Κερδίσαμε πάνω από 6 χρόνια ζωής τις τρεις τελευταίες δεκαετίες
Σημαντική αύξηση παρουσίασε το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο, παρά την πανδημία που το μείωσε παροδικά σε πολλές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με νέα, παγκόσμια έρευνα.
Όπως έδειξε, μεταξύ 1990 και 2021 το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια κατά μέσον όρο. Και αυτό παρότι η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός το μείωσε κατά 1,6 χρόνια, όπως είχε δείξει προγενέστερη μελέτη.
Ωστόσο το κέρδος ζωής παρουσιάζει σημαντική διακύμανση από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Σε περιφερειακό επίπεδο, η ανατολική υποσαχάριος Αφρική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Έφτασε στα 10,7 έτη.
Ακολουθούν οι χώρες της νοτιοανατολικής και ανατολικής Ασίας, καθώς και η Ωκεανία, όπου η διάρκεια της ζωής αυξήθηκε κατά 8,3 χρόνια κατά μέσον όρο. Στις ίδιες περιοχές υπήρξαν οι μικρότερες μειώσεις του προσδοκίμου ζωής λόγω του κορωνοϊού. Ήταν μόλις 0,4 χρόνια.
Στις επιμέρους χώρες το κέρδος σε χρόνια ζωής ήταν διαφορετικό. Ενδεικτικά ήταν πολύ μεγαλύτερο:
- Στο Μπουτάν (έφτασε τα 13,6 χρόνια)
- Στο Μπαγκλαντές (13,3 χρόνια)
- Στο Νεπάλ (10,4 χρόνια)
Υπάρχουν όμως και χώρες όπου αυξήθηκε πολύ λιγότερο. Στο Πακιστάν, λ.χ., η αύξησή του ήταν μόλις 2,5 χρόνια.
Οι αιτίες
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι βελτιώσεις στο προσδόκιμο ζωής οφείλονται στην καλύτερη αντιμετώπιση των μεγαλύτερων εχθρών μας, όπως:
- Οι εντερικές λοιμώξεις (όπως η διάρροια και ο τυφοειδής πυρετός)
- Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (πνευμονία)
- Τα εγκεφαλικά επεισόδια
- Οι νεογνικοί θάνατοι
Διαβάστε ακόμα Η πανδημία μείωσε κατά 1,6 χρόνια το προσδόκιμο της ζωής μας
Σημαντικό όφελος υπήρξε επίσης από την μείωση της θνησιμότητας από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, καρδιοπάθεια και καρκίνο.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων για 288 ασθένειες σε 204 χώρες και περιοχές του πλανήτη.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η μείωση των θανάτων από εντερικές ασθένειες αύξησε το μέσο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη κατά 1,1 χρόνο. Αντίστοιχα, η καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού μας χάρισε 0,9 χρόνια ζωής.
Σημαντικά οφέλη υπήρξαν και από την καλύτερη αντιμετώπιση των άλλων παθήσεων που προαναφέρθηκαν. Για κάθε μία από αυτές οι μειώσεις στη θνησιμότητα ήταν πιο εμφανείς έως το 2019. Μετά ήρθε η πανδημία και η πρόοδος περιορίσθηκε αισθητά.
Τη νέα έρευνα διεξήγαγαν δεκάδες επιστήμονες με επικεφαλής ερευνητές από το φημισμένο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) στο Σιάτλ.
Φωτογραφία: iStock