Iatropedia

Καρκίνος: Υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα, λέει νέο ερευνητικό ινστιτούτο

Woman scientist in lab look at science microscope medical test and research biology chemistry. Females technician laboratory analyzing scientific pharmacy genetic research. Chemistry Medical test lab

Το Early Cancer Institute στο Πανεπιστήμιο του Cambridge επικεντρώνεται στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των όγκων πριν αυτοί προκαλέσουν συμπτώματα

Επιστήμονες σε ένα ινστιτούτο καρκίνου που άνοιξε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχουν ξεκινήσει έρευνες που εντοπίζουν αλλαγές στα κύτταρα πολλά χρόνια πριν εξελιχθούν σε όγκους. Έρευνες που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό ριζικά νέων τρόπων θεραπείας του καρκίνου.

Το Early Cancer Institute -το οποίο μόλις έλαβε δωρεά ύψους 11 εκατ. στερλινών από ανώνυμο δωρητή- επικεντρώνεται στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των όγκων πριν αυτοί προκαλέσουν συμπτώματα. Η έρευνα θα αξιοποιήσει τις πρόσφατες ανακαλύψεις που έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν προκαρκινικές καταστάσεις που δεν εκδηλώνονται για μεγάλες περιόδους.

«Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη ενός καρκίνου μπορεί να διαρκέσει χρόνια, μερικές φορές μία ή δύο δεκαετίες, προτού η πάθηση εκδηλωθεί ξαφνικά στους ασθενείς», δήλωσε η καθηγήτρια Rebecca Fitzgerald, διευθύντρια του ινστιτούτου.

«Τότε οι γιατροί διαπιστώνουν ότι αγωνίζονται να θεραπεύσουν έναν όγκο που, μέχρι τότε, έχει εξαπλωθεί στο σώμα του ασθενούς. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση, μια προσέγγιση που να μπορεί να ανιχνεύσει νωρίς ένα άτομο που διατρέχει κίνδυνο καρκίνου χρησιμοποιώντας τεστ που μπορούν να δοθούν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι το κυτοσπόγγο -ένα σφουγγάρι πάνω σε μία χορδή- το οποίο ανέπτυξαν η Fitzgerald και την ομάδα της. Καταπίνεται σαν χάπι, διαστέλλεται στο στομάχι και στη συνέχεια το τραβούν προς τα επάνω από τον οισοφάγο, ενώ αυτό μαζεύει κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα που περιέχουν μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται TFF3 -η οποία βρίσκεται μόνο σε προκαρκινικά κύτταρα- παρέχουν μια έγκαιρη προειδοποίηση ότι ένας ασθενής κινδυνεύει από καρκίνο του οισοφάγου και πρέπει να είναι υπό παρακολούθηση. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το τεστ μπορεί να χορηγηθεί απλά και σε ευρεία κλίμακα.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες προσεγγίσεις για άλλους καρκίνους, πρόσθεσε η Fitzgerald.

«Μέχρι σήμερα, εντοπίζουμε αργά πολλούς καρκίνους και πρέπει να βρούμε φάρμακα, τα οποία έχουν γίνει σταδιακά πιο ακριβά. Συχνά παρατείνουμε τη ζωή κατά μερικές εβδομάδες με κόστος δεκάδων χιλιάδων στερλινών. Πρέπει να δούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία», συμπλήρωσε.

Μια προσέγγιση που ακολουθεί το ινστιτούτο -το οποίο πρόκειται να μετονομαστεί σε Ινστιτούτο πρώιμου καρκίνου Li Ka-shing από τον φιλάνθρωπο του Χονγκ Κονγκ που έχει υποστηρίξει άλλες έρευνες για τον καρκίνο του Cambridge- επικεντρώνεται στα δείγματα αίματος. Δείγματα που έχουν δοθεί από γυναίκες στο πλαίσιο άλλων υπηρεσιών προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο των ωοθηκών και φυλάσσονται. «Έχουμε περίπου 200.000 τέτοια δείγματα και είναι χρυσωρυχείο», δήλωσε ο Jamie Blundell, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο ινστιτούτο.

Χρησιμοποιώντας τα δείγματα αυτά, οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές που διαφοροποιούν τους δότες εκείνους που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο του αίματος 10 ή και 20 χρόνια μετά τη λήψη των δειγμάτων, από εκείνους που δεν ανέπτυξαν τέτοιες καταστάσεις.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σαφείς γενετικές αλλαγές στο αίμα ενός ατόμου περισσότερο από μια δεκαετία πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα λευχαιμίας», είπε ο Blundell. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει για να παρέμβει και να δώσει θεραπείες που θα μειώσουν τις πιθανότητες να πάθει κάποιος καρκίνο».

Ο εντοπισμός των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου -για παράδειγμα ατόμων από οικογένειες που έχουν κληρονομική προδιάθεση- θα αποτελέσει βασικό μέρος της στρατηγικής του ινστιτούτου. Επιπλέον, θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση τρόπων μείωσης του κινδύνου καρκίνου, καθώς και στη διασφάλιση ευρείας χορήγησης θεραπειών.

Μια γυναίκα, στα 80 της, αποφάσισε να αφήσει το πανεπιστήμιο 1 εκατομμύριο λίρες για έρευνα για τον καρκίνο, είπε η Fitzgerald. «Ωστόσο, έζησε μέχρι τα 100 και πέθανε μόλις πρόσφατα, οπότε μόλις λάβαμε αυτή τη δωρεά. Θέλουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει μερικούς να ζουν σε πολύ μεγάλη ηλικία, ενώ άλλους να παθαίνουν καρκίνο, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν όσο εκείνη».

Πηγή: Guardian

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεωργιάδης: Το 95% των νοσοκομείων κάνουν απογευματινά χειρουργεία

Χρόνια προστατίτιδα: Πώς επηρεάζει τον ψυχισμό των πασχόντων

Πολλαπλούν μυέλωμα: Προκλήσεις και ελπίδες για τους ασθενείς