Κατά 17% βελτίωση στην όραση με τρίλεπτη έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως μία φορά την εβδομάδα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
όραση
Μόλις τρία λεπτά έκθεσης σε βαθύ κόκκινο φως ένα πρωινό την εβδομάδα, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την μείωση της όρασης, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή νέα μελέτη από ερευνητές του UCL.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, βασίζεται στην προηγούμενη δημοσιευμένη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας, η οποία έδειχνε ότι η καθημερινή τρίλεπτη έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως μεγάλου μήκους κύματος, “σηκώνει τον διακόπτη” παραγωγής ενέργειας των μιτοχονδριακών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή, βοηθώντας στην ενίσχυση της φυσικής φθίνουσας όρασης.

Γι’ αυτήν την τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες ήθελαν να καθορίσουν τι αποτέλεσμα θα είχε μια και μοναδική εβδομαδιαία έκθεση τριών λεπτών, ενώ θα χρησιμοποιούσαν επίσης πολύ χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας από τις προηγούμενες μελέτες τους. Επιπλέον, βασιζόμενη σε ξεχωριστή έρευνα του UCL σε μύγες που έδειξε ότι τα μιτοχόνδρια εμφανίζουν “μετατόπιση φόρτου εργασίας” ανάλογα με την ώρα της ημέρας, η ομάδα συνέκρινε την πρωινή έκθεση με την απογευματινή έκθεση.

Κατά 17% βελτίωση στην όραση με τρίλεπτη έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως μία φορά την εβδομάδα!

Συνοπτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε, κατά μέσο όρο, 17% βελτίωση στην αντίθεση χρωμάτων των συμμετεχόντων, όταν εκτέθηκαν για τρία λεπτά σε βαθύ κόκκινο φως 670 νανομέτρων (μεγάλου μήκους κύματος) το πρωί.

Τα αποτελέσματα αυτής της μεμονωμένης έκθεσης διήρκεσαν για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Ωστόσο, όταν το ίδιο τεστ έγινε το απόγευμα, δεν παρατηρήθηκε βελτίωση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτά τα οφέλη από το βαθύ κόκκινο φως σηματοδοτούν μια σημαντική ανακάλυψη για την υγεία των ματιών και θα πρέπει να οδηγήσουν σε προσιτές οικιακές θεραπείες ματιών, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με φυσική φθίνουσα όραση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Glen Jeffery (Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας UCL), δήλωσε: “Δείχνουμε ότι μια και μοναδική τρίλεπτη έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως μεγάλου μήκους κύματος το πρωί μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την μείωση της όρασης, η οποία είναι ένα σημαντικό ζήτημα υγείας και ευημερίας, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. σε παγκόσμιο επίπεδο».

Φυσικά φθίνουσα όραση και μιτοχόνδρια

Σε ανθρώπους ηλικίας περίπου 40 ετών, τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή του ματιού αρχίζουν να γερνούν και ο ρυθμός αυτής της γήρανσης προκαλείται, εν μέρει, όταν τα μιτοχόνδρια του κυττάρου, των οποίων ο ρόλος είναι να παράγουν ενέργεια (γνωστή ως ATP) και να ενισχύουν τη λειτουργία των κυττάρων, επίσης αρχίσουν να μειώνονται.

Η μιτοχονδριακή πυκνότητα είναι μεγαλύτερη στα κύτταρα φωτοϋποδοχέα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία έχουν υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Ως αποτέλεσμα, ο αμφιβληστροειδής γερνάει γρηγορότερα από άλλα όργανα, με μείωση της ATP κατά 70% κατά τη διάρκεια της ζωής, προκαλώντας σημαντική μείωση στην λειτουργία των φωτοϋποδοχέων, καθώς δεν έχουν την αρκετή ενέργεια, για να εκτελέσουν τον κανονικό τους ρόλο.

Μελετώντας τις επιπτώσεις του βαθύ κόκκινου φωτός στους ανθρώπους, οι ερευνητές βασίστηκαν στα προηγούμενα ευρήματά τους σε ποντίκια, μέλισσες και μύγες, τα οποία έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην λειτουργία των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδούς, όταν τα μάτια των πειραματόζωων εκτέθηκαν σε μεγάλου μήκους κύματος (670 νανόμετρα) κόκκινο φως.

«Τα μιτοχόνδρια έχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες στο φως μεγάλου μήκους κύματος που επηρεάζει την απόδοσή τους: τα μεγαλύτερα μήκη κύματος που εκτείνονται από 650 έως 900 nm βελτιώνουν την απόδοση των μιτοχονδρίων, που έτσι αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας«, δήλωσε ο καθηγητής Jeffery.

Μελέτες για την επίδραση του κόκκινου φωτός κατά την πρωινή και απογευματινή έκθεση μελέτες

Οι φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς σχηματίζονται από κώνους (που παρέχουν την έγχρωμη όραση) και ράβδους (που προσαρμόζουν την όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού). Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στους κώνους και παρατήρησε την ευαισθησία της χρωματικής αντίθεσης, κατά μήκος του άξονα πρωτονίου (μέτρηση της αντίθεσης κόκκινου-πράσινου) και του άξονα τριτάνου (μπλε-κίτρινο).

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 34 και 70 ετών, δεν είχαν οφθαλμική νόσο και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία των ματιών τους πριν από τη δοκιμή. Όλοι είχαν φυσιολογική χρωματική όραση (λειτουργία κώνου).

Χρησιμοποιώντας μια παρεχόμενη συσκευή LED και οι 20 συμμετέχοντες (13 γυναίκες και 7 άνδρες) εκτέθηκαν σε τρία λεπτά βαθύ κόκκινο φως 670 nm το πρωί μεταξύ 8 π.μ. και 9 π.μ. Η χρωματική τους όραση στη συνέχεια δοκιμάστηκε ξανά τρεις ώρες μετά την έκθεση και 10 από τους συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν επίσης μια εβδομάδα μετά την έκθεση.

  • Κατά μέσο όρο, υπήρξε μια σημαντική βελτίωση της τάξης του 17% στη χρωματική όραση, η οποία διήρκεσε μια εβδομάδα στους συμμετέχοντες που δοκιμάστηκαν.
  • Σε ορισμένους μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες υπήρξε βελτίωση 20%, που επίσης διήρκεσε μία εβδομάδα.

Λίγους μήνες μετά το πρώτο τεστ (με την εξασφάλιση ότι τυχόν θετικά αποτελέσματα του βαθύ κόκκινου φωτός δεν επηρέαζαν πια) έξι (τρεις γυναίκες, τρεις άνδρες) από τους 20 συμμετέχοντες, πραγματοποίησαν το ίδιο τεστ το απόγευμα, από τις 12 μ.μ. 1μμ.

Όταν οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν ξανά σε έλεγχο της χρωματικής τους όρασης, έδειξε μηδενική βελτίωση.

Ο καθηγητής Jeffery είπε: “Η χρήση μιας απλής συσκευής LED μία φορά την εβδομάδα, επαναφορτίζει το ενεργειακό σύστημα που έχει μειωθεί στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, με τρόπο παρόμοιο με την επαναφόρτιση μιας μπαταρίας.

Και η πρωινή έκθεση είναι απολύτως το κλειδί για την επίτευξη βελτιώσεων στην μείωση της όρασης: όπως έχουμε δει προηγουμένως στις μύγες, τα μιτοχόνδρια έχουν μεταβαλλόμενα μοτίβα λειτουργικότητας και δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στο φως το απόγευμα. Αυτή η μελέτη το επιβεβαιώνει”.

Γι’ αυτήν τη μελέτη η φωτεινή ενέργεια από τον φακό LED ήταν μόλις 8 mW/cm2, αντί 40 mW/cm2, που είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως οι ερευνητές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειώνεται το φως αλλά δεν επηρεάστηκε το μήκος κύματος. Αν και τα δύο επίπεδα ενέργειας είναι απολύτως ασφαλή για το ανθρώπινο μάτι, η περαιτέρω μείωση της ενέργειας είναι ένα επιπλέον όφελος.

Προσιτή θεραπεία όρασης που μπορεί να γίνει στο σπίτι

Με ελάχιστες προσιτές θεραπείες ματιών με βαθύ κόκκινο φως, ο καθηγητής Jeffery συνεργάζεται χωρίς εμπορικό όφελος με την Planet Lighting UK, μια μικρή εταιρεία στην Ουαλία και άλλες, με στόχο την παραγωγή προϊόντων υπέρυθρων συσκευών φωτός 670 nm σε προσιτή τιμή και κόστος, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες συσκευές LED που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της όρασης που διατίθενται στις ΗΠΑ για πάνω από 20.000 δολάρια.

“Η τεχνολογία είναι απλή και πολύ ασφαλής. Η ενέργεια που παρέχεται από το φως μήκους κύματος 670 nm δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βρίσκεται στο φυσικό περιβαλλοντικό φως”, είπε ο καθηγητής Jeffery.

“Δεδομένης της απλότητάς της, είμαι βέβαιος ότι μια εύχρηστη συσκευή μπορεί να διατεθεί με προσιτό κόστος στο ευρύ κοινό.

Στο εγγύς μέλλον, μια εβδομαδιαία τρίλεπτη έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως με πολύ απλό τρόπο θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη φροντίδα των ματιών και την όραση σε όλο τον κόσμο«.

Περιορισμοί της έρευνας

Παρά τη σαφήνεια των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές λένε ότι ορισμένα από τα δεδομένα εγείρουν ερωτήματα. Αν και τα θετικά αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα για τα άτομα που ακολουθούν έκθεση στα 670 nm, το μέγεθος των βελτιώσεων μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων παρόμοιας ηλικίας. Επομένως, απαιτείται κάποια προσοχή στην ερμηνεία των δεδομένων. Είναι πιθανό ότι υπάρχουν άλλες μεταβλητές από άτομο σε άτομο που επηρεάζουν τον βαθμό βελτίωσης. Αυτό οι ερευνητές δεν το έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής και χρειάζονται μελέτες σε μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος.

Πηγές: https://medicalxpress.com, https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρωματικό τεστ όρασης: Τόσο δύσκολο που μόλις το 1% κάνει το απόλυτο

Τι να τρώτε για πιο υγιή μάτια και καλύτερη όραση

Τι προσφέρει το καρότο στην υγεία: Αντικαρκινικές ιδιότητες και τι ισχύει με την όραση

Πώς αλλάζουν τα μάτια και η όραση καθώς μεγαλώνουμε