Κηπουρική: Πόσες θερμίδες καίμε και σε τι ωφελεί την υγεία

  • Ρούλα Τσουλέα
κηπουρική
Πώς επηρεάζει την ψυχική και τη σωματική υγεία, ο ρόλος της στην προστασία από την οστεοπόρωση.

Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που όλα γύρω μας ανθίζουν και η φύση δείχνει να ξανανιώνει. Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για να ασχοληθείτε με την κηπουρική, η οποία έχει πολλά οφέλη να προσφέρει στην υγεία, αναφέρουν δύο ειδικοί από τις ΗΠΑ.

«Η κηπουρική είναι μία αληθινή άσκηση με αντιστάσεις και βάρη, που αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης», εξηγεί η νευροχειρουργός Dr. Deborah Benzil, υποδιευθύντρια στο Κέντρο Υγείας της Σπονδυλικής Στήλης της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Νομίζω ότι είναι η τέλεια άσκηση, ιδίως μετά τα 30-35 μας χρόνια, όταν πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη μελλοντική υγεία μας».

Η κηπουρική είναι επίσης ιδανική για κάψετε θερμίδες. Το πόσες ακριβώς εξαρτάται από πολλές παραμέτρου, όπως:

  • Το μέγεθος του σώματός σας (όσο πιο πολλά κιλά ζυγίζετε, τόσο περισσότερες θα κάψετε)
  • Την ηλικία σας (οι νέοι κάνουν περισσότερες καύσεις)
  • Το ποσοστό μυϊκής μάζας στο σώμα σας (οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι το λίπος)

Ρόλο παίζουν επίσης πόσο μεγάλο είναι το μπαλκόνι ή ο κήπος σας και οι εργασίες που θα κάνετε εκεί. Κατά μέσον όρο μπορείτε να κάψετε από 200 έως και 450 θερμίδες την ώρα, αναφέρει ο προσωπικός προπονητής Joshua Margolis.

Αν, λ.χ., καθαρίζετε με την τσουγκράνα τα φύλλα και τα μαζεύετε σε σακούλες, θα καίτε 350-450 θερμίδες την ώρα. Αν ξεριζώνετε ζιζάνια και φυτεύετε λουλούδια θα καίτε 200-400 θερμίδες την ώρα. Και αν κουρεύετε το γρασίδι 250-350 θερμίδες την ώρα.

Πρόσθετα οφέλη

Το μάζεμα των φύλλων με την τσουγκράνα και η συλλογή τους σε σακούλες είναι ιδιαίτερα αποδοτική άσκηση, τονίζει ο κ. Margolis. Εμπεριέχει κάμψεις, στροφές, ανυψώσεις και μεταφορά βαρέων αντικειμένων. Όλ’ αυτά γυμνάζουν πολλές μυϊκές ομάδες και αυξάνουν την μυϊκή δύναμη.

Η κηπουρική είναι επίσης θαυμάσια διότι απαιτεί συνεχή κινητικότητα, να κάθεστε, να σηκώνεστε και να τεντώνεστε, κάνοντας ακούσια στρέτσινγκ, προσθέτει.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν αισθάνεστε ότι γυμνάζεστε εν όσω ασχολείστε με αυτήν. Επιπλέον, έχετε την ευκαιρία να περνάτε χρόνο σε υπαίθριο χώρο, περιστοιχισμένοι από φυτά που ωφελούν και την ψυχική υγεία.

Όταν, εξ άλλου, αλλάξετε το χώμα στις γλάστρες σας και φυτέψετε τα νέα σας λουλούδια, θα αισθανθείτε ικανοποίηση από το έργο σας.

Τι να προσέχετε

Η κηπουρική είναι μία χαμηλής εντάσεως και πρόσκρουσης φυσική δραστηριότητα. Εν τούτοις, ενέχει κίνδυνο τραυματισμού εάν δεν λάβετε ορισμένα μέτρα, επισημαίνουν οι δύο ειδικοί.

Η Dr. Benzil συνιστά να προσπαθείτε να μην σκύβετε από τη μέση σας, διότι μπορεί να την καταπονήσετε. Είναι προτιμότερο να γονατίσετε ή να καθίσετε σε ένα σκαμνάκι όση ώρα φυτεύετε τα φυτά σας. Εναλλακτικά να κάνετε βαθιά καθίσματα ή να σκύβετε με λυγισμένα γόνατα, προσθέτει ο κ. Margolis.

Μην ξεχνάτε επίσης να κάνετε λίγες διατάσεις (στρέτσινγκ) πριν αρχίσετε να ασχολείστε με τις γλάστρες και τα παρτέρια σας. Διατάσεις χρειάζεστε και όταν τελειώσετε. Πέντε έως 10 λεπτά, πριν και μετά την κηπουρική, είναι αρκετά.

Μην ξεχνάτε, τέλος, να σηκώνετε προσεκτικά τα βαριά αντικείμενα όπως οι γλάστρες. Είναι απαραίτητο να το κάνετε με λυγισμένα γόνατα. Και αν πρέπει να τα μεταφέρετε σε άλλη θέση, κρατήστε τα στο ύψος της μέσης ή χρησιμοποιήσετε καρότσι μεταφοράς.

Φωτογραφία: iStock