Τι συμβαίνει, όμως, αν κάποιος άνθρωπος έχει κάνει επέμβαση για κύστη κόκκυγος και είναι ακόμα σε περίοδος επούλωσης; Μπορεί να κάνει μπάνιο στην θάλασσα, την στιγμή που ακόμα και το μπάνιο στο σπίτι του γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο, ώστε να μην μολυνθεί η πληγή από την επέμβαση;
Τι είναι η κύστη κόκκυγος
Μια κύστη κόκκυγος είναι μια ανώμαλη κοιλότητα του δέρματος που συνήθως περιέχει τα μαλλιά υπολείμματα νεκρού δέρματος. Είναι μια κύστη που δημιουργείται σχεδόν πάντα κοντά στον κόκκυγα, στην κορυφή των γλουτών.
Αυτές οι κύστες συνήθως συμβαίνουν όταν τρίχες τρυπούν το δέρμα και στη συνέχεια εισχωρούν σε αυτό προκαλώντας φλεγμονή. Αν μια κύστη κόκκυγος μολυνθεί, το απόστημα που δημιουργείται είναι συχνά εξαιρετικά επώδυνο. Η κύστη μπορεί να αποστραγγιστεί μέσω μιας μικρής τομής ή να αφαιρεθεί τελείως χειρουργικά.
Η κύστη κόκκυγος συμβαίνουν συχνότερα σε νέους άνδρες και το πρόβλημα έχει μια τάση να επαναλαμβάνεται. Οι άνθρωποι που κάθονται για μεγάλες χρονικές περιόδους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια κύστη κόκκυγος.
Εάν μία χρονίως μολυσμένη κύστη κόκκυγος δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να υπάρχει ένας ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος το άτομο να αναπτύξει έναν τύπο καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση και πώς επουλώνεται η πληγή
Μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να:
- Αφήσει την πληγή ανοιχτή: Στην επιλογή αυτή, η χειρουργική πληγή παραμένει ανοιχτή και γεμάτη με ειδικό επίδεσμο για να μπορέσει να θεραπευτεί από μέσα προς τα έξω. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης, αλλά συνήθως εμπεριέχει χαμηλότερο κίνδυνο μιας επαναλαμβανόμενης λοίμωξης της κύστης.
- Κλείσει την πληγή με ράμματα: Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος επούλωσης είναι μικρότερος, αλλά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος υποτροπής.
Η φροντίδα της πληγής είναι εξαιρετικά σημαντική μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς να αλλάζετε τις γάζες/επιδέσμους, πώς να βάζετε και να βγάζετε τα ρούχα σας με προσοχή, καθώς και τι να περιμένετε από μια φυσιολογική διαδικασία επούλωσης. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ξυρίσετε την περιοχή γύρω από την πληγή για να αποτρέψετε τυχόν τρίχες να εισέλθουν σε αυτή.
Τι συμβαίνει με το κολύμπι στην θάλασσα
Ο χρόνος επούλωσης της πληγής από την επέμβαση κύστη κόκκυγος είναι αρκετά μεγάλος. Ως εκ τούτου, πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι μετά από μερικές εβδομάδες, οπότε και η πληγή φαινομενικά θα έχει αρχίσει να κλείνει, μπορούν να κάνουν ελεύθερα μπάνιο, τόσο στο ντους του σπιτιού τους, όσο και στην θάλασσα.
Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ! Είναι σώφρον να αποφύγετε να κολυμπήσετε στην θάλασσα, ή ακόμα και απλά να μπείτε στο νερό, επειδή υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί η πληγή. Αν συμβεί αυτό η ταλαιπωρία και τα προβλήματα που συνοδεύουν μια τέτοια μόλυνση θα είναι πολύ επώδυνα.
Υπάρχουν κάποιες πρόχειρες λύσεις “στεγανοποίησης” της περιοχής της πληγής, ώστε να μην περνάει νερό. Αν εφαρμόσετε κάτι τέτοιο, τότε θυμηθείτε ότι αν επιλέξετε να μπείτε στην θάλασσα, καλό θα είναι να μην κολυμπήσετε, αλλά απλά να μπείτε στο νερό, να κάτσετε λίγη ώρα (ίσα-ίσα για να “δροσιστείτε”) και να βγείτε πάλι έξω.
Πηγή: http://www.mayoclinic.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Να μπει το παιδί στην θάλασσα μετά το φαγητό; Δείτε ποια είναι η αλήθεια
Καλοκαίρι και θάλασσα: Προσοχή στις μυκητιάσεις – Οι 6 κανόνες υγιεινής
Πνιγμός στην θάλασσα: Τα σωστά βήματα για να βοηθήσουμε όποιον κινδυνεύει