Κάνετε καθιστική ζωή; Η απλή κίνηση που μπορεί να σας βοηθήσει

  • Ρούλα Τσουλέα
καθιστική ζωή
Πώς μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία η πολύωρη, καθημερινή ακινησία.

Αν περνάτε πολλές ώρες καθημερινά καθισμένοι σε μία καρέκλα, καλό είναι να βάλετε το περπάτημα με γρήγορο βήμα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να εξουδετερώσετε σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους από την καθιστική ζωή, αν αφιερώνετε λίγες ώρες στην άσκηση.

Η μελέτη έδειξε πως όσοι κάθονται επί 8 ή περισσότερες ώρες καθημερινά, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Αρκεί να αφιερώνουν τουλάχιστον 2 ώρες και 20 λεπτά την εβδομάδα σε έντονη φυσική δραστηριότητας, όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία που έχει να γυμναζόμαστε με μέτρια ή υψηλή ένταση για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα. «Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για όσους έχουν επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ακινησία στην καρέκλα, όπως οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι γραφείου», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Sandra Albrecht, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Care. Διεξήχθη σε 6.335 ενήλικες με διαβήτη, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 6 χρόνια κατά μέσον όρο.

Κατά την έναρξή της, οι συμμετέχοντες ήταν μεσήλικες άνω των 50 ετών και ηλικιωμένοι. Όλοι τους ανέφεραν πόσες ώρες κάθονταν καθημερινά και πόση ώρα γυμνάζονταν.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως οι 1.278 είχαν χάσει τη ζωή τους από κάθε αιτία. Οι 354 είχαν πεθάνει από καρδιαγγειακά αίτια.

Η καθιστική ζωή ήταν πολύ επιβαρυντική για την υγεία. Όσοι εθελοντές κάθονταν επί 8 ή περισσότερες ώρες την ημέρα και δεν αφιέρωναν τουλάχιστον 140 λεπτά σε μετρίας εντάσεως ή έντονη δραστηριότητα την εβδομάδα, είχαν 77% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Όσοι όμως αφιέρωναν έστω και 140 λεπτά την εβδομάδα σε μετρίας εντάσεως δραστηριότητες, είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο.

Η φυσική δραστηριότητα ήταν ακόμα πιο προστατευτική όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν διήγαν καθιστική ζωή, ο κίνδυνος αυτός ήταν:

  • 3,5 φορές μεγαλύτερος σε όσους κάθονταν 8 ή περισσότερες ώρες την ημέρα και δεν γυμνάζονταν μέτρια έστω για 140 λεπτά την εβδομάδα
  • Κατά 11% μικρότερος σε όσους έκαναν μεν καθιστική ζωή, αλλά αφιέρωναν τουλάχιστον 140 λεπτά την εβδομάδα σε μετρίας εντάσεως άσκηση

Ενδεικτικά, ως μετρίας εντάσεως φυσικές δραστηριότητες θεωρούνται:

  • Το περπάτημα με γρήγορο βήμα
  • Η αεροβική στο νερό
  • Το διπλό τένις

Αντίστοιχα, έντονες δραστηριότητες θεωρούνται:

  • Το τζόκινγκ
  • Η κολύμβηση
  • Η γρήγορη ποδηλασία
  • Το μονό τένις
  • Το μπάσκετ

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως το περπάτημα με γρήγορο βήμα και άλλες αντίστοιχες ασκήσεις μπορεί να αποτελούν «αντίδοτο» στις επιπτώσεις που έχει η καθιστική ζωή, λένε οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock