του μαστού για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με τον γενικό πληθυσμό να γερνάει σταθερά κατά μέσο όρο, η φιλανθρωπική οργάνωση ζήτησε την ανάληψη επείγουσας δράσης για να αποφευχθεί η «έκρηξη μιας ωρολογιακής βόμβας από την άποψη της πρόβλεψης για τον καρκίνο του προστάτη».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Orchid, Rebecca Porta δήλωσε: «Με τον καρκίνο του προστάτη να εξελίσσεται στον πιο διαδεδομένο καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, αντιμετωπίζουμε μια πιθανή κρίση όσον αφορά τη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη των ασθενών. Πρέπει να αναλάβουμε δράση επειγόντως».
Καρκίνος του προστάτη: Απαιτείται μεγαλύτερη συνειδητοποίηση
Ο καθηγητής Frank Chinegwundoh, ουρολογικός χειρουργός στο NHS Trust της Bart’s Health, δήλωσε: «Το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό συγκρίνεται με το αντίστοιχο 8% στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη και πιο συχνή εξέταση».
Είπε, επίσης, ότι αν και υπάρχει συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της τυπικής εξέτασης προστατικού αντιγόνου, που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του συγκεκριμένου καρκίνου, «εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίζονται έγκαιρα οι ασθενείς για να εκτιμηθεί εάν χρειάζονται θεραπεία ή όχι, καθώς ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη είναι ανίατος».
Τι είναι ο προστάτης και πώς δημιουργείται το πρόβλημα
Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ο προστάτης περιβάλλει τμήμα της ουρήθρας, του σωλήνα που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Λόγω της θέσης του προστάτη, η ροή των ούρων μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί εάν ο προστάτης αυξηθεί πολύ σε μέγεθος.
Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα συμπτώματα
- Δυσκολία στην ούρηση.
- Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων.
- Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα.
- Ασθενής ροή των ούρων.
- Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.
- Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση.
- Δυσκολία στύσης.
- Αίμα στο σπέρμα, ή στα ούρα.
- Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς.
Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.
Τι άλλες παθήσεις του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά;
Καθώς οι άνδρες γερνούν, ο προστάτης τους μπορούν να μεγαλώσει και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων ή να παρεμποδίσει τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτή η κοινή πάθηση, που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Αν και η ΚΥΠ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του ατόμου, μπορεί να απαιτεί θεραπεία με φάρμακα, ή χειρουργική επέμβαση για να εκμηδενιστούν τα συμπτώματα. Μία μόλυνση, ή φλεγμονή του προστάτη, που ονομάζεται προστατίτιδα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη.
Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να εντοπιστεί, προτού ένας άνδρας έχει συμπτώματα;
Ναι. Δύο εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.
- Η μία είναι η δακτυλική εξέταση, στην οποία ένας γιατρός αισθάνεται τον προστάτη μέσω του ορθού για να εντοπίσει τυχόν σκληρές, ή παραμορφωμένες περιοχές στον προστατικό αδένα.
- Η άλλη είναι ένα τεστ αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μιας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη και ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).
Μαζί, αυτές οι δύο εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πολλούς “σιωπηρούς” καρκίνους του προστάτη, που δεν έχουν προκαλέσει ακόμα συμπτώματα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν τακτικά αυτές τις εξετάσεις. Αν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί εγκαίρως, προτού τα καρκινικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, τότε οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι πολύ μεγάλες.