Πολλοί ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη σε χαμηλά δόση για να προστατευτούν από ένα μελλοντικό έμφραγμα ή νέο εγκεφαλικό.
Ωστόσο ακόμα και η χαμηλή δόση του φαρμάκου έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας από το γαστρεντερικό σύστημα. Λίγες μελέτες, όμως, έχουν εξετάσει τις δυνητικές επιπτώσεις του στην απώλεια σιδήρου και την αναιμία.
Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από την Αυστραλία εξέτασαν δεδομένα από 19.114 εθελοντές, ηλικίας άνω των 70 ετών. Άλλοι εξ αυτών λάμβαναν καθημερινά 100 mg ασπιρίνη και άλλοι μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μετρούσαν μία φορά τον χρόνο τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σε όλους τους συμμετέχοντες. Η αιμοσφαιρίνη είναι πρωτεΐνη του αίματος. Τα επίπεδά της αποτελούν ένδειξη αναιμίας.
Επιπλέον, κατά την έναρξη της μελέτης και 3 χρόνια αργότερα μέτρησαν και τα επίπεδα φερριτίνης πολλών εθελοντών. Η φερριτίνη αντιπροσωπεύει τις «αποθήκες» σιδήρου του οργανισμού.
Επιπλέον, κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και 3 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές μέτρησαν και τα επίπεδα φερριτίνης 7.139 εθελοντών. Η φερριτίνη αντιπροσωπεύει τις «αποθήκες» σιδήρου του οργανισμού.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους ηλικιωμένους επί σχεδόν 5 έτη. Όπως διαπίστωσαν, η ασπιρίνη αύξανε κατά 20% τον κίνδυνο αναιμίας σε όσους την λάμβαναν. Συσχετιζόταν επίσης με ταχύτερη μείωση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης και με μειωμένη φερριτίνη.
Μολονότι η αιμορραγία είναι γνωστή παρενέργεια της ασπιρίνης, λίγες μελέτες έως τώρα είχαν εξετάσει την πιθανή συσχέτιση της παρατεταμένης χρήσης της με την αναιμία, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Zoe McQuilten, καθηγήτρια Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash, της Μελβούρνης.
Απαραίτητη η περιοδική παρακολούθηση
Όπως αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής), Δέσποινα Φωτίου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), η επίπτωση της αναιμίας στους ηλικιωμένους που λάμβαναν ασπιρίνη ήταν 51,2 περιστατικά ανά 1.000 προσωποέτη. Σε όσους όμως λάμβαναν εικονικό φάρμακο ήταν 42,9 περιστατικά ανά 1.000 προσωποέτη. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε αυξημένο κίνδυνο κατά 20%.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε μεγαλύτερη μείωση των τιμών της φερριτίνης κατά 11,5% στους ασθενείς της ομάδας της ασπιρίνης σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο.
Βάσει αυτών των ευρημάτων, «συνιστάται περιοδική παρακολούθηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης σε άτομα 65 ετών και άνω που λαμβάνουν ασπιρίνη. Επίσης, ανάμεσα στα αίτια χαμηλών επιπέδων αιμοσφαιρίνης σε ηλικιωμένα άτομα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης», τονίζουν οι ειδικοί.
Φωτογραφία: iStock