Της Μάχης Τράκα Γυναικολόγου
“Ζω στο Μαλί στην Aφρική, είμαι 10 χρόνων και ξέρω ότι αύριο θα γίνει μια μεγάλη γιορτή στο χωριό μου… Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι, αλλά ξέρω ότι έτσι γίνεται χρόνια τώρα για τα κορίτσια της ηλικίας μου… Θα μαζευτούν όλοι και εμένα ''κάτι θα μου κάνουν'' και μετά από αυτό θα μπορέσω να γίνω γυναίκα, να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. 'Ολοι θα τραγουδούν και θα χορεύουν και εμάς θα μας κάνουν γυναίκες… 37 θα είμαστε, λέει η μικρή Αισέ, χωρίς να γνωρίζει ότι η γερόντισα του χωριού αφού ακονίσει ένα μαχαίρι και το βάλει στη φωτιά θα πλύνει τα κορίτσια με το φάρμακο που διώχνει τα κακά πνεύματα και μετά θα τους κόψει την κλειτορίδα.”
Τρεις φορές πονάει η αγάπη: όταν σε κόβουν, όταν παντρεύεσαι και όταν γεννάς (παλιό αφρικανικό γνωμικό).
Η κλειτοριδεκτόμη στην Aφρική είναι ένα έθιμο πιό αρχαίο και από τις θρησκείες. Δεν έχει σχέση με τον ισλαμισμό διότι στο Κοράνι δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 120 με 140 εκ. κορίτσια έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή και άλλα 3 εκ. ζουν κάτω από αυτήν την απειλή. Έκθεση της Unicef αναφέρει, ότι οι χώρες της Αφρικής με τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (96%), το Τζιμπουτί (93%) και η Αίγυπτος (91%)
΄Οποια γυναίκα δεν υποστεί την κλειτοριδεκτομή είναι καταραμένη, σύμφωνα με την θρησκεία, δεν μπορεί να βρει άνδρα και δεν μπορεί να κάνει παιδιά.
Κατά την κλειτοριδεκτομή κόβεται βίαια η κλειτορίδα, τα μικρά και μεγάλα χείλη χωρίς αναισθησία χωρίς αντισηψία καιράβονται με αυτοσχέδιες βελόνες απο φυτά. Υπάρχουν τρείς τύποι κλειτοριδεκτομής:
α) Ο ηπιότερος είναι το κόψιμο της άκρης η και ολόκληρης της κλειτορίδας με ένα ξυράφι. Οι ισλαμικές αρχές την ονομάζουν «περιτομή Σούνα» και γενικά θεωρείται προτιμητέα γιατί προκαλεί λιγότερα τραύματα.
β) Ο δεύτερος τύπος είναι η ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των εσωτερικών (μικρών) χειλέων του αιδοίου. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τρόπο γυναικείας περιτομής.
γ) Ο τρίτος και πιο ριζικός τύπος ακρωτηριασμού είναι ο λεγόμενος «αγκτηριασμός». Πρόκειται για την αποκοπή ολόκληρης της κλειτορίδας, των εσωτερικών και εξωτερικών (μεγάλων) χειλέων, και στη συνέχεια, τη συρραφή της εισόδου του κόλπου , αφού προηγουμένως «ξυστεί» εσωτερικά , ώστε να κολλήσει με την επούλωση του τραύματος. Έτσι, το μόνο που απομένει, είναι μια μικροσκοπική τρύπα , από την οποία περνούν τα ούρα και το αίμα κατά την έμμηνο ρύση.
Πολλά κορίτσια αργότερα πεθαίνουν από μολύνσεις ή άμεσα από αιμορραγία.
Αλλά και στην πρώτη ερωτική επαφή με τον σύζυγο τους υπάρχουν πολλά προβλήματα – δημιουργείται φραγή στον κόλπο -. Όσες έχουν την ευχέρεια καταφεύγουν στο νοσοκομείο και υποβάλλονται σε διάνοιξη του παρθένικου υμένα. Άλλες που δεν έχουν την πολυτέλεια αυτή ανοίγονται από τον σύζυγο τους με το μαχαίρι. Δεν θα νιώσουν ποτέ την σεξουαλικότητα και τον οργασμό στον έρωτα.
Ο πρώτος τοκετός καθίσταται τρομερά επώδυνος και επικίνδυνος. Με τα εξωτερικά της όργανα κατεστραμμένα αυξάνονται οι πιθανότητες η γυναίκα να μην τα καταφέρει, να πεθάνει και η ίδια και το παιδί.
Είναι τουλάχιστον άδικη αυτή η συμπεριφορά στις γυναίκες αυτών των χωρών. Πολλές οργανώσεις απο τον δυτικό κόσμο προσπάθουν με κατάλληλη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση να βάλουν φραγμό σε αυτό το τραγικό έθιμο!
Μάχη Τράκα Γυναικολόγος
επιστημονική συνεργάτιδα ΙΑΣΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ήσασταν μέσα στο χειρουργείο όταν γεννήθηκε το παιδί σας;
Οι σκέψεις μιας μητέρας που έχει 2 γιους με εγκεφαλική παράλυση
Καλό σεξ, ή βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια; Τι προτιμάει μια γυναίκα;
Τι είδους σεξ προτιμούν 9 στις 10 γυναίκες;
Γιατί οι όμορφες γυναίκες είναι “βάσανο” στο χώρο εργασίας;
Για πόσους λόγους μια γυναίκα μπορεί να κάνει σεξ; Ούτε για έναν ούτε για 2…