Κλωνοποίησαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

  • Iatropedia
Στο δρόμο που χάραξαν πριν από σχεδόν 2 δεκαετίες Βρετανοί επιστήμονες που δημιούργησαν το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο- την γνωστή Ντόλι- πορεύτηκαν Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι κατάφερνα να δημιουργήσουν τα πρώτα κλωνοποιημένα ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα. Πρόκειται για ένα επίτευγμα σταθμό αφού τα κλωνοποιημένα κύτταρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακριβώς σαν βλαστοκύτταρα και να αναγεννούν ιστούς και ανθρώπινα όργανα.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον με επικεφαλής τον βιολόγο Σουκράτ Μιταλίποφ, κατάφεραν να αναπτύξουν το κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή να δημιουργήσουν περίπου 150 κύτταρα. (Σαν ένα έμβρυο 5 ημερών). Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν είχε συμβεί ποτέ αφού οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 12 κύτταρα. Στα 150 κύτταρα οι επιστήμονες τονίζουν ότι βρίσκονται στο στάδιο που μπορεί να αποτελέσει πηγή βλαστικών κυττάρων.

Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell. Μαζί με την αισιοδοξία όμως εμφανίζονται και άλλα θέματα ηθικής τάξεως. Δηλαδή κατά πόσο είναι εφικτή αλλά και επιτρεπτή από βιοηθική σκοπιά, η πλήρης κλωνοποίηση ενός ανθρώπου πέρα από το στάδιο του εμβρύου. Η επιστημονική ομάδα του δρ Μιταλίποφ πάντως τονίζει ότι: “τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση καρδιάς, μυών, οστών, εγκεφάλου κ.α.”

Πάντως ακόμη η όλη τεχνική κρίνεται ατελής αλλά και ανασφαλής για ανθρώπους και χρειάζεται επιπλέον μελέτες και δοκιμές για να τελειοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μια μύτη μεγαλώνει επάνω στο χέρι του. ΒΙΝΤΕΟ

Τα πιο περίεργα ιατρικά θαύματα- ΦΩΤΟ

Παραπληγικοί σκύλοι περπάτησαν ξανά, χάρη στη… μύτη τους

Ελπίδες για την κώφωση, με θεραπεία βλαστοκυττάρων