Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρώτης στο είδος της μελέτη, που αξιολόγησε τον μελλοντικό επιπολασμό που θα έχει ο καρκίνος του θυρεοειδούς στον πληθυσμό της Αυστραλίας.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: 1 στους 5 μελλοντικούς καρκίνους θα οφείλεται στην παχυσαρκία
Η πρώτη παγκοσμίως μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer, με επικεφαλής τον δρ. Maarit Laaksonen από τη Σχολή Μαθηματικών και Στατιστικής του UNSW, διαπίστωσε ότι 1 στους 5 μελλοντικούς καρκίνους του θυρεοειδούς στην Αυστραλία αποδίδεται στα τρέχοντα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας.
Ο δρ. Laaksonen, ανώτερος λέκτορας στην Επιστήμη των Δεδομένων, λέει ότι αυτό είναι ανησυχητικό καθώς ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στην Αυστραλία έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το 75% των ανδρών και το 60% των γυναικών να είναι υπέρβαρα, ή παχύσαρκα άτομα.
“Αυτό το εύρημα μεταφράζεται σε σχεδόν 10.000 καρκίνους του θυρεοειδούς τα επόμενα 10 χρόνια”, λέει ο δρ. Laaksonen. “Η παχυσαρκία εξηγεί το 75% αυτού του επιπολασμού στην Αυστραλία”.
Ο βασικός φορέας για την έρευνα για τον καρκίνο, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, έχει ήδη συμπεράνει εδώ και χρόνια, ότι το σωματικό λίπος είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Αλλά ο δρ. Laaksonen λέει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αξιολόγησε το κατά πόσον ο καρκίνος του θυρεοειδούς στο μέλλον, αποδίδεται στα τρέχοντα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Πιο συχνός στις γυναίκες, αλλά χειρότερα τα νέα για τους υπέρβαρους άντρες
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνός στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Αλλά ο δρ. Laaksonen λέει ότι η μελέτη διαπίστωσε πως ο μελλοντικός επιπολασμός του καρκίνου του θυρεοειδούς, που θα συνδέεται με τον υπέρβαρο/παχύσαρκο παράγοντα, είναι υψηλότερος για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Το υπερβολικό βάρος, ή η παχυσαρκία, “εξηγεί” δύο στους πέντε καρκίνους του θυρεοειδούς στους άνδρες και έναν στους δέκα καρκίνους του θυρεοειδούς στις γυναίκες.
“Δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό τι προκαλεί τη διαφορά φύλου στον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία”, είπε ο δρ. Laaksonen.
“Αλλά τα ευρήματά μας προσθέτουν στοιχεία στην επείγουσα ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί η τρέχουσα παγκόσμια τάση αύξησης βάρους, ιδιαίτερα της παχυσαρκίας και ειδικά στους άνδρες”, επισήμανε.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Τι εξηγεί τους… υπόλοιπους 3 στους 5 καρκίνους
Ο Δρ Laaksonen λέει ότι αν και αυτή η μελέτη ορίζει τι συνδέεται με έναν στους πέντε καρκίνους του θυρεοειδούς στην Αυστραλία, δεν είναι καλά κατανοητό τι εξηγεί τους υπόλοιπους:
«Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής δεν φαίνεται να εμπλέκονται άμεσα. Αλλά η έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία, η έλλειψη ιωδίου, ορισμένοι γενετικοί παράγοντες και το οικογενειακό ιστορικό είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μοιάζει λίγο με τον καρκίνο του προστάτη και οι παράγοντες κινδύνου του δεν είναι ακόμη πολύ καλοί κατανοητοί”.
Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε επτά επιμέρους αυστραλιανές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 370.000 συμμετέχοντες. Αυτές οι μελέτες επέτρεψαν την αξιολόγηση λιγότερο κοινών καρκίνων, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς.
“Συνδέσαμε τα δεδομένα από αυτές τις επτά μελέτες, οι οποίες όλες έλαβαν υπόψη τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων κατά την έναρξή τους, με τις εθνικές βάσεις δεδομένων για τον καρκίνο και τις αιτίες θανάτου. Αυτό μας επέτρεψε να εκτιμήσουμε την ισχύ της σύνδεσης ΔΜΣ-καρκίνου και της σύνδεσης ΔΜΣ-θάνατου”, λέει ο δρ. Laaksonen.
Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου
Ο ρόλος του ΔΜΣ και πώς έγινε η ανάλυση των δεδομένων
“Υπολογίσαμε τον επιπολασμό του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στον πληθυσμό της Αυστραλίας από την τελευταία Εθνική Έρευνα Υγείας του 2017–2018. Στην συνέχεια, προσυπολογίσαμε σε αυτό την ισχύ του συσχετισμού ΔΜΣ-καρκίνου, για να εκτιμήσουμε πώς όλα αυτά εφαρμόζονται στον πληθυσμό.
Έτσι προκύπτει ένας δείκτης (PAF) που περιγράφει ποιο κλάσμα μελλοντικών καρκίνων σε επίπεδο πληθυσμού εξηγείται από τρέχουσες συνθήκες υγείας. Το κάναμε αυτό εφαρμόζοντας προηγμένες μεθόδους PAF που ανέπτυξα εγώ προσωπικά”, πρόσθεσε.
Οι προηγμένες μέθοδοι PAF επιτρέπουν αμερόληπτες εκτιμήσεις επιβάρυνσης ασθενειών, καθώς και τη σύγκριση της επιβάρυνσης ασθενειών που μπορεί να προληφθεί ανά υποομάδες πληθυσμού στην μελέτη. “Αυτές οι μέθοδοι απαιτούν πρόσβαση σε δεδομένα μεγάλης συμμετοχής”, λέει ο δρ. Laaksonen.
Ο επιπολασμός του υπέρβαρου/παχυσαρκίας είναι υψηλότερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Αυτό αυξάνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς την μελλοντική επίπτωση που έχει για το καθένα ο καρκίνος του θυρεοειδούς.
“Τέλος, πολλαπλασιάσαμε τις εκτιμήσεις του PAF με τον προβλεπόμενο αριθμό καρκίνων του θυρεοειδούς τα επόμενα δέκα χρόνια (2021–2030) για να λάβουμε τους απόλυτους αριθμούς καρκίνων του θυρεοειδούς που αναμένεται να εμφανιστούν λόγω σωματικού λίπους”, είπε ο δρ. Laaksonen.
Ο δρ. Laaksonen έχει δημοσιεύσει προηγουμένως ευρήματα σχετικά με καρκίνους του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του παγκρέατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του κεφαλιού και του τραχήλου που μπορούν να προληφθούν.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτώνται από τον τύπο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Οίδημα (πρήξιμο) στον λαιμό, καθώς ο θυρεοειδής αδένας διευρύνεται
- Βραχνή φωνή
- Αλλαγές στη φωνή
- Επίμονος βήχας
- Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Διαφορετικοί τύποι
- Καρκίνος του θηλώδους θυρεοειδούς: Η πιο κοινή μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, που αντιπροσωπεύει το 70-80% των περιπτώσεων. Αυτός ο καρκίνος επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδή ορμόνη. Αναπτύσσεται αργά.
- Ωοθυλακικό καρκίνωμα (follicular carcinoma): Και αυτός ο καρκίνος επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες του θυρεοειδούς. Ωστόσο, εξελίσσεται πιο γρήγορα. Αυτός ο καρκίνος αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των καρκίνων του θυρεοειδούς.
- Καρκίνος του μυελοειδούς του θυρεοειδούς (medullary thyroid cancer): Αυτός ο τύπος καρκίνου τείνει να εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται αυτά του συνδρόμου Cushing. Δεν χτυπάει κύτταρα που παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες και αντιπροσωπεύει το 5-10% των καρκίνων του θυρεοειδούς.
- Αναπλαστικό καρκίνωμα: Αυτή είναι η πιο επιθετική και κακοήθης μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς. Τείνει να αναπτύσσεται γρήγορα και να μπλοκάρει τον αγωγό. Ξεκινάει γενικά από καλοήθεις ή χαμηλού βαθμού καρκινικούς όγκους του θυρεοειδούς και αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των καρκίνων του θυρεοειδούς.
- Λέμφωμα θυρεοειδούς: Αυτό συμβαίνει όταν τα λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα) εισβάλλουν στον θυρεοειδή και γίνονται καρκινικά. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 4% των καρκίνων του θυρεοειδούς.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Επιλογές θεραπείας
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και το στάδιο του καρκίνου και την ηλικία και την υγεία του ασθενούς. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Χειρουργική επέμβαση: Η προτιμώμενη θεραπεία για τα τρία πρώτα είδη που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο θυρεοειδής αδένας αφαιρείται, είτε ολόκληρος είτε εν μέρει, ανάλογα με το μέγεθος του καρκίνου και το πόσο επηρεάζεται ο αδένας. Οι κοντινοί λεμφαδένες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν.
- Ακτινοθεραπεία: Ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα υπόλοιπα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδή ορμόνη. Αυτό συνήθως απαιτεί από τον ασθενή να σταματήσει τη θεραπεία με θυροξίνη για μερικές εβδομάδες για να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων της θυρεοειδούς ορμόνης (TSH) και έτσι να διεγείρει τα κύτταρα του θυρεοειδούς να απορροφήσουν το ραδιενεργό ιώδιο.
- Ορμονική θεραπεία: Οι ασθενείς κάνουν αντικατάσταση θυρεοειδικής ορμόνης με τη μορφή θυροξίνης μετά από χειρουργική επέμβαση. Οι δόσεις που δίνονται είναι γενικά υψηλότερες από ό,τι για άλλους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, προκειμένου να καταστείλουν την παραγωγή ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς και επομένως να καταστείλουν και την ανάπτυξη των θυρεοειδικών κυττάρων.
- Χημειοθεραπεία: Φάρμακα που σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούνται για τους καρκίνους που δεν περιλαμβάνουν τα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδή ορμόνη.
Πηγή: https://www.betterhealth.vic.gov.au, https://medicalxpress.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν δείτε αυτό στα νύχια σας, πρέπει να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας
Καρκίνος του στομάχου (γαστρικός): Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Όγκοι στο ήπαρ: Τι συμπτώματα και θεραπεία υπάρχει για καρκινικούς και καλοήθεις όγκους