Iatropedia

Καταστροφική η πανδημία για την καρδιά των μισών ενηλίκων. Αύξησε πίεση, χοληστερίνη, σάκχαρο

πανδημία

Τι έδειξαν οι προληπτικές εξετάσεις σε χιλιάδες Αυστραλούς πριν και μετά την εισβολή του κορωνοϊού στη ζωή μας

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός μάς ώθησε σε κακές συνήθειες που πλήττουν την υγεία της καρδιάς, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία. Οι επιπτώσεις της, δε, είναι εμφανείς στις προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις.

Οι προειδοποιήσεις τους απηχούν εκείνες πολλών άλλων επιστημόνων ανά τον κόσμο, οι οποίοι βλέπουν ολοένα περισσότερους ασθενείς με ανεξέλεγκτους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι ο κορωνοϊός περιόρισε δραστικά την κινητικότητα του κόσμου, ενώ ταυτοχρόνως αύξησε την καθιστική ζωή, τα προβλήματα ύπνου και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Μολονότι, δε, έχουν αρθεί προ πολλού τα μέτρα εναντίον του, πολλοί ακόμα δεν έχουν ανακτήσει τους παλαιότερους ρυθμούς της ζωής τους.

Τα νέα δεδομένα προέρχονται από περισσότερους από 6.000 Αυστραλούς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από κινητές ιατρικές μονάδες του Καρδιολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Victor Chang, στο Σύδνεϋ. Άλλοι από αυτούς είχαν εξεταστεί πριν την πανδημία και άλλοι στην πορεία της.

Το ποσοστό όσων είχαν παθολογικές τιμές σε τουλάχιστον μία εξέταση για την καρδιά αυξήθηκε κατά 42% από τις αρχές του 2020 έως σήμερα. Πλέον σχεδόν οι μισοί εξεταζόμενοι έχουν τουλάχιστον μία παθολογική τιμή, από 33% που ήταν σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα. Οι εν λόγω εξετάσεις αφορούν:

«Ο κόσμος έπαψε να πηγαίνει στο γυμναστήριο όπως παλαιότερα. Άρχισε επίσης να τρώει και να πίνει περισσότερο, συχνά λόγω στρες. Το επακόλουθο ήταν αύξηση του σωματικού βάρους, που δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί», δήλωσε η επικεφαλής του Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου του Victor Chang κυρία Αναστασία Ντούνας.

Και συνέχισε: «Η κατ’ οίκον εργασία επίσης μείωση την κινητικότητα. Ο δε φόβος της COVID-19 έχει κάνει πολλούς εργαζομένους να μετακινούνται μόνο με τα αυτοκίνητά τους και όχι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι όμως κάνουν πολύ λιγότερα βήματα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία».

Πριν και μετά την πανδημία

Το Πρόγραμμα του Victor Chang άρχισε το 2011. Έως τις αρχές του 2020 είχαν εξεταστεί περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι. Μόνο το ένα τρίτο εξ αυτών είχε μία ή περισσότερες παθολογικές τιμές στις εξετάσεις. Από αυτούς τους ανθρώπους:

Από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, 6.182 άνθρωποι έχουν εξεταστεί. Το 47% βρέθηκαν να έχουν μία ή περισσότερες παθολογικές τιμές, εκ των οποίων:

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι έχει ύψιστη σημασία να υποβληθούμε όλοι σε ένα βασικό ιατρικό τσεκ απ. Αναλόγως με τα ευρήματά του, πρέπει να υιοθετήσουμε μέτρα που θα βελτιώσουν τους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας μας. Η περισσότερη κίνηση και η βελτίωση της διατροφής είναι τα πρώτα δύο βήματα που πρέπει να κάνουμε, λένε οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock