Iatropedia

Κέιτ Μίντλετον: Πόσο συχνά εντοπίζεται τυχαία καρκίνος σε μία εγχείρηση

Τι είπε και τι όχι η πριγκίπισσα της Ουαλίας για τη νόσο της. Πόσος καιρός χρειάσθηκε για να διαγνωστεί.  

Η Κέιτ Μίντλετον συγκλόνισε τον κόσμο αποκαλύπτοντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ότι πάσχει από καρκίνο, ο οποίος έγινε αντιληπτός τυχαία μετά από προγραμματισμένη εγχείρηση που έκανε στην κοιλιά.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το είδος του καρκίνου που κάνει ή για τη θεραπεία που ήδη έχει αρχίσει. Αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για «προληπτική χημειοθεραπεία» και πως βρίσκεται «στα αρχικά στάδια αυτής της θεραπείας».

Πόσο συνηθισμένο είναι να ανιχνεύεται τυχαία καρκίνος στη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επέμβασης; Και πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία της; Να τι είναι γνωστό έως στιγμής για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον και τη θεραπεία της.

Τι είδους εγχείρηση έκανε;

Η Κέιτ έκανε στις 16 Ιανουαρίου 2024 μία «προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα». Το γεγονός αυτό δεν έγινε γνωστό παρά την επομένη ημέρα, με μια λιτή ανακοίνωση από το παλάτι του Κένσινγκτον.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η 42χρονη πριγκίπισσα είπε τα εξής: «Τον Ιανουάριο υποβλήθηκα στο Λονδίνο σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. Εκείνη την εποχή νομίζαμε ότι η κατάστασή μου ήταν μη-καρκινική. Η εγχείρηση ήταν επιτυχημένη. Εν τούτοις, οι εξετάσεις μετά από αυτήν κατέδειξαν την παρουσία καρκίνου. Η ιατρική ομάδα μου, μου συνέστησε να υποβληθώ σε αγωγή με προληπτική χημειοθεραπεία και τώρα βρίσκομαι στα αρχικά στάδια αυτής της θεραπείας».

Διαβάστε ακόμα Κέιτ Μίντλετον: Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία και πότε συνιστάται

Πότε διαγνώσθηκε ο καρκίνος της;

Αν και η Κέιτ δεν έδωσε λεπτομέρειες επ’ αυτού, απάντηση στο ερώτημα έδωσε ο βρετανικός Τύπος. Όπως ανέφερε, η νεαρή γυναίκα και ο σύζυγός της Ουΐλιαμ, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ενημερώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Ουΐλιαμ, ο οποίος ήταν βαφτισιμιός του εκλιπόντα τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δεν παρέστη τελευταία στιγμή στην επιμνημόσυνο δέηση για τον νονό του, στις 27 Φεβρουαρίου.

Είναι σύνηθες να ανιχνεύεται τυχαία καρκίνος μετά από μία εγχείρηση;

Είναι μάλλον σπάνιο μετά από μία χειρουργική επέμβαση για μη-κακοήθη νόσο, απαντά ο Dr. Yuman Fong, καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής Χειρουργικής Ογκολογίας στο ακαδημαϊκό Εθνικό Ιατρικό Κέντρο City of Hope στην Καλιφόρνια.

Όπως είπε, συμβαίνει στο περίπου 4% αυτού του είδους των χειρουργικών επεμβάσεων. «Το 4% αντιπροσωπεύει ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στο χειρουργείο για να αντιμετωπιστεί κάποια καλοήθης νόσος», όπως η χολολιθίαση ή μία κύστη στην ωοθήκη, εξήγησε.

Εξίσου σπάνιο είναι να ανιχνεύεται καρκίνος σε έναν τόσο νέο άνθρωπο, είπε. Η Κέιτ είναι μόλις 42 ετών. Ωστόσο τα κρούσματα ορισμένων καρκίνων στους νέους αυξάνονται τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πότε άρχισε η θεραπεία της;

Ούτε γι’ αυτό έχουν δημοσιευθεί λεπτομέρειες. Ωστόσο το παλάτι του Κένσινγκτον ανέφερε ότι η θεραπεία άρχισε «στα τέλη Φεβρουαρίου». Και πρόσθεσε πως «δεν θα μοιραστούμε περισσότερες ιδιωτικές ιατρικές πληροφορίες. Η πριγκίπισσα έχει το δικαίωμα του ιατρικού απορρήτου, όπως όλοι μας».

Δεν παρέλειψε επίσης να αφήσει μία νότα αισιοδοξίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η πριγκίπισσα θα αναρρώσει πλήρως».

Όσον αφορά την προληπτική χημειοθεραπεία της, αυτή είναι η επικουρική χημειοθεραπεία που συχνά γίνεται μετά από μία χειρουργική εκτομή όγκου, για να καταστραφούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία χορηγείται για να εξαλειφθεί ει δυνατόν το ενδεχόμενο μετάστασης ή υποτροπής.

Πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία;

Ουδείς γνωρίζει την απάντηση. Η Κέιτ αναφέρθηκε αορίστως σε «αγωγή», χωρίς να διευκρινίσει πόσους κύκλους χημειοθεραπείας θα κάνει. Το, δε, παλάτι επισήμανε ότι η διάρκεια θα καθοριστεί από τους γιατρούς της. «Η πριγκίπισσα βρίσκεται πλέον στον δρόμο της ανάρρωσης», κατέληξε.