Iatropedia

Καρκίνος του στομάχου: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Ο καρκίνος του στομάχου κοστίζει τη ζωή 1.344 Ελλήνων τον χρόνο και είναι ο έβδομος σε θνησιμότητα καρκίνος.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο έβδομος στις γυναίκες. Το 2018 καταγράφηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο νέα περιστατικά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Το περίπου 70% των περιστατικών αυτών καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, τα μισά παγκόσμια περιστατικά καταγράφονται στην ανατολική Ασία.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι παγκοσμίως η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Το 2012 κόστισε τη ζωή σε 723.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη χώρα μας, 1.344 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του το 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ήταν η έβδομη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Τα συμπτώματα που παραβλέπουμε

Παρότι είναι τόσο συχνός, όμως, στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του έχει ορισμένα συμπτώματα που συνήθως παραβλέπουμε. Γιατί; Διότι τα συμπτώματα αυτά εύκολα θυμίζουν άλλες, καλοήθεις γαστρεντερικές παθήσεις, απαντά ο γενικός χειρουργός Kevin El-Hayek, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:

«Για πολλούς ανθρώπους όλ’ αυτά είναι κοινά συμπτώματα του πεπτικού», λέει ο Dr. El-Hayek. «Για μερικούς όμως, υποκρύπτουν κάτι πολύ σοβαρότερο, το οποίο συχνά διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο».

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Μετά τα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα συμπτώματα. Κατά τον Dr. El-Hayek, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως είναι:

«Όλ’ αυτά τα συμπτώματα χρειάζονται μια πρώτη αξιολόγηση από τον παθολόγο ιατρό, για να αποφανθεί εάν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος», συνιστά ο Dr. El-Hayek. «Συνήθως δεν οφείλονται σε κάτι σοβαρό. Είναι, όμως, προτιμότερο να πάρετε μια ιατρική γνώμη, διότι στις σπάνιες περιπτώσεις που υποκρύπτεται καρκίνος του στομάχου, όσο νωρίτερα γίνει θεραπεία, τόσο το καλύτερο».