Η κλεμπσιέλλα είναι Gram αρνητικό, λακτόζη θετικό βακτηρίδιο το οποίο ευθύνεται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και συγκεκριμένα για ουρολοιμώξεις και πνευμονία. Η κλεμπσιέλλα φέρει παχύ έλυτρο, στερείται βλεφαρίδων και είναι ακίνητο.Αναπτύσσει μεγάλες χαρακτηριστικές βλεννώδεις ροζ αποικίες. Είναι ευκαιριακό παθογόνο και θεωρείται ένα βακτήριο των ούρων και γενικότερα του ουροποιητικού συστήματος.
Το συγκεκριμένο βακτήριο όμως μπορεί να αποικίσει παντού. Στο δέρμα στον φάρυγγα, στον γαστρεντερικό σωλήνα, και μπορεί να προκαλέσει: βακτηριαιμία, θρομβοφλεβίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, χολοκυστίτιδα, διάρροια, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, λοίμωξη του τραύματος, οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα και λοίμωξη στους πνεύμονες, (πνευμονία). Οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο είναι τα νεογνά αλλά και οι μεσήλικες με ροπή στον αλκοολισμό, άνθρωποι με διαβήτη, ή χρόνιες βρογχοπνευμονικές ασθένειες.
Στη χώρα μας τα νοσοκομεία αποστέλλουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κάθε εβδομάδα τέσσερις κατηγορίες λοιμώξεων: μικροβιαιμίες (πρωτοπαθείς και ενδαγγειακών καθετήρων), πνευμονίες (κοινότητας, ιδρυμάτων παροχής ιατρικής φροντίδας, νοσοκομειακές σε μη διασωληνωμένους ασθενείς και συνδεόμενες με τον αναπνευστήρα), λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος και λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου, που οφείλονται στα τρία πολυανθεκτικά Gram – αρνητικά παθογόνα (Klebsiella sp., Acinetobacter sp., Pseudomonas sp.), με αντοχή στις καρβαπενέμες. Παράλληλα, στις 28 ημέρες μετά την πρώτη θετική καλλιέργεια αναζητείται και καταγράφεται η έκβαση της συγκεκριμένης λοίμωξης. Όταν δεν καταγράφεται κάποια από τις παραπάνω λοιμώξεις, τα νοσοκομεία αποστέλλουν μηδενική δήλωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
επτά συνολικά τα νεογνά με Κλεμπσιέλλα στη Θεσσαλονίκη- 3 κατέληξαν