Σύμφωνα με την κ. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγο, Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου συνδέεται με υψηλό ποσοστό θεραπευτικής επιτυχίας και επιβίωσης των ασθενών. «Όμως», συμπλήρωσε η ειδικός , «στα αρχικά στάδια ο καρκίνος δεν πονάει και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να ζητήσει τη συμβολή του οδοντιάτρου όταν ο ίδιος διαπιστώσει στο στόμα του μικρές πληγές ή άλλες βλάβες που δεν επουλώνονται».
«Συγκεκριμένα» τόνισε κατά την εισήγησή της η κ. Νικολάτου-Γαλίτη, «οι επιπλοκές, όπως οι επώδυνες ελκώσεις (πληγές), η ξηροστομία, ο κίνδυνος τερηδονισμού των δοντιών, οι βλάβες των ούλων, η οστεονέκρωση των γνάθων και οι μυκητιάσεις, που μπορεί να εμφανίσουν στο στόμα οι ογκολογικοί ασθενείς, ανεξαρτήτως του είδους του νοσήματός τους ή της θεραπείας τους, θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής των ασθενών, επιβαρύνοντας τη συνολική υγεία τους».
Όπως αναφέρει η κ. Νικολάτου-Γαλίτη, όλες οι επιπλοκές συνδέονται με πόνο στο στόμα και δυσκολεύουν τον ασθενή στην ομιλία, στον ύπνο, στην εργασία του. Επιπλέον δυσκολεύουν τον ασθενή στη λήψη της τροφής του, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο της καχεξίας.
«Οι επιπλοκές στο στόμα», σημείωσε η κ. Νικολάτου-Γαλίτη, «προάγουν, ακόμη, την εμφάνιση λοίμωξης και πυρετού και μπορεί να αναγκάσουν σε εισαγωγή και παραμονή στο νοσοκομείο, με αντίστοιχη αύξηση του κόστους θεραπείας, ή, ακόμη, και σε διακοπή της ογκολογικής θεραπείας, θέτοντας σε κίνδυνο την επιτυχία του θεραπευτικού αποτελέσματος».
Για το λόγο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η φροντίδα του στόματος, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του στόματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: