Iatropedia

Καρκίνος του προστάτη: Νέο 3-σε-1 τεστ αίματος επιτρέπει θεραπεία πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας – Τι λένε οι ειδικοί

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο και το Royal Marsden NHS Foundation Trust ανέπτυξαν μια νέας μορφής εξέταση αίματος, η οποία πιστεύεται ότι θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη μέσω της χρήσης φαρμάκων ακριβείας, σχεδιασμένων να στοχεύουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA.

Καρκίνος του προστάτη – Με τον έλεγχο του DNA του καρκίνου στο αίμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν ποιοι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από θεραπεία με τα νέα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς PARP.

Χρησιμοποίησαν επίσης το νέο 3-σε-1 τεστ αίματος για να αναλύσουν το DNA στο αίμα μετά την έναρξη της θεραπείας, έτσι ώστε οι άντρες που δεν ανταποκρίνονταν να μπορούν να αναγνωριστούν και να ξεκινήσουν κάποια άλλη, εναλλακτική θεραπεία, μέσα σε 4-8 εβδομάδες.

Τέλος, χρησιμοποίησαν το νέο τεστ αίματος για να παρακολουθήσουν το αίμα ενός ασθενούς καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Διαπίστωσαν ότι μπορούσαν πολύ γρήγορα και εγκαίρως να διαβάζουν τα σημάδια ότι ο καρκίνος εξελισσόταν γενετικά και γινόταν ανθεκτικός στα φάρμακα. Έτσι, προσάρμοζαν την θεραπεία κατάλληλα και πολεμούσαν τον καρκίνο πιο αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το νέο 3-σε-1 τεστ αίματος είναι το πρώτο που αναπτύχθηκε για μια θεραπεία ακριβείας για τον καρκίνο του προστάτη, που στοχεύει σε συγκεκριμένα γενετικά σφάλματα εντός των όγκων.

Θα μπορούσε στο μέλλον να επιτρέψει στον PARP αναστολέα olaparib να γίνει η τυπική θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, στοχεύοντας το φάρμακο στους άνδρες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν, να δείξει τα πρώιμα σημάδια ότι μπορεί να μην λειτουργεί και να παρακολουθεί την μετέπειτα ανάπτυξη αντίστασης από τον καρκίνο στο εν λόγω φάρμακο, προκειμένου να γίνονται οι ενδεδειγμένες προσαρμογές στην θεραπεία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Discovery. Χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη, το Cancer Prostate Cancer UK, το Movember, το Cancer Research UK και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) μέσω του δικτύου του Πειραματικού Κέντρου Ιατρικής Καρκίνου και του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών του NIHR στο The Royal Marsden Έρευνα για τον Καρκίνο (ICR).

Το νέο τεστ αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην επέκταση ή στην διάσωση ανθρώπινων ζωών, στοχεύοντας αποτελεσματικότερα το φάρμακο εκεί ακριβώς που πρέπει, μειώνοντας παράλληλα τις παρενέργειες της θεραπείας και διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς δεν λαμβάνουν φάρμακα που είναι απίθανο να τους βοηθήσουν.

Η νέα μελέτη είναι επίσης η πρώτη που προσδιορίζει ποιες γενετικές μεταλλάξεις χρησιμοποιεί ο καρκίνος του προστάτη για να αντισταθεί στη θεραπεία με το olaparib. Το τεστ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσαρμοστεί για την παρακολούθηση της θεραπείας με αναστολείς PARP και για άλλα είδη καρκίνου.

Ο δρ Johann de Bono, Regius καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνου και σύμβουλος ογκολόγος στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust, δήλωσε:

«Η μελέτη μας αναγνωρίζει, για πρώτη φορά, εκείνες τις γενετικές αλλαγές που επιτρέπουν στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη να γίνουν ανθεκτικά στο φάρμακο ακριβείας olaparib. Από αυτά τα ευρήματα, μπορέσαμε να αναπτύξουμε ένα ισχυρό τεστ αίματος, το οποίο θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέξουν τη θεραπεία, να ελέγξουν αν αυτή λειτουργεί και να παρακολουθούν τον καρκίνο μακροπρόθεσμα. Χρησιμοποιήθηκε για να ληφθούν κλινικές αποφάσεις σχετικά με το εάν ένας αναστολέας PARP είναι αποδοτικός μέσα σε 4-8 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας. Το τεστ αίματος δεν θα μπορεί απλά να επηρεάσει σημαντικά τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, αλλά θα μπορούσε επίσης να προσαρμοστεί, ώστε να ανοίξει η δυνατότητα ιατρικής ακρίβειας σε ασθενείς με άλλους τύπους καρκίνου».

https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει

Καρκίνος του προστάτη: Αυτά τα φρούτα και λαχανικά “σηκώνουν ασπίδα”

Καρκίνος του προστάτη: ΔΕΝ είναι πάντα αναγκαία η θεραπεία – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Καρκίνος του προστάτη: Απαντήσεις σε 9 ερωτήσεις που έχουν όλοι οι άντρες

Καρκίνος του προστάτη: Τι ρόλο παίζει ο Δείκτης Μάζας Σώματος – Υπολογίστε τον δικό σας ΕΔΩ