γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία
Από το 2014, η Επιτροπή για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών του ΟΗΕ (CEDAW) κατέληξε στο ότι τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών αποτελούν διάκριση κατά των γυναικών και παράλληλα πρότεινε πιθανές λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Πέρσι, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα αναλάβει δράση και θα καλέσει όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των μαιών, για τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου για τη μείωση των καισαρικών. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, για το έτος 2017, όχι μόνο δεν άρχισαν να μειώνονται οι καισαρικές, αλλά αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα μου, ως εκπρόσωπος του Πρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, ανέδειξα ποσοστά του 2017, τα οποία σε κάποιες δομές υγείας φτάνουν ως και το 83% στο νοσοκομείο του Αγρινίου, καθιστώντας ίσως το πρώτο στην Ευρώπη Την ίδια στιγμή, ανεξέλεγκτα είναι τα ποσοστά καισαρικών τομών στις περισσότερες πόλεις της χώρας.
Ενδεικτικά, την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως όριο το 15% των γεννήσεων να γίνονται με καισαρική τομή, σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το ποσοστό αυτό έχει σκαρφαλώσει στο 51%, δηλαδή 357 γεννήσεις με καισαρική και 343 φυσιολογικοί τοκετοί.
Τι γίνεται σε διάφορες πόλεις
Στο Ρέθυμνο αντίστοιχα, οι καισαρικές κατέχουν το 54, 1% των γεννήσεων, με 268 γεννήσεις να ολοκληρώνονται με καισαρική τομή και 227 φυσιολογικούς τοκετούς. Στη Λάρισα, σε σύνολο 1.445 γεννήσεων, στις 755 διενεργήθηκε καισαρική τομή και στις 690 ολοκληρώθηκαν φυσιολογικά και διαμορφώνουν το ποσοστό καισαρικών στο 52,2%. Παράλληλα, σε κλινική των Χανίων, οι καισαρικές τομές άγγιξαν το 74,8% ή αλλιώς 157 καισαρικές και 53 φυσιολογικούς τοκετούς, ενώ το νοσοκομείο της Σύρου και ποσοστό καισαρικών 69%, ή 109 καισαρικές και 49 φυσιολογικούς τοκετούς.
Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι το ζήτημα των υπερβολικά αυξημένων καισαρικών τομών είναι μια πραγματικότητα που ισχύει για τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδας, καθώς παρατηρούμε γεννήσεις με καισαρική παραπάνω από το τριπλάσιο του ασφαλούς ορίου.
Το θέμα στη Βουλή
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός κατέθεσε πρόσφατα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, στην οποία ζήτησε από τον Υπουργό να πάρει θέση, τόσο σχετικά με τις αιτίες των αυξημένων καισαρικών όσο και με τα μέτρα που είναι διατεθειμένος να λάβει, ώστε να μειωθούν με ασφάλεια. Στην απάντησή του ο Υπουργός ανέφερε ως αιτίες των αυξημένων καισαρικών τα οικονομικά κίνητρα, την βολικότητα της μεθόδου για το χρονοδιάγραμμα του ιατρού, την άσκηση αμυντικής ιατρικής, αλλά και τη στρεβλωμένη πεποίθηση της κοινωνίας ότι η καισαρική τομή είναι πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη λύση σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό. Παράλληλα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε εκ νέου για την ενίσχυση των μηχανισμών που ελέγχουν τις αιτίες διενέργειας των καισαρικών τομών, την κατάρτιση και επανακατάρτιση των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με την περιγεννητική φροντίδα και τον τοκετό και την ενίσχυση του ρόλου των μαιών στη φροντίδα και στην ενημέρωση των ζευγαριών για το φυσικό φαινόμενο της γέννας.
Άλλωστε, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές της καισαρικής τομής για τη μητέρα και το παιδί (ενδεικτικά, για τη μητέρα, μεγαλύτερος κίνδυνος για αιμορραγία, λοίμωξη, υστερεκτομή, επιπωματικό/διεισδυτικό/αποκόλληση πλακούντα, μεγαλύτερος χρόνος ανάρρωσης κ.α., ενώ για το παιδί αυξημένος κίνδυνος για άσθμα, αλλεργίες, διαβήτη τύπου Ι, κοιλιοκάκη, λεμφοβλαστική λευχαιμία) είναι ένα πεδίο στο οποίο, τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και οι νέοι γονείς οφείλουν να ενσκύψουν προκειμένου να παρέχεται η καλύτερη δυνατή περιγεννητική φροντίδα.
Κέντρα φυσιολογικού τοκετού
H δημιουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού, η δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών, η σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποια βήματα για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα μας.
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-τών Πάτρας, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των συλλόγων μαιών-τών της χώρας, έλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να του καταθέσει τις πάγιες θέσεις του για την ασφαλή μείωση των γεννήσεων με καισαρική, αλλά και γενικά στην ασφαλή μείωση των αναίτιων παρεμβάσεων.