Καταρρέουν οι ελπίδες ότι η μετφορμίνη είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού
Αυτό είναι το απογοητευτικό αποτέλεσμα διεθνούς κλινικής δοκιμής, της μεγαλύτερης του είδους της μέχρι σήμερα, που έρχεται να διαψεύσει τις ελπίδες.
Οι ερευνητές από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ελβετία, με επικεφαλής την ογκολόγο δρα Πάμελα Γκούτντγουιν του Ινστιτούτου Ερευνών Lunenfeld-Tanenbaum του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, παρακολούθησαν περισσότερες από 3.600 ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική μελέτη χώρισε τις ασθενείς σε δύο ομάδες: Οι μεν έπαιρναν δύο χάπια μετφορμίνης την ημέρα (πέρα από τη συνήθη αντικαρκινική θεραπεία) οι δε πλασίμπο. Διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη της μετφορμίνης στην πρώτη ομάδα δεν βελτίωσε την έκβαση της κατάστασης των ασθενών σε καμία από τις δύο βασικές μορφές του καρκίνου του μαστού (με θετικούς ή αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς, δηλαδή ορμονοευαίσθητους ή όχι).
«Τα αποτελέσματα μας λένε ότι η μετφορμίνη δεν είναι αποτελεσματική κατά των πιο συχνών τύπων καρκίνου του μαστού και οποιαδήποτε χρήση αυτού του φαρμάκου για τη θεραπεία αυτών των κοινών καρκίνων πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Γκούντγουιν.
Από την άλλη πλευρά, η μελέτη βρήκε ένα δυνητικά σημαντικό αποτέλεσμα για τις ασθενείς με έναν λιγότερο συχνό αλλά επιθετικό τύπο της νόσου, τον HER-2 θετικό καρκίνο του μαστού. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι η χρήση μεταφορμίνης επί μία πενταετία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των θανάτων. Οι εν λόγω HER-2 θετικοί καρκίνοι αποτελούν περίπου το 20% όλων των καρκίνων του μαστού.
«Η μετφορμίνη δεν έχει οφέλη στους πιο συχνούς καρκίνους του μαστού, αλλά στις περιπτώσεις των HER-2 θετικών καρκίνων τα ευρήματα μας δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει όφελος. Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές έρευνες, προτού η μετφορμίνη χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αν και διαφαίνεται πως θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιπρόσθετη θεραπευτική επιλογή στον HER-2 θετικό καρκίνο του μαστού», πρόσθεσε η ερευνήτρια.
Η μετφορμίνη έχει αποδεδειγμένες ικανότητες για θεραπεία του υψηλού σακχάρου στο αίμα που προκαλεί διαβήτη.
Με το σκεπτικό ότι μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό των ασθενών, ιδίως των επιπέδων της ινσουλίνης, είχε προταθεί ως μία λύση για την επιβράδυνση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του μαστού ή και την πρόληψη της νόσου.
Μετά τα εν γένει απογοητευτικά αποτελέσματα για την πλειονότητα των καρκίνων του μαστού, τώρα η προσοχή στρέφεται ειδικά στους HER-2 θετικούς καρκίνους. Το επόμενο βήμα θα είναι μία τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με πλασίμπο κλινική δοκιμή της μετφορμίνης ακριβώς σε αυτήν την ομάδα ασθενών.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
φωτό: iStock